Ντάσβαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ντάσβαντ (Παντζάμπι: ਦਸਵੰਧ), το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει «το ένα δέκατο», αναφέρεται στην πρακτική του Σιχισμού όπου οι Σιχ δώριζαν το 10% της σοδειάς τους ή του μισθού τους ή του χρόνου τους για να υπηρετήσουν αφιλοκερδώς (σέβα) σε έναν ιερό ναό (γκουντβάρα) ή κάπου αλλού. Αυτή η πρακτική εμπίπτει στη γενική ιδέα του Γκουρού Νάνακ Ντεβ, Βαντ Τσάικο, τον έναν από τους τρεις πυλώνες του Σιχισμού ο οποίος έχει να κάνει με το να μοιράζεσαι με τους άλλους και να βοηθάς αυτούς που έχουν λιγότερα από σένα ή αυτούς που το χρειάζονται.

Η εισαγωγή αυτής της πρακτικής έγινε από τον Γκουρού Αρντζάν (1563-1606) και αρκετοί Σιχ συνεχίζουν να την εφαρμόζουν μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, η ιδέα του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις ήταν κάτι που είχε τροφοδοτηθεί από τους θεσμούς των σάνγκατ και λάνγκαρ, τους οποίους είχε καθιερώσει πρώτος ο Γκουρού Νάνακ Ντεβ (πρώτος Σιχ-Γκουρού και ιδρυτής του Σιχισμού). Η έννοια του ντάσβαντ ήταν κάτι που υπήρχε σιωπηρά στα ίδιά του τα λόγια:

Την εποχή του Γκουρού Αμάρ Ντας, αναπτύχθηκε μια επίσημη δομή για τη Σιχ πίστη, η οποία λειτουργούσε ως οδηγός για τους Σιχ, κηρύττοντάς τους τις διδασκαλίες του Ιερού Γκουρού. Εγκαθίδρυσε 22 περιφέρειες (μάντζις) σε διάφορα σημεία της χώρας και κάθε μία τέθηκε υπό την ευθύνη ενός ευσεβούς Σιχ (άντρα ή γυναίκας). Ο ευσεβής Σιχ εκτός από το να κηρύττει τις διδασκαλίες του Γκουρού Νάνακ, φρόντιζε και τις σάνγκατς που βρίσκονται υπό τη δική του/της δικαιοδοσία, ενώ μετέφερε επίσης τις προσφορές των πιστών στον Γκουρού.

Η ανασκαφή της ιερής δεξαμενής στην Αμριτσάρ και η ανέγερση του κεντρικού ιερού ναού, Χαριμαντίρ Σαχίμπ, τα οποία ξεκίνησαν όταν ηγέτης των Σιχ ήταν ο Γκουρού Ραμ Ντας (τέταρτος Σιχ-Γκουρού), είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων δαπανών, το οποίο οδήγησε με τη σειρά του τον Γκουρού Αρντζάν (πέμπτος Σιχ-Γκουρού) στο να ενθαρρύνει τους Σιχ να παραχωρούν ένα 10% του εισοδήματός του (ντάσβαντ) για το κοινό καλό. Έτσι, μέσω του συστήματος των μάσαντ (διορισμένοι ηγέτες απομακρυσμένων Σιχ κοινοτήτων), συλλέγονταν οι προσφορές και το ντάσβαντ από τους Σιχ και μεταφέρονταν στον Γκουρού.

Η πρακτική του ντάσβαντ ανευρίσκεται σε ντοκουμέντα με το όνομα ραχιτνάμας, εγχειρίδια συμπεριφοράς των Σιχ, τα οποία γράφτηκαν κατά την περίοδο ζωής του Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ ή λίγο αργότερα. Για παράδειγμα, στις καταγραφές Tankhahnama του Μπάι Ναντ Λαλ, καταγράφονται τα εξής λόγια του Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ: «Hear ye Nand Lal» (κάποιος που δεν προσφέρει ντάσβαντ και, λέγοντας ψέματα, το σφετερίζεται, δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης).

Η παράδοση έχει κρατηθεί ζωντανή από κάποιους Σιχ, οι οποίοι μέχρι και σήμερα εκπληρώνουν αυστηρά αυτή την εντολή. Ο ίδιος ο θεσμός του ντάσβαντ χρησιμεύει ως μέσο για το άτομο να εξασκεί προσωπική ευσέβεια, καθώς και το να συμμετέχει στη συνεχιζόμενη ιστορία της κοινότητας, στο «μονοπάτι του Γκουρού».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]