Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σωτήριος Μαγιάσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σωτήριος Μαγιάσης
Γέννηση1894
Θάνατος1966
Ιδιότητααρχιτέκτονας

Ο Σωτήριος Μαγιάσης (1894-1966) [1] ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας που έδρασε κυρίως την εποχή του Μεσοπολέμου (1922-1940).

Ο πατέρας του ήταν γνωστός επιπλοποιός της εποχής. Ο Σωτήριος Μαγιάσης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και παίρνει το πτυχίο του το 1922. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στην Ελλάδα και εξασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ενώ συγχρόνως εργάζεται στο εργοστάσιο διακόσμησης και επίπλων που κληρονομεί από τον πατέρα του Ι. Μαγιάση, όπου θα σχεδιάζει και ο ίδιος έπιπλα.

Ως αρχιτέκτονας κατατάσσεται στους ακαδημαϊκούς, ενώ χαρακτηριζόταν και ως ένας προικισμένος σχεδιαστής και ταλαντούχος σχεδιογράφος όπου μελετούσε τη λεπτομέρεια σε βάθος. Παρά το γεγονός ότι ήταν σύγχρονος με τους μοντέρνους του Μεσοπολέμου δεν προσχώρησε ποτέ συνειδητά στο κίνημα της νεοελληνικής πρωτοπορίας των ρασιοναλιστών. Αντιθέτως ακολουθεί το πνεύμα της παρισινής Beaux Arts και της Αρ Ντεκό.

Τα πρώτα χρόνια (1923-1928) ασχολείται κυρίως με μονοκατοικίες στο Ψυχικό όπως η μελέτη για την Έπαυλη Μαρίνου, η Έπαυλη Σλούκα και η Έπαυλη Μαργαρίτη. Στα έργα του αυτά παρατηρούνται οι αρχές συμμετρικής διανομής των αξόνων, η ογκομετρική διάπλαση του πλαστικού αρχιτεκτονικού συνόλου και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν το έργο του αρχιτέκτονα όλα τα χρόνια.

Το 1926 θα αναλάβει τα σχέδια για το Ακροπόλ Παλάς (γωνία Πατησίων και Αβέρωφ) που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του. [2] Τα προσχέδια ανήκουν στον σύγαμπρό του και καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αλέξανδρο Νικολούδη. Στο έργο του αυτό μένει πιστός στις τεχνικές του, ενώ χαρακτηρίζεται και από τη χρήση πλούτου υλικών, όπως μάρμαρο, ξύλο και σφυρήλατο χυτοσίδηρο στις διακοσμήσεις. Από αυτό το ξενοδοχείο μάλιστα κινηματογραφήθηκε η είσοδος του τανκς στο Πολυτεχνείο, το 1973 από ένα ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο. Η σημασία του έργου έχει αναγνωριστεί στο συνέδριο της Βιέννης το 1990 ως δείγμα της Αρ Νουβό, ενώ σήμερα υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού για στέγαση των υπηρεσιών του στο κτήριο.

Στη συνέχεια ακολουθούν μελέτες για την Οικία Βλάχου και Λούρου στην Αθήνα.

Ένα άλλο σημαντικό του έργο είναι η Αγορά του Ψυχικού (1924-1925). Στο έργο αυτό, που δυστυχώς δε συντηρείται καλώς σήμερα, προβαίνει σε μια αντιμετώπιση χώρου όπως παρατηρείται και στα έργα του σύγχρονού του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Ο Μαγιάσης θα ασχοληθεί και με τη κλινική Λούρου. Η πρώτη μελέτη θα γίνει το 1925, ενώ η επόμενη το 1931 όπου θα προσθέσει καινούρια στοιχεία στο συνολικό έργο του καθώς κινείται σε ένα αρκετά ρασιοναλιστικό πνεύμα.

Κάποια άλλα έργα του είναι η οικία Αλεξανδρή (1929) και η οικία Α. Φιξ (1931) στο Φάληρο και η οικία Σωτ. Μαγιάση στη Λεωφόρου Συγγρού.

Το 1929 συμμετείχε στο Διαγωνισμό για το κεντρικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος όπου απονεμήθηκαν κάποια ισότιμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και στο Μαγιάση. Μια άλλη συμμετοχή του ήταν στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Διαμόρφωσης του χώρου γύρω από το Ζάππειο το 1944.

Ο Μαγιάσης έγραψε ένα πεντάτομο έργο σε γαλλική γλώσσα για τον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων στις εκδόσεις που ο ίδιος ιδρύει σαν Βιβλιοθήκη Ανατολικής Αρχαιολογίας Αθηνών.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Ι.ΜΑΓΙΑΣΗ, ΝΙΚ.Θ.ΧΟΛΕΒΑΣ, εκδόσεις Ε.Μ.Π, ΤΟΜΕΑΣ 1, Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογιας,Αθηνα 1987

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=208

  1. Χολέβας, Νίκος Θ (1987). Εισαγωγή στο έργο του αρχιτέκτονα Σωτηρίου Ι. Μαγιάση (1894-1966) /. Νικ. Θ. Χολέβας, Τομέας 1, Τμ. Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.,. 
  2. «1ο Κεφάλαιο» (PDF). webcache.googleusercontent.com. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2022.