Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γυναίκες στις επιστήμες μηχανικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Μηχανικών Γυναικών του 1953

Οι γυναίκες συχνά υποεκπροσωπούνται στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα των επιστημών της μηχανικής, ωστόσο πολλές γυναίκες έχουν συνεισφέρει στους διάφορους τομείς τους ιστορικά και σήμερα.[1] Αρκετοί οργανισμοί και προγράμματα έχουν δημιουργηθεί για να κατανοήσουν και να ξεπεράσουν αυτήν την ανισότητα των φύλων. Υπάρχει ωστόσο και η απόψη πως η ανισότητα της εκπροσώπησης των δύο φύλων οφείλεται στην διαφορετικότητά τους σε ότι αφορά στα ταλέντα τους. Αν και το χάσμα των φύλων στο σύνολό του μειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ λευκών και μη γυναικών. Τα στερεότυπα του φύλου, τα χαμηλά ποσοστά των γυναικών φοιτητών μηχανικής και η κουλτούρα στον χώρο της μηχανικής είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάσταση της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των ανδρών στον τομέα της μηχανικής.

Η ιστορία των γυναικών ως σχεδιαστών και κατασκευαστών μηχανών και κατασκευών προηγείται της εξέλιξης της μηχανικής ως επαγγέλματος. Πριν από τη δημιουργία του όρου « μηχανικός » τον 11ο αιώνα, οι γυναίκες είχαν συμβάλει στην τεχνολογική πρόοδο των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε μηχανικές εργασίες είχαν συχνά ακαδημαϊκή κατάρτιση στα μαθηματικά ή τις επιστήμες. Η Ada Lovelace εκπαιδεύτηκε ιδιωτικά στα μαθηματικά πριν ξεκινήσει τη συνεργασία της με τον Charles Babbage στον αναλυτικό κινητήρα που θα της κέρδισε τον χαρακτηρισμό του «πρώτου προγραμματιστή υπολογιστών». Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, μεγαλύτερος αριθμός γυναικών άρχισαν να γίνονται δεκτοί σε προγράμματα μηχανικής, αλλά γενικά θεωρούνταν ανωμαλίες από τους άνδρες στα τμήματα τους.

  1. MentorNet (2003). The Underrepresentation of Women in Engineering and Related Sciences: Pursuing Two Complementary Paths to Parity (στα Αγγλικά). National Academies Press (US).