Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι το ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Είναι το μόνο κρατικό νομοθετικό σώμα και είναι μονοθάλαμη δομή που αποτελείται από 101 εκλεγμένους βουλευτές που υπηρετούν τετραετή θητεία. Το κοινοβούλιο εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, με ίση, μυστική και ελεύθερη ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο, αν και για να εγκριθεί η υποψηφιότητα του πρέπει να εγκριθεί από 52 βουλευτές το ελάχιστο. Σήμερα πρόεδρος είναι η Ζιναΐντα Γκρετσεάνιι, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εφόσον λάβει σχετικό ερώτημα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, συνεδριάσει για να αποφασίσει την εγκυρότητα ή την μη εγκυρότητα της θητείας ενός βουλευτή. Η θητεία συνεδριάζει στην σύγκληση του προέδρου της βουλής εντός 30 μέρες από τις εκλογές. Η θητεία της βουλής παρατάσσεται μέχρι την νόμιμη συνάντηση της νέας σύνθεσης. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το σύνταγμα δεν μπορεί να τροποποιηθεί και οι βασικοί νόμοι δεν μπορούν να υιοθετηθούν, τροποποιηθούν ή καταργηθούν.[1]

Συσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προσωπικό της βουλής εξασφαλίζει οργανωτική, πληροφορησιακή και τεχνική βοήθεια στην δραστηριότητα της βουλής, του μόνιμου γραφείου και επιτροπών, των κοινοβουλευτικών παρατάξεων και βουλευτών. Η δομή και η προσωπική καταγραφή του προσωπικού της βουλής εγκρίνεται από το κοινοβούλιο.

Νομοθετική διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Μολδαβίας (1994), το κοινοβούλιο είναι το ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο και είναι το μόνο κρατικό νομοθετικό όργανο. Το δικαίωμα του νομοθετείν ανήκει στους βουλευτές, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου (εκτός από προτάσεις αναθεώρησης του συντάγματος) και της κυβέρνησης. Για να εξασκήσουν αυτό το δικαίωμα οι βουλευτές και ο πρόεδρος του κράτους υποβάλλουν στο Κοινοβούλιο σχέδια νόμου και νομοθετικές προτάσεις, ενώ η Κυβέρνηση παρουσιάζει σχέδια νόμου.

Κοινοβουλευτικές παρατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να σχηματίσουν ομάδες εργασίας και να οργανώσουν τη δραστηριότητα του κοινοβουλίου, οι βουλευτές σχηματίζουν κοινοβουλευτικές παρατάξεις αποτελούμενες από τουλάχιστον πέντε βουλευτές εκλεγμένους από καταλόγους υποψηφίων, καθώς και παρατάξεις με την ίδια αριθμητική σύνθεση με τους ανεξάρτητους. Οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις σχηματίζονται εντός 10 ημερών μετά τη νόμιμη σύνθεση της βουλής. Οι 101 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές που έγιναν στις 24 Φεβρουαρίου 2019 αποτελούνταν από 4 κοινοβουλευτικές παρατάξεις:[2]

Πολιτική Ομάδα Πρόεδρος κόμματος Πρόεδρος παράταξης Αριθμός βουλευτών
   Κόμμα Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Ίγκορ Ντόντον Κορνελίου Φουρκουλίτσα 37
   Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης Ίγκορ Γκρόσου (προσωρινός) Ίγκορ Γκρόσου 15
   Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας Πάβελ Φίλιπ Ντουμίτρου Ντιάκοφ 11
   Κόμμα της Πλατφόρμας της Αξιοπρέπειας και της Αλήθειας Αντρέι Νάστασε Αλεξάντρου Σλουσάρι 11
   Ανεξάρτητοι 11
   Κόμμα «ΣΟΡ» Ίλαν Σορ 9
   Υπέρ της Μολδαβίας Αντριάν Κάντου 7

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]