Αμαζονικός φεμινισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αμαζονικός φεμινισμός είναι ένα παρακλάδι του φεμινισμού,που ασχολείται με την εικόνα της γυναικείας ηρωίδας στην μυθοπλασία και στην πραγματικότητα, όπως εκφράζεται στην τέχνη και την λογοτεχνία, στη φυσική διάπλαση και τα χαρακτηριστικά των γυναικών αθλητριών, των πολεμικών καλλιτεχνών, και άλλων δυναμικά σχηματισμένων γυναικών, και σε προσανατολισμούς σχετιζόμενους με το φύλο και σεξουαλικούς.

Ο Αμαζονικός φεμινισμός ενδιαφέρεται για την φυσική ισότητα και αντιτίθεται στους στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων και στις διακρίσεις εναντίον των γυναικών που βασίζονται σε υποθέσεις πως οι γυναίκες πρέπει να είναι, να δείχνουν ή να συμπεριφέρονται ως παθητικές, αδύναμες και σωματικά αβοήθητες.

Ο Αμαζονικός φεμινισμός απορρίπτει την ιδέα πως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή ενδιαφέροντα είναι έμφυτα αρσενικά (ή θηλυκά), και υποστηρίζει και εξερευνά μια εικόνα ηρωικής γυναικείας φύσης. Ο Αμαζονικός φεμινισμός υποστηρίζει και εξυμνεί γυναίκες που επιτυγχάνουν και εκφράζουν διανοητική και φυσική δύναμη, για παράδειγμα γυναίκες αθλήτριες δύναμης, πολεμικές καλλιτέχνες, γυναίκες στρατιώτες/ή γυναίκες σε μάχη, πυροσβέστες, ξυλοκόπους, αστροναύτες, αρσιβαρίστριες, παλαιστές, μποξέρ, κ.α.

Η αυτοπεποίθηση και η σωματική δύναμη που επιδεικνύεται από αυτές τις γυναίκες θαυμάζεται από μια αξιοσημείωτη ομάδα ανδρών. Επιδεικνύοντας τον θαυμασμό για τον Αμαζονικό φεμινισμό, μερικοί από αυτούς τους άντρες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς φυσικής δύναμης και αθλητικών ικανοτήτων παλεύοντας με γυναίκες bodybuilders και με άλλες γυναίκες αθλήτριες δύναμης.

Ο όρος εισήχθη στο δοκίμιο του Thomas Gramstad Η Γυναίκα Ήρωας (The Female Hero) στην δοκιμιακή ανθολογία Feminist Interpretations of Ayn Rand, που εκδόθηκε από τους Mimi Reisel Gladstein και Chris Matthew Sciabarra (Pennsylvania State University Press, 1999).

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • On The Trail of the Women Warriors - Η Lyn Webster είναι η συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου.
  • Lothene Experimental Archaeology Αρχειοθετήθηκε 2016-11-10 στο Wayback Machine. - Γυναίκες ως πολεμιστές στην ιστορία.
  • Real Knockouts: The Physical Feminism of Women's Self-Defense Αρχειοθετήθηκε 2003-10-20 στο Wayback Machine. - Συνέντευξη με την συγγραφέα του ομότιτλου βιβλίου.
  • Female Muscle Gallery - Συλλογή εικόνων με δυναμικά σχηματισμένες γυναίκες (bodybuilding και fitness αθλήτριες).
  • The Amazon Connection - Οδηγός για διαδικτυακές πηγές για τις Αμαζόνες, με σκοπό να καλύψει ολόκληρο το φάσμα του νοήματος που έχει αποδοθεί στον όρο Αμαζόνα.
  • Amazons International - Περιοδική έκδοση αφιερωμένη στην εικόνα της Αμαζόνας ή της γυναικείας ηρωίδας στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα, στην τέχνη και τη λογοτεχνία, στη φυσική διάπλαση και τα χαρακτηριστικά γυναικών αθλητριών, και σε προσανατολισμούς σχετιζόμενους με το φύλο και σεξουαλικούς.