Μπέρτα της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπέρθα της Βουργουνδίας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπέρθα της Βουργουνδίας
Bertha of Burgundy.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Βουργουνδία
Θάνατος 16  Ιανουαρίου 1010
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Όντο Α΄ του Μπλουά
Τέκνα Θεοβάλδος Β΄ του Μπλουά
Όντο Β΄ του Μπλουά
Γονείς Κορράδος Α΄ της Βουργουνδίας και Ματίλντα της Γαλλίας
Αδέλφια Ροδόλφος Γ΄ της Βουργουνδίας
Γκιζέλα της Βουργουνδίας
Gerberga of Burgundy
Burchard II of Lyon
Οικογένεια Οίκος της Βουργουνδίας και Rodolphiens

Η Μπέρτα της Βουργουνδίας ήταν κόρη του Κορράδου Α΄ του ειρηνικού, βασιλιά της Βουργουνδίας και της Ματθίλδης κόρης του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Δ΄ και της Γερβέργας της Σαξονίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στον πρώτο της γάμο τον Όντο Α΄ κόμη του Μπλουά (983), με τον οποίο έκανε αρκετά παιδιά, ανάμεσα στα οποία και τον διάδοχό του Όντο Β΄. Μετά τον θάνατο τού πρώτου της συζύγου (996), ο εξάδελφός της Ροβέρτος συμβασιλέας της Γαλλίας επιθύμησε να τη νυμφευτεί, αφού μόλις είχε χωρίσει από την πολύ μεγαλύτερή του σε ηλικία πρώτη σύζυγό του Ροζάλα. Ο πατέρας του Ούγος Καπέτος έφερε αντιρρήσεις στον γάμο λόγω της συγγένειας, που τελικά πραγματοποιήθηκε μόνο μετά τον θάνατό του τον Οκτώβριο τού ίδιου χρόνου. Η Εκκλησία διαμαρτυρήθηκε για τον γάμο λόγω της συγγένειας και ο πάπας Γρηγόριος Ε΄ κήρυξε τον γάμο άκυρο, αφορίζοντας το ζεύγος. Οι έντονες διαμαρτυρίες της Εκκλησίας, όπως και το γεγονός ότι η Μπέρθα δεν του έφερνε τον πολυπόθητο διάδοχο, ανάγκασαν τον Ροβέρτο να συναινέσει με τον πάπα Σιλβέστρο Β΄ για ακύρωση του γάμου (1000).

Ο Ροβέρτος νυμφεύτηκε στον τρίτο του γάμο την Κωνσταντία του Άρλ, ενώ η Μπέρθα δεν ξαναπαντρεύτηκε.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bertha of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).