Νομοθετική Συνέλευση των Νήσων Φώκλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομοθετική Συνέλευση

των Νήσων Φώκλαντ

Το κτίριο της Νομοθετικής

Συνέλευσης (Gilbert House)

Τύπος
Τύπος
Μονομερής
Θητεία
4 χρόνια
Ιστορία
Ιδρύθηκε 1 Ιανουαρίου 2009  (2009-01-01   
Προηγήθηκε από  Νομοθετικό Συμβούλιο

των Νήσων Φώκλαντ

Ηγεσία
Πρόεδρος
Κίθ Μπίλς (Ανεξάρτητος)
Δομή
Έδρες 12
Πολιτικές ομάδες
Ανεξάρτηροι: 11 έδρες
Εκλογές
Κλειστή ψηφοφορία
Τελευταίες εκλογές
4 Νοεμβρίου 2021
Επόμενες εκλογές
2025
Έδρα
Δημαρχείο Στάνλεϊ, Στάνλεϊ, Φώκλαντ
Ιστοσελίδα
https://www.falklands.gov.fk/assembly/

Η Νομοθετική Συνέλευση των Νήσων Φώκλαντ είναι η μονομερής νομοθετική αρχή του Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους των Νήσων Φώκλαντ. Όταν το νέο Σύνταγμα των Φώκλαντ τέθηκε σε ισχύ το 2009 αντικατέστησε το Νομοθετικό Συμβούλιο (το οποίο υπήρχε από το 1845) με την Νομοθετική Συνέλευση και καθόρισε τη σύνθεση, τις εξουσίες και τις διαδικασίες της νομοθετικής εξουσίας των νήσων.

Η Νομοθετική Συνέλευση αποτελείται από οκτώ εκλεγμένα μέλη, τρία "εν γένει" μέλη (τον Επικεφαλής Σύμβουλο, τον Διευθυντή των Οικονομικών και τον Γενικό Εισαγγελέα) και τον Πρόεδρο. Παρόλο που τα τρία "εν γένει" μέλη λαμβάνουν συμμετοχή στις διαδικασίες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στην Νομοθετική Συνέλευση. Τέλος, στις διαδικασίες της Συνελεύσεως μπορεί να λάβει μέρος και ο Διοικητής των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν και ούτε αυτός μπορεί να ψηφίσει.

Εξουσίες και ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνεδριάσεις της Νομοθετικής Συνέλευσης πραγματοποιούνται συνήθως στο Δικαστήριο και στην Αίθουσα της Συνέλευσης στο Δημαρχείο Στάνλεϊ και ξεκινούν σε χρόνο που ορίζεται από τον Κυβερνήτη. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία συνεδρίαση της Νομοθετικής Συνέλευσης κάθε χρόνο, αν και η συνέλευση συνήθως συνεδριάζει κάθε δύο ή τρεις μήνες. Οι συνεδριάσεις της νομοθετικής συνέλευσης μεταδίδονται ζωντανά στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, την Ραδιοφωνική Υπηρεσία των Νήσων Φώκλαντ.

Τα μέλη της Νομοθετικής Συνέλευσης (MLAs) έχουν γραφεία εντός του Gilbert House, στο Στάνλεϊ.

Ο προεδρεύων ομιλητής της Συνέλευσης είναι ο Πρόεδρος (ή ο Αντιπρόεδρος κατά την απουσία του) ο οποίος εκλέγεται από τα μέλη της συνελεύσεως. Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων (του Ηνωμένου Βασιλείου), ο Πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης δεν χρειάζεται να είναι μέλος της συνέλευσης. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος εκλέγονται με ισόβια θητεία από την νομοθετική συνέλευση, αν και μπορούν να απομακρυνθούν με ψήφο μομφής από έξι ή περισσότερους εκπροσώπους της Συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του Προέδρου, ο Γενικός Εισαγγελέας ενεργεί ως προεδρεύων ομιλητής.

Από τις γενικές εκλογές του 2013 τα μέλη της Νομοθετικής Συνέλευσης είναι πλέον μισθωτοί υπάλληλοι του κράτους, καθώς μέχρι πρότινος δεν πληρώνονταν. Επιπλέον, αναμένεται να εργαστούν με πλήρη απασχόληση, εγκαταλείποντας όσες δουλειές ή επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν πριν.[1]

Σημερινή δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη της Νομοθετικής Συνέλευσης των Νήσων Φώκλαντ και ο Βρετανός βουλευτής Μαρκ Λάνκαστερ τον Νοέμβριο του 2016.

Οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2021 και οι επόμενες εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2025. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα που να δραστηριοποιούνται στις Νήσους Φώκλαντ, όλα τα μέλη της συνέλευσης που εκλέχθηκαν στις πιο πρόσφατες εκλογές ήταν ανεξάρτητοι.

Εκλεγμένα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλος Εκλογική περιφέρεια Ψήφοι
Λεόνα Βιντάλ Ρόμπερτς Στάνλεϊ 839
Ροτζερ Σπίνκ Στάνλεϊ 691
Πιτ Μπιγκς Στάνλεϊ 570
Μαρκ Πολάρντ Στάνλεϊ 550
Γκάβιν Σόρτ Στάνλεϊ 486
Τεσλίν Μπάρκμαν Καμπ 184
Ιαν Χάνσεν Καμπ 126
Τζον Μπέρμιγχαμ Καμπ 122

Αξιωματούχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εικόνα του Αγίου Νικόλαου στο Gilbert House. Είναι προστάτης των αλιέων και, κατ' επέκταση, των αλιευτικών δραστηριοτήτων των Φάλκλανδών.

Τα Διευθυντήρια αποτελούνται από μισθωτούς υπαλλήλους, μέλη της Ομάδας Διοίκησης Επιχειρήσεων, τους κύριους δημόσιους υπαλλήλους της Συνέλευσης.

Μέλος Αξίωμα
Άντι Κίλινγκ Επικεφαλής Σύμβουλος
Τζέιμς Γουίλσον Διευθυντής Οικονομικών
Κίθ Μπίλς Πρόεδρος της Συνέλευσης
Σίμον Γιάνγκ Γενικός Εισαγγελέας

Όρκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος, πριν αρχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, τα μέλη της Νομοθετικής Συνέλευσης πρέπει να ορκιστούν πίστη. Ο όρκος για την ορκωμοσία καθορίζεται στο παράρτημα Β του Συντάγματος ως εξής:

"I, name, do swear (or solemnly affirm) that I will well and truly serve His Majesty King Charles the Third, His Heirs and Successors, and the people of the Falkland Islands, and will uphold the Constitution and other laws in force in the Falkland Islands, as a member of the Legislative Assembly. So help me God."

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]