Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (2011)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2011 (τεταρτημόρια).
  Πολύ υψηλή
  Χαμηλή
  Υψηλή
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
  Μεσαία
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2011 .[1]
  0.900 και άνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.300–0.349
  κάτω από 0.300
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2011. Καλύπτει 185 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Oι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η αναθεώρηση αυτή του καταλόγου δημοσιοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011 και καλύπτει την περίοδο μέχρι και το 2009.
  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το 2008, που δημοσιεύτηκαν το 2010.

Η χώρα με την μεγαλύτερη μείωση στον ΔΑΑ από το 1998 είναι η Ζιμπάμπουε, η οποία παρουσίασε πτώση από 0,514 το 1998 σε 0,140 το 2010. Η χώρα με την μεγαλύτερη πτώση από το 2009 είναι το Πράσινο Ακρωτήριο, που παρουσίασε πτώση στο 0,170.

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν στις χώρες με "μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη" (51%), ενώ λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) ζουν σε χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία εκείνων με "χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη". Οι χώρες με "υψηλή" και "πολύ υψηλή" ανθρώπινη ανάπτυξη υπολογίζονται σε λιγότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού (30%).

Πλήρης κατάλογος χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
1 Straight Line Steady.svg Flag of Norway.svg Νορβηγία 0.943 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
2 Straight Line Steady.svg Flag of Australia.svg Αυστραλία 0.929 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
3 Straight Line Steady.svg Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 0.910 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
4 Straight Line Steady.svg Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 0.910 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
5 Straight Line Steady.svg Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 0.908 Straight Line Steady.svg
6 Straight Line Steady.svg Flag of Canada.svg Καναδάς 0.908 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
7 Straight Line Steady.svg Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 0.907 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
8 Straight Line Steady.svg Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 0.905 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
9 Straight Line Steady.svg Flag of Germany.svg Γερμανία 0.905 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
10 Straight Line Steady.svg Flag of Sweden.svg Σουηδία 0.904 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
11 Straight Line Steady.svg Flag of Switzerland.svg Ελβετία 0.903 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
12 Straight Line Steady.svg Flag of Japan.svg Ιαπωνία 0.901 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
13 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.898 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
14 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Iceland.svg Ισλανδία 0.898 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
15 Straight Line Steady.svg Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 0.897 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
16 Straight Line Steady.svg Flag of Denmark.svg Δανία 0.895 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
17 Straight Line Steady.svg Flag of Israel.svg Ισραήλ 0.888 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
18 Straight Line Steady.svg Flag of Belgium.svg Βέλγιο 0.886 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
19 Straight Line Steady.svg Flag of Austria.svg Αυστρία 0.885 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
20 Straight Line Steady.svg Flag of France.svg Γαλλία 0.884 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
21 Straight Line Steady.svg Flag of Greece.svg Ελλάδα 0.884 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
22 Straight Line Steady.svg Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 0.882 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
23 Straight Line Steady.svg Flag of Spain.svg Ισπανία 0.878 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
24 Straight Line Steady.svg Flag of Italy.svg Ιταλία 0.874 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
25 Straight Line Steady.svg Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 0.867 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
26 Straight Line Steady.svg Flag of Finland.svg Φινλανδία 0.866 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
27 Straight Line Steady.svg Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 0.865 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
28 Straight Line Steady.svg Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 0.863 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
29 Straight Line Steady.svg Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 0.862 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
30 Straight Line Steady.svg Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.846 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
31 Straight Line Steady.svg Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0.840 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
32 Straight Line Steady.svg Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 0.838 Straight Line Steady.svg
33 Straight Line Steady.svg Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 0.838 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
34 Straight Line Steady.svg Flag of Estonia.svg Εσθονία 0.835 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
35 Straight Line Steady.svg Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
36 Straight Line Steady.svg Flag of Malta.svg Μάλτα 0.832 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
37 Straight Line Steady.svg Flag of Qatar.svg Κατάρ 0.831 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
38 Straight Line Steady.svg Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 0.816 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
39 Straight Line Steady.svg Flag of Poland.svg Πολωνία 0.813 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
40 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 0.810 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
