Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονοκαμεραλισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μονοθάλαμο Κοινοβούλιο)

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπάρχει ένα μονάχα νομοθετικό σώμα από το οποίο ασκείται η νομοθετική εξουσία. Αυτό ονομάζεται Μονοκαμεραλισμός.

Έννοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μονοκαμεραλισμός υφίσταται όταν υπάρχει μια Βουλή. Πολλαπλά νομοθετικά σώματα επιτρέπουν την εγγυημένη εκπροσώπηση των διαφόρων κοινωνικών τάξεων (όπως στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου), ή τα εθνικά και περιφερειακά συμφέροντα. Όπου αυτοί οι παράγοντες είναι ασήμαντοι, σε κράτη με περιορισμένη περιφερειακή αυτονομία, η ύπαρξη ενός μοναδικού σώματος υπερισχύει.

Ο Μονοκαμεραλισμός είναι επίσης συνηθισμένος σε κομμουνιστικές χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Κούβα. Ομοίως, πολλά πρώην κομμουνιστικά κράτη, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Σερβία, διατήρησαν το μονοθάμαμο νομοθετικό τους σώμα, αν και άλλα, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, υιοθέτησαν δύο νομοθετικές Βουλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) που είχε δύο κοινοβούλια. Τα δύο σώματα ήταν το Σοβιέτ των Εθνοτήτων και το Σοβιέτ της Ένωσης. Η Ρωσική Ομοσπονδία διατήρησε το σύστημα αυτό και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μετά τη μετάβαση από τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό. [1]

Το κυριότερο πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι η αποτελεσματικότερη νομοθεσία, καθώς η νομοθετική διαδικασία είναι απλούστερη και δεν υπάρχει πιθανότητα αδιεξόδου. Οι υποστηρικτές του ενιαίου κοινοβουλίου υποστήριξαν επίσης ότι μειώνει το κόστος, ακόμη και αν ο αριθμός των νομοθετών παραμείνει αμετάβλητος, δεδομένου ότι υπάρχουν λιγότερα ιδρύματα για τη διατήρηση και την υποστήριξή του.

Η κύρια αδυναμία της ύπαρξης μιας Βουλής μπορεί να θεωρηθεί η έλλειψη συγκράτησης της πλειοψηφίας, πράγμα ιδιαίτερα αισθητό στα κοινοβουλευτικά συστήματα όπου οι ηγέτες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κυριαρχούν επίσης στην εκτελεστική εξουσία. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μην αντιπροσωπεύεται επαρκώς το σύνολο των πολιτών.

Κατάλογος χωρών στις οποίες υπάρχει Μονοκαμεραλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Κράτη με δύο νομοθετικά σώματα
  Κράτη με ένα νομοθετικό σώμα
  Κράτη με ένα νομοθετικό σώμα και ένα συμβουλευτικό σώμα
  Κράτη χωρίς νομοθετικό σώμα

Γύρω στα μισά από τα κυρίαρχα κράτη της Γης έχουν σήμερα Μονοκαμεραλισμό. Η Κίνα βρίσκεται κάπου ανάμεσα καθώς έχει ένα νομοθετικό και ένα επίσημο συμβουλευτικό σώμα.

Εθνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοσπονδιακά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενιαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδαφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποεθνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοσπονδίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνήσεις με περιορισμένη εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λοιπά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]