Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γυναίκες και χρήση υπολογιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αμερικανίδα μαθηματικός και υποναύαρχος του Ναυτικού Grace Murray Hopper με την υπολογιστή UNIVAC, περίπου 1960

Υπάρχει παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τους τωρινούς και τους μελλοντικούς ρόλους των γυναικών σε επαγγέλματα στον τομέα της επιστήμης της πληροφορικής οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία με την αναδυόμενη εποχή της πληροφορίας. Ιστορικά, οι γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πληροφορικής, με πολλούς από τους πρώτους προγραμματιστές στις αρχές του 20ού αιώνα να είναι γυναίκες.[1] Οι ανησυχίες αυτές υποκινούν δημόσιες πολιτικές συζητήσεις για την αντιμετώπιση της ισότητας των δύο φύλων όσο οι εφαρμογές πληροφορικής ασκούν αυξανόμενη επιρροή στην κοινωνία. Ο διάλογος αυτός συνέβαλε στην διάδοση των καινοτομιών των τεχνολογιών πληροφορικής και να μειώσει τις ακούσιες συνέπειες του αντιλαμβανόμενου σεξισμού.

Το χάσμα των δύο φύλλων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστική στην εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των γυναικών που εκπροσωπούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην επιστήμη των υπολογιστών και στο προσωπικό στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έχει μειωθεί έκτοτε. Το 1984, το 37,1% των πτυχίων Επιστήμης Υπολογιστών απονεμήθηκαν σε γυναίκες. Το ποσοστό μειώθηκε σε 29,9% το 1980-1990 και το 26,7% την περίοδο 1997-1998.[2] Τα στατιστικά στοιχεία από την Έρευνα Taulbee Computing Research Association δείχνουν ότι λιγότερο από το 12% των προπτυχιακών πτυχίων στην Επιστήμη Υπολογιστών απονεμήθηκαν σε γυναίκες σε ΗΠΑ από ιδρύματα χορήγησης διδακτορικών το 2010-11.[3]

Αν και οι έφηβες κοπέλες χρησιμοποιούν τώρα τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο με ρυθμούς παρόμοιους με τα συνομήλικα αγόρια, είναι πέντε φορές λιγότερο πιθανό να εξετάσει μια σταδιοδρομία που να σχετίζεται με την τεχνολογία ή να αποφασίσει να παρακολουησει μάθηματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την τεχνολογία.[4] Το Εθνικό Κέντρο για τις Γυναίκες & την Πληροφορική (NCWIT) αναφέρει ότι από τους κατόχους SAT οι οποίοι προτίθενται να ειδικευτούν στην Επιστήμη των Υπολογιστών και των πληροφοριών, το ποσοστό των κοριτσίων μειώθηκε σταθερά σε σχέση με το ποσοστό των αγοριών, από το 20 τοις εκατό το 2001 σε 12 τοις εκατό το 2006.[5] Ενώ ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί, το 2001, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αυτών (αγόρια και κορίτσια) έφτασε στο αποκορύφωμα της κατά 73.466.

Σύμφωνα με μια αναφορά του College Board, το 2006 υπήρχαν ελαφρώς περισσότερα κορίτσια από αγόρια μεταξύ των κατόχοων SAT που αναφέρθηκαν για να έχουν "εργασιακή εμπειρία" στην παιδεία των υπολογιστών, την επεξεργασία κειμένου, την δραστηριότητα στο διαδίκτυο, καθώς και την δημιουργία φύλλων εργασίας/βάσεις δεδομένων.[6] Επίσης διαπιστώθηκε ότι περισσότερα αγόρια από κορίτσια (59% έναντι 41%) ανέφεραν ότι έχουν εργασιακή εμπειρία στον προγραμματισμό υπολογιστών. Από τους 146.437 φοιτητές (13%), οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν έχουν κατάρτιση ή εμπειρία, το 61% ήταν κορίτσια και το 39% ήταν αγόρια.

Περισσότερα αγόρια από κορίτσια λαμβάνουν Προηγμένη τοποθέτηση ( Advanced Placement - AP) στις εξετάσεις της Επιστήμης των Υπολογιστών. Σύμφωνα με το College Board το 2006, 2.594 κορίτσια και αγόρια 12.068 πήραν το AP στην Επιστήμη των Υπολογιστών σε εξετάσεις, ενώ 517 κορίτσια και 4422 αγόρια πήραν την πιο προηγμένη AP της Επιστήμης των Υπολογιστών σε ΑΒ εξετάσεις. Από το 1996 έως το 2004, τα κορίτσια που αποτελούσαν μόνο το 16-17% αυτών που έπαιρναν το AP και περίπου το 10% των ατ'ομων που έλαβαν AP της Επιστήμης των Υπολογιστών σε ΑΒ εξετάσεις.

