Φούλκων Γ΄ του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φούλκων Γ΄ του Ανζού
Fulko III.JPG
Γέννηση
Θάνατος
Μετς
Σύζυγος Χίλντεγκαρντ του Ζούντγκαου
Τέκνα Ερμενγάρδη του Ανζού, Γοδεφρείδος Β΄ του Ανζού και Αντέλ ντε Βαντόμ-Ανζού
Γονείς Γοδεφρείδος Α΄ του Ανζού και Αδέλα του Μω
Αδέλφια Hugh of Chalon και Ερμενγάρδη-Γκερμπέργκα του Ανζού
Commons page Πολυμέσα

Ο Φούλκων Γ΄ του Ανζού (Foulques III d'Anjou, 97021 Ιουνίου 1040), ή Φούλκων ο μελανός, ήταν κόμης του Ανζού (9871040), γιος και διάδοχος του Γοδεφρείδου Α΄ του Ανζού και της Αδελαΐδας του Βερμαντουά. Ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Ανδεγαυών.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηρίστηκε σαν χαρακτήρας βίαιος και ταυτόχρονα ευσεβής, κάτι που τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες πράξεις σκληρότητας και στην συνέχεια μεταμέλειας. Έκαψε την πρώτη σύζυγο του, Ελισάβετ του Βαντόμ, στην πυρά με το νυφικό της φόρεμα, ενώ διοργάνωσε και τέσσερα προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους τα έτη 1002, 1007, 1008 και 1038. Πολέμησε ενάντια στους κόμητες της Ρεν, νικώντας και σκοτώνοντας τον Κόναν Α΄ της Ρεν στην μάχη του Κονκερέγ στις 27 Ιουνίου 992, επεκτείνοντας την ηγεμονία του στις κομητείες του Μαιν και της Τουραίνης.

Οι επιχειρήσεις του Φούλκωνος συνάντησαν αντιστάσεις από τον Όντο Β΄ του Μπλουά, εναντίον του οποίου έκανε συμμαχία με τους Καπετίδες. Στις 6 Ιουλίου 1016 νίκησε τον Όντο στην μάχη του Ποντλβουά, ενώ το 1025 καίγοντας την πόλη του Σωμύρ ζήτησε συγνώμη από τον Άγιο Φλωρέντιο, λέγοντάς του ότι θα μεταφέρει τα οστά του στην πόλη Ανζέ. Στον δρόμο για την μεταφορά, συνάντησε δυσκολίες και ζήτησε τα οστά του αγίου να επιστρέψουν στο Σωμύρ.

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολεμικές του ανάγκες, έχτισε μια σειρά από κάστρα, τείχη και αββαεία, το 990 έχτισε στο Λανζαί ένα από τα πρώτα πέτρινα κάστρα. Πέθανε στο Μετς στην επιστροφή του από το τελευταίο του προσκύνημα.

Γάμοι και κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγό του, Ελισάβετ, απέκτησαν μια κόρη, την Αδελαΐδα του Βαντόμ-Ανζού.

Με την δεύτερη σύζυγό του (1001), Χίλντεγκαρντ του Ζούντγκαου, έκανε τον διάδοχό του, Γοδεφρείδο Μαρτέλο, και την Ερμενγάρδη του Ανζού, που ήταν γενάρχης της δυναστείας των Πλανταγενετών στην Αγγλία μέσω του γιου της, Φούλκωνος Δ΄.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fulk III, Count of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).