Κοινοβούλιο του Γιβραλτάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινοβούλιο του Γιβραλτάρ

Gibraltar Parliament
14η Κοινοβουλευτική Περίοδος
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμος
Ηγεσία
Πρόεδρος του Κοινοβουλίου
Κάρεν Ραμάτζ Πρέσκοτ
(από τις 10 Νοεμβρίου 2023), Ανεξάρτητη
Αρχηγός του Κοινοβουλίου
Αρχηγός της Αντιπολίτευσης
Κιθ Αζοπαρντί, Σοσιαλδημοκράτες
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Κυβέρνηση (9)

Αντιπολίτευση (8)

Εκλογές
Τελευταία εκλογή
12 Οκτωβρίου 2023
Επόμενη εκλογή
2027
Τόπος συνεδριάσεων
Κοινοβούλιο, Πλατεία Τζον Μάκιντος, Γιβραλτάρ
Ιστοσελίδα
https://www.parliament.gi/

Το Κοινοβούλιο του Γιβραλτάρ είναι το νομοθετικό σώμα του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους του Γιβραλτάρ. Μεταξύ 1969 και 2006, ονομαζόταν Βουλή της Συνέλευσης του Γιβραλτάρ.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βουλή της Συνέλευσης, που ιδρύθηκε σύμφωνα με το σύνταγμα του 1969, ήταν ένα σώμα που αρχικά αποτελούνταν από 15 μέλη που εκλέγονταν από το εκλογικό σώμα του Γιβραλτάρ, συν δύο διορισμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα. Ο όρος "Βουλή της Συνέλευσης" χρησιμοποιείται συνήθως για τα νομοθετικά σώματα των βρετανικών εδαφών που είναι λιγότερο από πλήρως κυρίαρχα. Αντικαταστάθηκε από το σημερινό Κοινοβούλιο του Γιβραλτάρ με το νέο σύνταγμα του 2006, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση της κυριαρχίας του. Πλέον και τα 17 μέλη της Βουλής εκλέγονται.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, κάθε ψηφοφόρος είχε δικαίωμα να ψηφίσει δέκα μέλη της Συνέλευσης. Λόγω της μικρής έκτασης του Γιβραλτάρ και της εδαφικής του συνέχειας, οι περιφέρειες χρησίμευαν μόνο ως εκλογικά κέντρα, όχι ξεχωριστές περιφέρειες, και δεν υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες που εξυπηρετούνται από τα μέλη, τα οποία αντ' αυτού εκλέγονται για να εξυπηρετήσουν την επικράτεια ως σύνολο.

Το σύστημα προσφέρεται να μπλοκάρει την ψηφοφορία – καθένα από τα κόμματα ή τους εκλογικούς συνασπισμούς έτεινε να προτείνει μια λίστα με δέκα υποψηφίους και να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν για όλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το νικητήριο κόμμα ή ο συνασπισμός θα εκλέγει και τους δέκα από τους υποψηφίους του, με τα άλλα επτά εκλεγμένα μέλη να προέρχονται από το δεύτερο κόμμα.

Κτήριο του Κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε ένα κτήριο με θέα στην κεντρική οδό και την πλατεία John Mackintosh. Κατασκευάστηκε το 1817 και προηγουμένως χρησίμευε ως Ανταλλαγική και Εμπορική Βιβλιοθήκη. Το 1951, το κτίριο ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει το Νομοθετικό Συμβούλιο.[1] Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1969, ιδρύθηκε η Βουλή της Συνέλευσης, αντικαθιστώντας το Νομοθετικό Συμβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 1969 από τον τότε Κυβερνήτη, Ναύαρχο του Στόλου Σερ Βάριλ Μπεγκ.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Benady, Tito (1996). The Streets of Gibraltar. Gibraltar Books. σελίδες 17–18. ISBN 0-948466-37-5. 
  2. «The Gibraltar Parliament – Home». parliament.gi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2012.