Μαρία Λουίζα της Γαλλίας (1728-1733)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία-Λουίζα της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marie-Louise de France (Γαλλικά)
Γέννηση28  Ιουλίου 1728[1]
Βερσαλλίες
Θάνατος19  Φεβρουαρίου 1733[1]
Βερσαλλίες
Αιτία θανάτουμολυσματική ασθένεια
Τόπος ταφήςΒασιλική Σαιν-Ντενί
ΠαρατσούκλιMadame Troisième
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταPrincesse
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας[2] και Μαρία Λεστσίνσκα[2]
ΑδέλφιαΘηρεσία της Γαλλίας
Σοφία της Γαλλίας
Βικτωρία της Γαλλίας
Λουίζα της Γαλλίας
Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας
Αδελαΐδα της Γαλλίας
Εριέττα της Γαλλίας
Φίλιππος, Δούκας του Ανζού
Λουδοβίκος Φερδινάνδος της Γαλλίας
Σαρλ ντε Βιντιμίλ
Philippe de Narbonne-Lara
Λουί Μαρί ντε Ναρμπόν-Λαρά
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων

Η Μαρία Λουίζα της Γαλλίας ((28 Ιουλίου 1728–19 Φεβρουαρίου 1733) ήταν Γαλλίδα πριγκίπισσα, κόρη του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας και της Μαρία Λετσίνσκα[3].

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στις Βερσαλλίες, το τρίτο παιδί του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας και της βασίλισσα Μαρίας Λετσίνσκας, ήταν γνωστή ως Τρίτη Κυρία μέχρι τη βάπτισή της λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό της.[3] Η γέννησή της δεν έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό λόγω του φύλου της. Ο πατέρας της ήθελε γιο και κληρονόμο στον θρόνο.[3] Όταν ήταν σαφές ότι γεννήθηκε ένα κορίτσι, οι προβλεπόμενες γιορτές για τον αναμενόμενο Δελφίνο ακυρώθηκαν και η Λουίζα είχε μόνο έναν εκκλησιαστικό ψαλμό στην Εκκλησία των Βερσαλλιών προς τιμήν της.

Μεγάλωσε στις Βερσαλλίες με τις μεγαλύτερες αδερφές της, τις δίδυμες Ελισάβετ και Άννα Εριέττα. Την επόμενη χρονιά, το 1729, γεννήθηκε ο Λουδοβίκος Φερδινάνδος.

Η βασιλική οικογένεια έκανε έναν άλλο γιο το 1730, τον Φίλιππο. Το χειμώνα του 1733, η Λουίζα αρρώστησε. Μια επιδημία έλαβε χώρα ταυτόχρονα στις Βερσαλλίες. Το παιδί τέθηκε υπό τη φροντίδα του γιατρού Monsieur Bouillac, ο οποίος χορήγησε φάρμακα και το παιδί αιμορράγησε.[3] Η Τρίτη Κυρία βαφτίστηκε γρήγορα στις Βερσαλλίες κι έλαβε το όνομα Μαρία Λουίζα. Πέθανε στις Βερσαλλίες εξαντλημένη και θάφτηκε στο Βασιλικό Νεκροταφείο του Αγίου Ντενί.[3]

Το πορτρέτο της ζωγράφισε ο Πιερ Γκομπέρτ γύρω στο 1730. Το 1734 απεικονίστηκε σε ένα μεταθανάτιο πορτρέτο από τον Κάρολο-Ιωσήφ Νατουάρ. Απεικονιζόταν με την αδερφή της, τη μελλοντική Μαρία Αδελαΐδα.

Είχε ονομαστεί Λουίζα με την πάροδο του χρόνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louise of France (1728–1733) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).