Στατιστική στο εργατικό δυναμικό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπροσώπηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό για τους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας των πληροφοριών έχει μειωθεί από το μέγιστο επίπεδο του 38% στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από το 1993 μέχρι το 1999, το SESTAT NSF ανέφερε ότι το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται ως επιστήμονες πληροφορικής/πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατέχουν πτυχίο ή ανώτερη εκπαίδευση και δουλεύουν σε ένα S&Ε πεδίο) μειώθηκε ελαφρά από 33,1% σε 29,6%, ενώ οι απόλυτοι αριθμοί αυξήθηκαν από 170.500 σε 185.000.[7] Οι αριθμοί από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας και Καταλύτης έδειξαν ότι το 2006 οι γυναίκες αποτελούσαν το 27-29% των υπολογιστών του εργατικού δυναμικού.[8][9] Μια έκθεση του National Public Radio το 2013 ανέφερε ότι περίπου το 20% του συνόλου των προγραμματιστών στις ΗΠΑ είναι γυναίκες.[10]

Οφέλη της διαφορετικότητας των δύο φύλων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από οικονομική άποψη, για τη βιομηχανία της πληροφορικής μιας χώρας να αντέξει τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, ομάδες που υποεκπρωσοπούνται όπως οι γυναίκες πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο.[11]

Πολλές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τους εργαζόμενους της πληροφορικής με ηγετικό ρόλο, διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες για την καταπολέμηση της γενικής πτώσης στην συγκράτηση των εργαζομένων και αναποτελεσματική εκπαίδευση. Ειδικότερα, το κόστος αντικατάστασης ενός ειδικευόμενου τεχνικού υπαλλήλου έχει εκτιμηθεί ότι είναι τόσο υψηλό όσο 120% του ετήσιου μισθού του. Επιπλέον, πάνω από το 50% των 900 ηγετών της πληροφορικής στις ΗΠΑ που ρωτήθηκαν το 2006, δηλώνουν ότι το να κρατήσουν τους ειδικευμένους επαγγελματίες είναι το πρωταρχικό τους μέλημα. Επιπλέον, οι ηγέτες με τις επιχειρήσεις και soft skills ζητούνται να καλύψουν αυτές τις θέσεις. Ποιοτικές μελέτες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, ενδιαφέρονται σε ένα συνδυασμό τεχνικών και μη τεχνικών εργασιών. Το ενδιαφέρον είναι γιατί οι γυναίκες είναι συχνά δυνητικά μια καλή τακτοποίηση να συμπληρώσετε αυτούς τους ρόλους.

Σε μια παρόμοια σημείωση, έχει υποστηριχθεί ότι η ένταξη των γυναικών στην πληροφορική θα μετριάσει τις επιπτώσεις που εμποδίζουν την καινοτομία όπως το Groupthink με το να εμποδίζουν την ομάδα να γίνει πάρα πολύ ομογενοποιημένη. Η διαφορετικότητα των δύο φύλων έχει προταθεί να δώσει οφέλη, όπως η βελτίωση της λήψης αποφάσεων, την αυξημένη δημιουργικότητα και τις ενισχυμένες, καινοτόμες αποδόσεις.[12] Επιπλέον, ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό των δύο φύλων θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν καλύτερα στους πελάτες τους. Αυτή η διαφοροποίηση των ιδεών βοηθά τις επιχειρήσεις να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των προϊόντων και των καταναλωτών από τις προσφορές προϊόντων και των υπηρεσιών τους που θα αντανακλούν τα διάφορα ενδιαφέροντα εκείνων που πληρώνουν για αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Το βιβλίο Gender and Computers: Κατανόηση του Ψηφιακού Χάσματος αναφέρει ότι η έλλειψη της συμμετοχής των γυναικών στην πληροφορική τους αποκλείει από την "νέα οικονομία", η οποία απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες στους υπολογιστές σε αντάλλαγμα για τις θέσεις με υψηλό μισθό.[13] Μια συνέπεια από την εν λόγω εξαίρεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνική ανισότητα καθώς και ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

  1. Grurer, Denis (1995) "Pioneering Women in Computer Science" ACM.
  2. Camp, Tracy (2001). "Women in Computer Science: Reversing the Trend"
  3. "Computing Degree and Enrollment Trends", 2010-2011 CRA Taulbee Survey. The Computing Research Association.
  4. Melkymuka, Kathleen (8 January 2001). "If Girls Don't Get IT, IT Won't Get Girls", Computer World.
  5. Stross, Randall (15 November 2008). "What Has Driven Women Out of Computer Science?", The New York Times.
  6. 2006 College-Bound Seniors - Total Group Profile Report Αρχειοθετήθηκε 2015-02-21 στο Wayback Machine., CollegeBoard SAT.
  7. "Characteristics of Scientists and Engineers in the US", National Science Foundation.
  8. Thomas J. Misa, ed. (2010). Gender Codes: Why Women Are Leaving Computing. Wiley/IEEE Computer Society Press. pp. 32-34.
  9. Foust-Cummings, Heather; Sabattini, Laura; Carter, Nancy (2008). "Women in Technology: Maximizing Talent, Minimizing Barriers". Catalyst.
  10. Laura Sydell (Director) (2013-04-29). «Blazing The Trail For Female Programmers». All Tech Considered. National Public Radio. http://www.npr.org/blogs/alltechconsidered/2013/04/29/178810467/blazing-the-trail-for-female-programmers. Ανακτήθηκε στις 2013-06-07. 
  11. Ramsey, N.; McCorduck, P. (2005). "Where are the women in Information Technology?" Αρχειοθετήθηκε 2014-12-25 στο Wayback Machine.. Anita Borg Institute.
  12. Simard, C. (2007). "Barriers to the advancement of technical women". Anita Borg Institute. Αρχειοθετήθηκε 2012-02-07 στο Wayback Machine.
  13. Cooper, J.; Weaver, K. (2003). Gender and Computers: Understanding the Digital Divide. Lawrence Erlbaum Associates. ISBN 0-8058-4427-9