Φούλκων Γ΄ του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Φούλκων Γ΄

Ο Φούλκων Γ΄ του Ανζού (περ. 965/9701040) ή Φούλκων ο μελανός ήταν κόμης του Ανζού (9871040), γιος και διάδοχος του Γοδεφρείδου Α΄ του Ανζού και της Αδελαΐδας του Βερμαντουά. Ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Ανδεγαυών.

Χαρακτηρίστηκε σαν χαρακτήρας βίαιος και ταυτόχρονα ευσεβής, κάτι που τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες πράξεις σκληρότητας και στην συνέχεια μεταμέλειας. Έκαψε την πρώτη σύζυγο του, Ελισάβετ του Βαντόμ, στην πυρά με το νυφικό της φόρεμα, ενώ διοργάνωσε και τέσσερα προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους (1002, 1007, 1008, 1038). Πολέμησε ενάντια στους κόμητες της Ρεν, νικώντας και σκοτώνοντας τον Κόναν Α΄ της Ρεν στην μάχη του Κονκερέγ στις 27 Ιουνίου 992, επεκτείνοντας την ηγεμονία του στις κομητείες του Μαιν και της Τουραίνης.

Οι επιχειρήσεις του Φούλκωνος συνάντησαν αντιστάσεις από τον Όντο Β΄ του Μπλουά, εναντίον του οποίου έκανε συμμαχία με τους Καπετίδες. Στις 6 Ιουλίου 1016 νίκησε τον Όντο στην μάχη του Ποντλβουά, ενώ το 1025 καίγοντας την πόλη του Σωμύρ ζήτησε συγνώμη από τον Άγιο Φλωρέντιο, λέγοντάς του ότι θα μεταφέρει τα οστά του στην πόλη Ανζέ. Στον δρόμο για την μεταφορά, συνάντησε δυσκολίες και ζήτησε τα οστά του αγίου να επιστρέψουν στο Σωμύρ.

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολεμικές του ανάγκες, έχτισε μια σειρά από κάστρα, τείχη και αββαεία, έχτισε στο Λανζαί (990) ένα από τα πρώτα πέτρινα κάστρα. Πέθανε στο Μετς στην επιστροφή του από το τελευταίο του προσκύνημα.

Με την πρώτη σύζυγο του, Ελισάβετ, απέκτησαν μια κόρη, την Αδέλα του Ανζού, με την δεύτερη σύζυγο του (1001), Χίλντεγκαρντ του Ζούντγκαου, έκανε τον διάδοχο του, Γοδεφρείδο Μαρτέλο, και την Ερμενγάρδη του Ανζού, που ήταν γενάρχης της δυναστείας των Πλανταγενετών στην Αγγλία μέσω του γιου της, Φούλκωνος Δ΄ .

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fulk III, Count of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).