Σιχισμός στο Μπανγκλαντές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σιχισμός στο Μπαγκλαντές χρονολογείται από το 1503, αλλά έχει μειωθεί μετά την διαίρεση της Ινδίας.[1] Οι περισσότεροι σιχιστές της χώρας είναι υπάλληλοι της Ινδικής Υψηλής Επιτροπής ή προσκυνητές. Υπήρχαν δεκαοκτώ ιστορικά γκουρντβάρα στο Μπαγκλαντές αλλά τώρα μόνο επτά έχουν απομείνει.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουρού Νάνακ επισκέφθηκε το Μπαγκλαντές και ίδρυσε μια σειρά από Γκουρντβάρα. Η Γκουρντβάρα Νάνακ Σάχι (গুরুদুয়ারা নানকশাহী) είναι η κύρια γκουρντβάρα (αίθουσα προσευχής) στη Ντάκα του Μπαγκλαντές. Βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Ντάκα και θεωρείται ως η μεγαλύτερο των 7 γκουρντβάρα της χώρας. Μετά τη διχοτόμηση της Ινδίας, η κοινότητα των Σιχ έφυγε για την Ινδία.[2] Μετά τον Ινδοπακιστανικό Πόλεμο του 1971 και τον απελευθερωτικό πόλεμο του Μπανγκλαντές, Ινδοί σιχιστές στρατιώτες βοήθησαν στην ανακαίνιση των Γκουρντβάρα που έμειναν στο Μπαγκλαντές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Prayers from Punjab». archive.thedailystar.net. The Daily Star. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. «Sikhs, The - Banglapedia». en.banglapedia.org. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. «Gurdwaras in Bangladesh - SikhiWiki, free Sikh encyclopedia». www.sikhiwiki.org. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016.