Τζοβάννι Β΄ Παρτετσιπάτσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζοβάννι Β΄ Παρτεσιπάτσιο)


Τζοβάννι Β΄ Παρτετσιπάτσιο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giovanni II Partecipazio (Ιταλικά)
Γέννηση9ος αιώνας
Βενετία
Θάνατος887[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (881–887)
Θυρεός

Ο Τζοβάννι Β΄ Παρτετσιπάτσιο (Ιταλικά : Giovanni II Partecipazio, πέθανε το 887), 13ος ιστορικός και 15ος παραδοσιακός Δόγης της Βενετίας (881 - 887) από την Οικογένεια Παρτετσιπάτσιο ήταν γιος και διάδοχος του δόγη Όρσο Α΄ Παρτετσιπάτσιο. Κυβέρνησε από την ημέρα που πέθανε ο πατέρας του (881) μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε ο ίδιος για λόγους υγείας (887), την εποχή που ζούσε ο πατέρας του είχε συγκυβερνήσει μαζί του.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζιοβάννι Β΄ σαν αλαζόνας ηγεμόνας προσπάθησε να δώσει όλες τις εξουσίες στην οικογένεια του, ήθελε να κατακτήσει το Κομάτσιο για να το δώσει στον αδελφό του Μποντόαρο και τον έστειλε στον πάπα για να το ζητήσει. Ο κόμης του Κομάτσιο Μαρίνος τον συνέλαβε, τον έστειλε πίσω στην Βενετία όπου πέθανε σύντομα, ο Τζοβάννι επιτέθηκε και κυρίευσε το Κομάτσιο αλλά δεν μπόρεσε να το κρατήσει επειδή του το απαγόρευσε ο πάπας. Ο Τζοβάννι Β΄ Παρτετσιπάτσιο έκανε ευνοϊκή συνθήκη με τον αυτοκράτορα Κάρολο τον Παχύ (883).

Παραίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζοβάννι Β΄ προσπάθησε να ορίσει διάδοχο τον αδελφό του Πιέτρο Παρτεσιπάτσιο αλλά πέθανε, στην συνέχεια προσπάθησε να ορίσει τον αδελφό του Όρσο Παρτετσιπάτσιο αλλά εκείνος το αρνήθηκε, κατόπιν ο Τζιοβάννι αρρώστησε βαριά. Η Δημοκρατία της Βενετίας εξέλεξε νέο δόγη τον Πιέτρο Α΄ Καντιάνο και ο Τζοβάννι Β΄ αποσύρθηκε στην ιδιωτική ζωή, σε λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Πιέτρο Α΄ προσπάθησε να ξαναπάρει τον θρόνο του δόγη αλλά δεν μπόρεσε λόγω της πολύ άσχημης υγείας του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Norwich, John Julius. A History of Venice. Alfred A. Knopf: New York, 1982.
  • Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei.
Τζοβάννι Β΄ Παρτετσιπάτσιο
 Θάνατος: 887
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Όρσο Α΄ Παρτετσιπάτσιο
Δόγης της Βενετίας

881 - 887
Διάδοχος
Πιέτρο Α΄ Καντιάνο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]