Μαρία Λετσίνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Μαρία Λετσίνσκα, βασίλισσα της Γαλλίας

Η Μαρία Καρολίνα Σοφία Φελίτσια Λετσίνσκα (Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska, 23 Ιουνίου 1703 - 24 Ιουνίου 1768) ήταν Πολωνή πριγκίπισσα και βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄.

Ήταν κόρη του βασιλιά Στανισλάς Λετσίνσκι της Πολωνίας και της Αικατερίνης Οπαλίνσκα. Ο καρδινάλιος Φλερί, πρωθυπουργός της Γαλλίας, περιφέρθηκε στις αυλές της Ευρώπης προκειμένου να βρει μια σύζυγο για τον νεαρό βασιλιά, χωρίς να ανήκει σε ισχυρό βασίλειο και να δημιουργήσει περίπλοκες συμμαχίες. Η Μαρία διέθετε όλα αυτά τα προσόντα, γιατί ο πατέρας της ήταν ξεπεσμένος βασιλιάς με τεράστια πολιτικά προβλήματα.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο γάμος τους ήταν επιτυχής, απέκτησαν πολλά παιδιά, τα οποία ήταν πολύ αφοσιωμένα στη μητέρα τους. Ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας ήταν φημισμένος γυναικάς, αδιάφορος για τη θρησκεία, κάτι που είχε ως επακόλουθο να αποκτήσει πολλές ερωμένες, απατώντας την νόμιμη σύζυγο του. Οι ερωτικές υποθέσεις του συζύγου της είχαν ρίξει σημαντικά το κύρος της. Ήταν πιστή Καθολική, τόσο αυτή, όσο και τα παιδιά της. Πάντρεψε τον γιο της δελφίνο Λουδοβίκο με την Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας, κόρη του μεγάλου αντιπάλου του πατέρα της, Αυγούστου Γ΄ της Πολωνίας. Παρά τις κακές προβλέψεις λόγω του πατέρα της, η νύφη της αποδείχθηκε πολύ παραγωγική και αφοσιωμένη σύζυγος. Τα εγγόνια της έγιναν όλα βασιλιάδες και πρόσθεσαν το όνομα Στανίσλαος στα χριστιανικά, ενώ δύο από αυτά αποκεφαλίστηκαν στην γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική επανάσταση.

Ήταν εξαιρετικά αγαπητός χαρακτήρας και πέθανε έξι χρόνια πριν τον βασιλιά σύζυγο της.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Leszczyńska της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).