Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΣ, αραβικά: المجلس الوطني الفلسطيني «« Almajlis Alwataniu Alfilastiniu») είναι το νομοθετικό όργανο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και εκλέγει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, η οποία αναλαμβάνει την ηγεσία της οργάνωσης. Το ΠΕΣ είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των προγραμμάτων για την ΟΑΠ. Το όργανο υπηρετεί ως κοινοβούλιο που εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστινίους μέσα και έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη και όλους τους τομείς της παγκόσμιας παλαιστινιακής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, των λαϊκών οργανώσεων, των κινημάτων αντίστασης και των ανεξάρτητων πολιτικών από όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Το Συμβούλιο συνεδριάζει επίσημα κάθε δύο χρόνια. Οι αποφάσεις ψηφίζονται με απλή πλειοψηφία, με τη παρουσία τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του. Το ΠΕΣ εκλέγει τον δικό του Πρόεδρο.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποψήφιοι για το ΠΕΣ διορίζονται από επιτροπή που απαρτίζεται από την εκτελεστική επιτροπή του ΟΑΠ, τον πρόεδρο του ΠΕΣ και τον αρχηγό του αρχηγού του Απελευθερωτικού Στρατού της Παλαιστίνης. Μετά την υποψηφιότητα, οι υποψήφιοι του ΠΕΣ εκλέγονται με πλειοψηφία από τα μέλη του ΠΕΣ.  Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής εκλογών, οι εκλογές του ΠΕΣ δεν έγιναν ποτέ και τα περισσότερα μέλη διορίζονται από την εκτελεστική επιτροπή.

Το 1996, όταν το Συμβούλιο έπρεπε να ψηφίσει για την αναθεώρηση της Παλαιστινιακής Εθνικής Χάρτας, ο συνολικός αριθμός των μελών του ΠΕΣ αυξήθηκε από 400 σε περίπου 800. Το 2009 είχε περίπου 700 μέλη. Από το 2003, ο πρόεδρος του ΠΕΣ ήταν ο Σαλίμ Ζανούν και το ΠΕΣ είχε 669 μέλη. 88 μέλη προέρχονται από το πρώτο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (ΠΝΣ), 98 αντιπροσωπεύουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό που ζει στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και 483 αντιπροσωπεύουν την παλαιστινιακή διασπορά. Ενώ το ΠΕΣ έχει πολλά μέλη του ΠΝΣ, το ΠΕΣ δεν αποτελεί όργανο της Παλαιστινιακής Αρχής. Αντίθετα, είναι το ισοδύναμο του ΠΝΣ της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από το 2012 το κεντρικό γραφείο του ΠΕΣ βρίσκεται στο Αμμάν και ένα παράρτημα βρίσκεται στη Ραμάλα.