Σιχ φεμινισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η θρησκεία του σιχισμού ιδρύθηκε στο Πουντζάμπ το 1469 από τον Γκουρού Νανάκ με βασική ιδέα την ισότητα των ανθρώπων, ανεξάρτητα από κάστα, ηλικία ή φύλο.[1] Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έπρεπε να ακολουθήσουν τα 5 K, Kesh (άκοπα μαλλιά), Kangha (χτένα), Kara (σιδερένιο βραχιόλι), Kachera (βαμβακερό εσώρουχο) και Kirpan (σιδερένιο στιλέτο), και δεν υπήρξε ποτέ διάκριση μεταξύ του τι πρέπει να επιτρέπεται στη γυναίκα να κάνει έναντι του άνδρα. Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ισότιμα στο Ναό (Gurdwara) και όλοι τρώνε και προσεύχονται δίπλα-δίπλα.[2] Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να φέρουν το Kirpan (το στιλέτο ως όπλο) μαζί τους, καθώς είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη δική τους φυσική προστασία και δεν πρέπει να εξαρτώνται από άλλους. Οι Σιχ είναι αυστηρά ενάντια στο σύστημα της κάστας και πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το " Kaur " ή το " Singh " ως επώνυμο για να αποφύγουν το προβληματικό σύστημα των καστών στην Ινδία. Στη θρησκεία υπάρχει μόνο ένας ουδέτερος Θεός (Waheguru) χωρίς μορφή ή φύλο και όλοι είναι ίσοι στα μάτια του Θεού. Πολλές γυναίκες Σιχ πιστεύουν ότι αυτή η απουσία ενός ξεχωριστού κώδικα συμπεριφοράς για γυναίκες και άνδρες αποδεικνύει ότι η θρησκεία τους είναι ιστορικά αποδεσμευμένη από την ανισότητα των φύλων.[3] Ωστόσο στην πράξη αυτή η ισότητα είναι περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική.[4] Στη Βόρεια Αμερική τα 5 K ακολουθούνται σχεδόν μόνο από άνδρες. Υπάρχουν όμως και γυναίκες Σιχ που επιλέγουν να φορούν τουρμπάνι ως δείγμα της πίστης τους στη θρησκεία και στην ισότητα των φύλων μέσα στους κόλπους της. Υπάρχουν επίσης ομάδες που έχουν σχηματιστεί από Σιχ, όπως η SAFAR, οι οποίες αγωνίζονται να αποκαλύψουν και να αντιμετωπίσουν την διαφυλική καταπίεση στην κοινότητα των Σιχ.[5] Παράδειγμα ανισότητας στην εκπροσώπηση είναι πως και οι δέκα αρχικοί θρησκευτικοί ηγέτες ήταν όλοι άνδρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BBC - Religions - Sikhism: Guru Nanak» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  2. «BBC - Religions - Sikhism: The Gurdwara» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  3. Mahmood, Cynthia· Brady, Stacy (31 Δεκεμβρίου 1999). The Guru's Gift: An Ethnography Exploring Gender Equality with North American Sikh Women (στα Αγγλικά) (1st έκδοση). Mountain View, Calif. u.a.: McGraw-Hill Humanities/Social Sciences/Languages. ISBN 9780767417815. 
  4. «Feminist Sikh claims religion ready for women leaders» (στα αγγλικά). Vancouver Sun. 2012-04-09. https://vancouversun.com/news/staff-blogs/feminist-sikh-claims-religion-ready-for-female-leaders. Ανακτήθηκε στις 2018-04-09. 
  5. «SAFAR – The Sikh Feminist Research Institute – Research | Analysis | Praxis». www.sikhfeministresearch.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018.