Μαρία Λετσίνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Λετσίνσκα
MariaLeszczynska02.jpg
Γέννηση 23  Ιουνίου 1703
Trzebnica
Θάνατος 24  Ιουνίου 1768
Βερσαλλίες
Υπηκοότητα Γαλλία και Πολωνία
Σύζυγος Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας
Τέκνα Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας, Εριέττα της Γαλλίας, Μαρία-Λουίζα της Γαλλίας, Λουδοβίκος Φερδινάνδος της Γαλλίας, Αδελαΐδα της Γαλλίας, Βικτωρία της Γαλλίας, Σοφία της Γαλλίας, Θηρεσία της Γαλλίας, Λουίζα της Γαλλίας και Φίλιππος, Δούκας του Ανζού
Γονείς Stanisław Leszczyński και Catherine Opalińska
Αδέλφια Anna Leszczyńska
Αξίωμα βασιλική σύζυγος
Υπογραφή
Signature Marie Leszczynska.png

Η Μαρία Καρολίνα Σοφία Φελίτσια Λετσίνσκα (Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska, 23 Ιουνίου 1703 - 24 Ιουνίου 1768) ήταν Πολωνή πριγκίπισσα και βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄.

Ήταν κόρη του βασιλιά Στανισλάς Λετσίνσκι της Πολωνίας και της Αικατερίνης Οπαλίνσκα. Ο καρδινάλιος Φλερί, πρωθυπουργός της Γαλλίας, περιφέρθηκε στις αυλές της Ευρώπης προκειμένου να βρει μια σύζυγο για τον νεαρό βασιλιά, χωρίς να ανήκει σε ισχυρό βασίλειο και να δημιουργήσει περίπλοκες συμμαχίες. Η Μαρία διέθετε όλα αυτά τα προσόντα, γιατί ο πατέρας της ήταν ξεπεσμένος βασιλιάς με τεράστια πολιτικά προβλήματα.

Ο γάμος τους ήταν επιτυχής, απέκτησαν πολλά παιδιά, τα οποία ήταν πολύ αφοσιωμένα στη μητέρα τους. Ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας ήταν φημισμένος γυναικάς, αδιάφορος για τη θρησκεία, κάτι που είχε ως επακόλουθο να αποκτήσει πολλές ερωμένες, απατώντας την νόμιμη σύζυγο του. Οι ερωτικές υποθέσεις του συζύγου της είχαν ρίξει σημαντικά το κύρος της. Ήταν πιστή Καθολική, τόσο αυτή, όσο και τα παιδιά της. Πάντρεψε τον γιο της δελφίνο Λουδοβίκο με την Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας, κόρη του μεγάλου αντιπάλου του πατέρα της, Αυγούστου Γ΄ της Πολωνίας. Παρά τις κακές προβλέψεις λόγω του πατέρα της, η νύφη της αποδείχθηκε πολύ παραγωγική και αφοσιωμένη σύζυγος. Τα εγγόνια της έγιναν όλα βασιλιάδες και πρόσθεσαν το όνομα Στανίσλαος στα χριστιανικά, ενώ δύο από αυτά αποκεφαλίστηκαν στην γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική επανάσταση.

Ήταν εξαιρετικά αγαπητός χαρακτήρας και πέθανε έξι χρόνια πριν τον βασιλιά σύζυγο της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Leszczyńska της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).