Διαχωριστικός φεμινισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο διαχωριστικός φεμινισμός είναι μια μορφή φεμινισμού που δεν δέχεται τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις εξαιτίας των διαφορών των φύλων που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ανομοιότητες θέσης/κύρους κληρονομημένες από την κοινωνία ή διαπροσωπικές σχέσεις όπως έχουν παρατηρηθεί από τη ζωή του ατόμου. Οι διαχωριστικές φεμινίστριες δεν πιστεύουν πως οι άντρες έχουν τίποτα να προσφέρουν στο φεμινιστικό κίνημα: ακόμα και καλοπροαίρετοι, οι άντρες δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν προβλήματα με την αρσενική προοπτική και συνήθειες συμπεριφοράς από τις οποίες δεν μπορούν να ξεφύγουν. Η Marilyn Frye περιγράφει τον διαχωριστικό φεμινισμό ως "διαχωρισμός με διάφορους τρόπους και μεθόδους από τους άντρες και από θεσμούς, σχέσεις, ρόλους και δραστηριότητες που ορίζονται από τα αρσενικά, κυριαρχούνται από αυτά και λειτουργούν προς όφελος των αρσενικών και της διατήρησης του αρσενικού προνομίου-όντας ο διαχωρισμός αυτός εκκινημένος ή διατηρημένως, εκουσίως, από γυναίκες. ("Some Reflections on Separatism and Power," p.408)."

Με κανένα τρόπο δεν σημαίνει πως οι λεσβίες και οι φεμινίστριες είναι απαραιτήτως διαχωριστικές φεμινίστριες. Βλέπε τον λεσβιακό φεμινισμό για τις φεμινίστριες που υποστηρίζουν την γυναικεία ομοφυλοφιλία ως τη λύση απέναντι στον σεξισμό.

Οι διαχωριστικες φεμινίστριες μπορεί να επιλέξουν να ζήσουν εργένικη ζωή ή εντός ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Μερικές από αυτές τις διευθετήσεις είναι μόνιμες, άλλες είναι μέρος μιας περιόδου πρώτου βήματος που υποστηρίζεται πως προάγει την προσωπική ανάπτυξη. Μερικές φεμινίστριες προσδίδουν μεγάλη περηφάνεια με αυτό το πρώτο βήμα, και το ακολουθούν όχι μόνο οπαδοί του διαχωριστικού φεμινισμού.

Γυναίκες που οργανώνουν εκδηλώσεις μόνο για γυναίκες κατηγορούνται συχνά για απομονωτισμό.

Παραπομπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marilyn Frye, "Some Reflections on Separatism and Power." In Feminist Social Thought: A Reader, Diana Tietjens Meyers (ed.) (1997) New York: Routledge, pp. 406-414.