Βιρ Σινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιρ Σινγκ
Γενικές πληροφορίες
Προφορά
Γέννηση
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠαντζάμπι γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιοσημείωτο έργοMere Sainya Jio
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςSahitya Akademi Award in Punjabi (1955)[1]
Πάντμα Μπούσαν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βιρ Σινγκ (χίντι: भाई वीरसिंह, παντζάμπι: ਭਾਈ ਵੀਰ ਸਿੰਘ, 5 Δεκεμβρίου 1872 - 10 Ιουνίου 1957) ήταν διακεκριμένος Ινδός λογοτέχνης, θεολόγος του Σιχισμού και διανοούμενος[2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1872 στο Αμριτσάρ της επαρχίας Παντζάμπ της Βρετανικής Ινδίας και προερχόταν από οικογένεια λογίων[3]. Ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο ως συντάκτης σε εφημερίδα που εξέδιδε ο πατέρας του και κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε κείμενα διαφόρων ειδών (λογοτεχνικά και θρησκευτικά έργα, δοκίμια κ.ά.) μέσα από τα οποία προωθούσε τις απόψεις του σε θέματα όπως η θρησκεία και η ιδιαίτερη ταυτότητα των Σιχ, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις κλπ[2]. Απεβίωσε στις 10 Ιουνίου του 1957 στη γενέτειρά του, όπου και αποτεφρώθηκε[3]. Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή ήταν παντρεμένος με τη Σαρντάνι Τσατάρ Καούρ[4], ενώ από τον γάμο του απέκτησε δύο κόρες.

Αποτίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βιρ Σινγκ αναγνωρίζεται ως ο συγγραφέας που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της λογοτεχνίας της γλώσσας παντζάμπι, στην οποία εισήγαγε νέα λογοτεχνικά σχήματα. Επιπλέον αναφέρεται πως το έργο του ενίσχυσε τη θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα των Σιχ. Σε αναγνώριση της συνεισφοράς του, ο Βιρ Σινγκ αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας από το ινδικό Πανεπιστήμιο του Παντζάμπ[5]. Επιπλέον υπήρξε ηγέτης του κινήματος Σινγκ Σαμπά[4], ενώ τιμάται από τους Σιχ ως Μπάι, ιδιότητα αντίστοιχη του Αγίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. sahitya-akademi.gov.in/awards/akademi%20samman_suchi.jsp#PUNJABI. Ανακτήθηκε στις 24  Φεβρουαρίου 2019.
  2. 2,0 2,1 Fenech, Louis E.· McLeod, W. H. (2014). Historical Dictionary of Sikhism (τρίτη έκδοση). Rowman & Littlefield. σελ. 320. 
  3. 3,0 3,1 Guleria, Jagit Singh (1985). Bhai Vir Singh. A Literary Portrait. National Book Shop. σελ. 29, 138. 
  4. 4,0 4,1 «About The Visionary». bvsss.org (στα Αγγλικά). BVSSS. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019. 
  5. «Bhai Vir Singh». britannica.com (στα Αγγλικά). Encyclopædia Britannica. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019.