41 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 0.809 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
42 Straight Line Steady.svg Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 0.806 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
43 Straight Line Steady.svg Flag of Latvia.svg Λεττονία 0.805 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
44 Straight Line Steady.svg Flag of Chile.svg Χιλή 0.805 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
45 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Argentina.svg Αργεντινή 0.797 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
46 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Croatia.svg Κροατία 0.796 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
47 Straight Line Steady.svg Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 0.793 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
48 Straight Line Steady.svg Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0.783 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
49 Straight Line Steady.svg Flag of Palau.svg Παλάου 0.782 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
50 Straight Line Steady.svg Flag of Romania.svg Ρουμανία 0.781 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
51 Straight Line Steady.svg Flag of Cuba.svg Κούβα 0.776 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
52 Straight Line Steady.svg Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 0.773 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
53 Straight Line Steady.svg Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 0.771 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
54 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 0.771 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
55 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 0.771 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
56 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 0.770 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
57 Straight Line Steady.svg Flag of Mexico.svg Μεξικό 0.770 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
58 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Panama.svg Παναμάς 0.768 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
59 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Serbia.svg Σερβία 0.766 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
60 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.764 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
61 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 0.761 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
62 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 0.760 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
63 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 0.760 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
64 Red Arrow Down.svg (10) Flag of Libya.svg Λιβύη 0.760 Red Arrow Down.svg 0.010
65 Straight Line Steady.svg Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 0.756 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
66 Straight Line Steady.svg Flag of Russia.svg Ρωσική Ομοσπονδία 0.755 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
67 Straight Line Steady.svg Flag of Grenada.svg Γρενάδα 0.748 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
68 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
69 Red Arrow Down.svg (1) Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
70 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Albania.svg Αλβανία 0.739 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
71 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Lebanon.svg Λίβανος 0.739 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
72 Straight Line Steady.svg Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.735 Straight Line Steady.svg
73 Straight Line Steady.svg Βενεζουέλα Βενεζουέλα 0.735 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
74 Straight Line Steady.svg Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0.733 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
75 Straight Line Steady.svg Flag of Georgia.svg Γεωργία 0.733 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
76 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 0.729 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
77 Straight Line Steady.svg Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 0.728 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
78 Red Arrow Down.svg (2) ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. 0.728 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
79 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 0.727 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
80 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Peru.svg Περού 0.725 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
81 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Dominica.svg Δομινίκα 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
82 Straight Line Steady.svg Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 0.723 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
83 Straight Line Steady.svg Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 0.720 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
84 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Brazil.svg Βραζιλία 0.718 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
85 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 0.717 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
86 Straight Line Steady.svg Flag of Armenia.svg Αρμενία 0.716 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
87 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Colombia.svg Κολομβία 0.710 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
88 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Iran.svg Ιράν 0.707 Straight Line Steady.svg
89 Straight Line Steady.svg Flag of Oman.svg Ομάν 0.705 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
90 Straight Line Steady.svg Flag of Tonga.svg Τόνγκα 0.704 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
91 Straight Line Steady.svg Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 0.700 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
92 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Turkey.svg Τουρκία 0.699 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
93 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Belize.svg Μπελίζ 0.699 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
94 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.698 Straight Line Steady.svg

