Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (2013)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2013 (τεταρτημόρια).
  Πολύ υψηλή
  Χαμηλή
  Υψηλή
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
  Μεσαία
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2013 .[1]
  0.900 και άνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.300–0.349
  κάτω από 0.300
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2013 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2012. Καλύπτει 185 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.


Oι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το 2011.

Πλήρης κατάλογος χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες που λείπουν από την τελευταία έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 «Human Development Report 2013 - Human development statistical annex». HDRO (Human Development Report Office) - Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. σελίδες 127–130. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 «International Human Development Indicators». Human Development Report 2013, The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World (στα Αγγλικά). Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 
  3. «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2009. 
  4. «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. σελ. 198. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2009. 
  5. «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2 Μαρτίου 1998. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2009. .
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (στα Γαλλικά). CEROM - INSEE. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2008. 
  7. «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2 Μαρτίου 1998. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2009. 
  8. «Macao in Figures 2010». Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2010. 
  9. «2010中華民國人類發展指數 (HDI)» (pdf) (στα Κινεζικά). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2010. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2010. 
  10. «Human Development Report - Kosovo 2010» (PDF). UNDP. 2010. σελ. 100. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011. 
  11. «L'Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (PDF) (στα Γαλλικά). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]