Ροβέρτος Α΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Α΄ της Βουργουνδίας
Robert le Vieux.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Fleurey-sur-Ouche
Σύζυγος Ερμενγάρδη του Ανζού
Τέκνα Hildegarde of Burgundy, Constance of Burgundy και Ερρίκος της Βουργουνδίας
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας και Κωνσταντία της Αρλ
Αδέλφια Αδέλα της Φλάνδρας, Hedwig of France, Countess of Nevers, Ούγος Μάγνος και Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας
Commons page Πολυμέσα

Ο Ροβέρτος Α΄ της Βουργουνδίας (Robert Ier de Bourgogne, 1011 - 21 Μαρτίου 1076) ήταν δούκας της Βουργουνδίας (1032 - 1076). Ήταν τρίτος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτου Β΄ και της Κωνσταντίας του Άρλ και αδελφός του βασιλιά Ερρίκου Α΄.

Με το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Ούγου Μάγνου, έκανε νέα επανάσταση κατά του πατέρα του με τον αδελφό του Ερρίκο, αναγκάζοντάς τον να οπισθοχωρήσει στο Παρίσι. Μετά το θάνατο του πατέρα του, έκανε νέα επανάσταση ενάντια στον αδελφό του Ερρίκο Α΄, με την υποκίνηση της μητέρας του Κωνσταντίας του Άρλ. Τελικά επήλθε ειρήνη και ο Ροβέρτος συμβιβάστηκε το 1032, όταν του παραχωρήθηκε η Βουργουνδία.

Στην περίοδο της ηγεμονίας του λίγα είναι γνωστά, παρά το ότι ένας ληστής βαρώνος λεηλατούσε τις επαρχίες του και είχε τον έλεγχο στους υπηκόους του. Διέρρηξε το αββαείο του Αγίου Γερμανού στην Οσέρ. Έδιωξε (1055) τη σύζυγό του, Ηλία της Σεμούρ, και σκότωσε τον πεθερό του Δαλμάκιο Α΄ του Σεμούρ με τα ίδια του τα χέρια. Ο Επίσκοπος του Λανγκρ αρνήθηκε να του αφιερώσει την εκκλησία του Σεννεσύ λόγω της βιαιότητας του δούκα.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ηλία του Σεμούρ (1033), που την χώρισε το 1055, παιδιά του ήταν:

Με την δεύτερη σύζυγο του Ερμενγάρδη του Ανζού κόρη του Φούλκωνος Γ΄ του Ανζού απέκτησε μιά κόρη την Χίλντεγκαρντ (1056 - 1104) που παντρεύτηκε τον δούκα Γουλιέλμο Η΄ της Ακουιτανίας.