Μπαλμπίρ Σινγκ Σαχίτια Κέντρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαλμπίρ Σινγκ Σαχίτια Κέντρα
Χάρτης
Γεωγραφικές συντεταγμένες30°18′36″N 78°3′32″E
ΧώραΙνδία

Το Κέντρο Λογοτεχνίας Μπαλμπίρ Σινγκ - Δρ. Μπαλμπίρ Σινγκ Σαχίτια Κέντρα, γνωστή και ως Παντσμπάτι,[1] είναι μια βιβλιοθήκη και γκαλερί τέχνης εις μνήμην του Σιχ μελετητή Μπαλμπίρ Σινγκ, του οποίου φέρει το όνομα. Αποτελεί τον πυρήνα προηγμένης μελέτης για έρευνα στη συγκριτική θρησκεία, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Σήμερα, αποτελεί τμήμα του Παντζάμπι Πανεπιστημίου της Πατιάλα και βρίσκεται στην Ντεχραντούν. Το κτίριο, πριν μετατραπεί σε βιβλιοθήκη, ήταν η οικία του Σιχ μελετητή Μπαλμπίρ Σινγκ. Διαθέτει εγκαταστάσεις για μελετητές ή ακαδημαϊκούς ερευνητές που την επισκέπτονται με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στη συγκριτική θρησκεία, τη μελέτη του Σιχισμού και την ιστορία και τον πολιτισμό του Παντζάμπ.

Το Κέντρο φιλοξενεί περίπου εννέα χιλιάδες τόμους βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων βιβλίων σχετικά με το Γκουρού Γκραντ Σαχίμπ και τον Σιχισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό του Παντζάμπ, θρησκευτικές παραδόσεις της Ινδίας στην αγγλική γλώσσα, στα κουρμούχι, στα σανσκριτικά, στα πράκριτ, στα χίντι, στα περσικά και στα ουρντού, όλα δωρεά του Δρ. Μπαλμπίρ Σινγκ. Ολόκληρη η βιβλιοθήκη και γκαλερί τέχνης αποτελεί δωρεά από εκείνον στο Πανζάμπι Πανεπιστήμιο.[2] Το δωμάτιο προσευχής, το πρωινό δωμάτιο μελέτης και οι ξενώνες που διαθέτει διατηρούνται από το Πανεπιστήμιο όπως ακριβώς ήταν όταν ο Δρ. Μπαλμπίρ Σινγκ ζούσε εκεί.

Οι αυθεντικοί πίνακες, μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης, είναι από γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Αμπντούρ Ραχμάν Τσουγκτάι, Τακούρ Σινγκ, Σόμπχα Σινγκ και Μεχρ Σινγκ.

Το ερευνητικό έργο και η δουλειά που έγινε για ένα σημαντικό ερευνητικό πρότζεκτ, το Nirukta Sri Guru Granth Sahib, ένα ετυμολογικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό πάνω στο Γκουρού Γκραντ Σαχίμπ, διατηρείται σε αυτή τη βιβλιοθήκη.[2]

Για λόγους προώθησης της ιστορίας του Σιχισμού στην Ντεχραντούν, αυτό το περιφερειακό τμήμα του Παντζάμπι Πανεπιστημίου, η Μπαλμπίρ Σινγκ Σαχίτια Κέντρα, μετατράπηκε σε Ανώτερο Κέντρο για σπουδές πάνω στην Ιστορική Μελέτη του Σιχισμού, καθώς επίσης και έρευνας πάνω στον Σιχισμό και τη συγκριτική θρησκεία.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dr. Balbir Singh Sahitya Kendra Panchbati, 20-Pritam Road, Dehradun». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 Umesh Dewan (25 Ιανουαρίου 2009). «Sikh studies project begins anew - The project deals with determining the meaning of words in Guru Granth Sahib. The etymology of the individual word is determined and then properly defined». Tribune in India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «Sikh studies in Dehradun to get a boost». Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019.