Ιστορία του φεμινισμού
Τμήμα από μία σειρά για τον |
Φεμινισμό |
---|
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |
Η ιστορία του φεμινισμού περιλαμβάνει τις αφηγήσεις ( χρονολογικές ή θεματικές) των κινήσεων και των ιδεολογιών που έχουν ως στόχο την ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών. Ενώ οι φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο διέφεραν ως προς τις αιτίες, στόχους και προθέσεις ανάλογα με το χρόνο, τον πολιτισμό και τη χώρα, οι περισσότεροι δυτικοί φεμινιστές ιστορικοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα κινήματα που εργάζονται για την απόκτηση δικαιωμάτων των γυναικών και όχι μόνο όσα αυτοκαθορίζονται ως φεμινιστικά. Μερικοί άλλοι ιστορικοί περιορίζουν τον όρο «φεμινιστικό» στο σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα και τους απογόνους του και χρησιμοποιούν τον όρο « πρωτοφεμινισμός» για να περιγράψουν προηγούμενα κινήματα.
Η σύγχρονη δυτική φεμινιστική ιστορία χωρίζεται συμβατικά σε τέσσερις χρονικές περιόδους, ή «κύματα», καθένα με ελαφρώς διαφορετικούς στόχους με βάση την προηγούμενη πρόοδο:[1]
- Ο φεμινισμός του πρώτου κύματος του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα επικεντρώθηκε στην ανατροπή των νομικών ανισοτήτων, ιδίως στην διεκδίκηση της ψήφου των γυναικών.
- Ο φεμινισμός του δεύτερου κύματος (1960-1980) διευρύνει τη συζήτηση για να συμπεριλάβει τις πολιτιστικές ανισότητες, τους ρόλους των φύλων και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.
- Ο φεμινισμός του τρίτου κύματος (1990-2000s) ασχολείται για παράδειγμα με θέματα όπως η βία που σχετίζεται με το φύλο (π.χ. βιασμός, παρενόχληση, οικογενειακή βία), τα δικαιώματα αναπαραγωγής, θέματα σεξουαλικής απελευθέρωσης, δικαιώματα διαφυλετικών και η υποστήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.[2]
- Ο φεμινισμός του τέταρτου κύματος ασχολείται για παράδειγμα με την αλληλεπίδραση ρατσισμού και σεξισμού, την υπόρρητη διάκριση της γυναίκας, όπως στη γλώσσα, και την αντικειμενοποίησή της. Το τέταρτο κύμα είναι εν τω γίγνεσθαι.[3]
Παρόλο που ο όρος «κύμα» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει την ιστορία του φεμινισμού, η ιδέα έχει επίσης επικριθεί από φεμινίστριες έξω από τον «αγγλοσαξονικό» χώρο επειδή αγνοεί και διαγράφει την ιστορία μεταξύ των «κυμάτων», επιλέγοντας να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε μερικές διάσημες φιγούρες υπό την προοπτική λευκών αστών γυναικών, έχοντας χαρακτηριστεί για τον λόγο αυτό ρατσιστική και αποικιοκρατική.[4][5][6][7][8]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Humm, Maggie (1990), «wave (definition)», στο: Humm, Maggie, επιμ., The dictionary of feminist theory, Columbus: Ohio State University Press, σελ. 251, ISBN 9780814205075
- ↑ Krolokke, Charlotte and Anne Scott Sorensen, "From Suffragettes to Grrls" in Gender Communication Theories and Analyses: From Silence to Performance (Sage, 2005).
- ↑ «Η Ιστορία του Φεμινιστικού Κινήματος». ΠΑΤΡΙΣ. 3 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021.
- ↑ Nicholson, Linda (2010). McCann, Carole, επιμ. Feminism in "Waves": Useful Metaphor or Not? (3rd έκδοση). New York: Routledge. σελίδες 49–55.
- ↑ «De las huelgas de mujeres a un nuevo movimiento de clase: la tercera ola feminista» (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
- ↑ García, Esther M. (31 Ιανουαρίου 2018). «Arde Feministlán: Una entrevista a Dahlia de la Cerda». Liberoamérica (στα Ισπανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
- ↑ Mc, H. (4 Φεβρουαρίου 2019). «Das Greves de Mulheres para um Novo Movimento de Classe: A Terceira Onda Feminista». Desacato (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
- ↑ «Sobre el feminismo y sus corrientes». Grazia (στα Ισπανικά). 11 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.