Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας
ΣυγγραφέαςΜαίρη Γουόλστονκραφτ
ΤίτλοςA Vindication of the Rights of Woman[1]
Υπότιτλοςwith Strictures on Political and Moral Subjects
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1792
Θέμαφεμινιστική φιλόσοφία[1]
Δικαιώματα των γυναικών

Οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των γυναικών: με τις πολιτικές και ηθικές κριτικές στα υποκείμενα (Μια Δικαίωση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας: με Στενώσεις σε Πολιτικά και Ηθικά Θέματα, γραμμένο από μια αγγλίδα φεμινίστρια του δέκατου όγδοου αιώνα, Μαίρη Γουόλστονκραφτ, είναι ένα από τα πρώτα έργα της φεμινιστικής φιλόσοφίας. Σε αυτό το έργο, η συγγραφέας απαντά σε εκείνους τους διανοούμενους, πολιτικούς και εκπαιδευτικούς της εποχής που είχαν αρνηθεί την εκπαίδευση των γυναικών.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συγγραφέας είναι τις άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και μια θέση στις κοινωνίες, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες είναι απαραίτητες για τα έθνη, λόγω της συνεισφοράς τους στην εκπαίδευση των παιδιών και για την τακτική και συνεχή στήριξη που προσφέρουν στους συζύγους τους, πέραν και πάνω του συζυγικού τους καθήκον. Αντί να θεωρούμε τις γυναίκες σαν αντικείμενα εξωραϊσμού για την κοινωνία μέσω της ανδρικής ιδιοκτησίας και κτήσης ή προϊόντα ανταλλαγής και κτήσης μέσω του γάμου, η Γουόλστονκραφτ έχει τη θέση ότι οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα που δικαιούνται τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους άνδρες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται θεμελιώδης στην ιστορία του φεμινισμού. Για πρώτη φορά μια γυναίκα γράφει για την κατάσταση των γυναικών, με πλήρη συνείδηση ότι μια αλλαγή του φεμινιστικού ρόλου, δεν μπορεί να εξαρτάται από τις καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, αλλά εξαρτάται κυρίως από τα κοινωνικά, πολιτικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα, που θα πρέπει να αναγνωρίζονται και για το θηλυκό γένος. Το έργο διαδόθηκε από τον Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ όπου το 1791 του ζητήθηκε να γράψει για τα Δικαιώματα των γυναικών στη γαλλική εθνοσυνέλευση, ο οποίος δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο οικιακή εκπαίδευση. Το σχόλιο του πάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την αρχή μιας ευρείας επίθεσης εναντίον των ένφυλων κανόνων της εποχής του όπου κατηγορούσε τους άνδρες ότι αποθαρρύνουν τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η Γουόλστονκραφτ έγραψε τα δικαιώματα της γυναίκας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με σκοπό να απαντήσει άμεσα στις τότε εξελίξεις. Στη συνέχεια, έδειξε την πρόθεσή της να γράψει ένα δεύτερο τόμο πιο θεωρητικό, ωστόσο, πέθανε πριν να συμπληρώσει το 2ο τόμο.