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
95 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
96 Straight Line Steady.svg Flag of Algeria.svg Αλγερία 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
97 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 0.691 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
98 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 0.689 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
99 Straight Line Steady.svg Flag of Samoa.svg Σαμόα 0.688 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
100 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Fiji.svg Φίτζι 0.688 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
101 Straight Line Steady.svg Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 0.687 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
102 Straight Line Steady.svg Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 0.686 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
103 Straight Line Steady.svg Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 0.682 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
104 Straight Line Steady.svg Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 0.680 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
105 Straight Line Steady.svg Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 0.674 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
106 Straight Line Steady.svg Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 0.674 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
107 Straight Line Steady.svg Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 0.665 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
108 Straight Line Steady.svg Βολιβία Βολιβία 0.663 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
109 Straight Line Steady.svg Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 0.661 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
110 Straight Line Steady.svg Flag of Mongolia.svg Μογγολία 0.653 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
111 Straight Line Steady.svg Flag of Moldova.svg Μολδαβία 0.649 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
112 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 0.644 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
113 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.644 Straight Line Steady.svg
114 Straight Line Steady.svg Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακά Εδάφη 0.641 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
115 Straight Line Steady.svg Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 0.641 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
116 Straight Line Steady.svg Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 0.636 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
117 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Guyana.svg Γουιάνα 0.633 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
118 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 0.633 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
119 Red Arrow Down.svg (1) Συρία Συρία 0.632 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
120 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 0.625 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
121 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Honduras.svg Ονδούρα 0.625 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
122 Straight Line Steady.svg Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 0.624 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
123 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 0.619 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
124 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
125 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
126 Straight Line Steady.svg Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 0.615 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
127 Straight Line Steady.svg Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 0.607 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
128 Straight Line Steady.svg Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 0.593 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
129 Straight Line Steady.svg Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 0.589 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
130 Straight Line Steady.svg Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.582 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
131 Straight Line Steady.svg Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 0.574 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
132 Straight Line Steady.svg Flag of Iraq.svg Ιράκ 0.573 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
133 Straight Line Steady.svg Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 0.568 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
134 Straight Line Steady.svg Flag of India.svg Ινδία 0.547 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
135 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Ghana.svg Γκάνα 0.541 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
136 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 0.537 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
137 Straight Line Steady.svg Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 0.533 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
138 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Laos.svg Λάος 0.524 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
139 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 0.523 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
140 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 0.522 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
141 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 0.522 Green Arrow Up Darker.svg 0.004

Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
142 Straight Line Steady.svg Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 0.510 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
143 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Kenya.svg Κένυα 0.509 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
144 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.509 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
145 Straight Line Steady.svg Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 0.504 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
146 Straight Line Steady.svg Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 0.500 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
147 Straight Line Steady.svg Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 0.495 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
148 Straight Line Steady.svg Flag of Angola.svg Ανγκόλα 0.486 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
149 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 0.483 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
150 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Cameroon.svg Καμερούν 0.482 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
151 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 0.480 Red Arrow Down.svg 0.001
152 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Tanzania.svg Τανζανία 0.466 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
153 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 0.466 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
154 Straight Line Steady.svg Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.462 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
155 Straight Line Steady.svg Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 0.459 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
156 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 0.459 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
157 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.458 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
158 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.454 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
159 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 0.453 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
160 Straight Line Steady.svg Flag of Lesotho.svg Λεσότο 0.450 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
161 Straight Line Steady.svg Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 0.446 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
162 Straight Line Steady.svg Flag of Togo.svg Τόγκο 0.435 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
163 Straight Line Steady.svg Flag of the Comoros.svg Κομόρες 0.433 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
164 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Zambia.svg Ζάμπια 0.430 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
165 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 0.430 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010[1] Νέες εκτιμήσεις για το 2011
[1]
Μεταβολή συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2010
[1]
166 Straight Line Steady.svg Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 0.429 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
167 Straight Line Steady.svg Flag of Benin.svg Μπενίν 0.427 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
168 Straight Line Steady.svg Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 0.420 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
169 Straight Line Steady.svg Flag of Sudan.svg Σουδάν 0.408 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
170 Straight Line Steady.svg Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 0.400 Red Arrow Down.svg 0.001
171 Straight Line Steady.svg Flag of Malawi.svg Μαλάουι 0.400 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
172 Straight Line Steady.svg Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 0.398 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
173 Straight Line Steady.svg Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 0.376 Green Arrow Up Darker.svg 0.012
174 Straight Line Steady.svg Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 0.363 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
175 Straight Line Steady.svg Flag of Mali.svg Μάλι 0.359 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
176 Straight Line Steady.svg Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 0.353 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
177 Straight Line Steady.svg Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 0.349 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
178 Straight Line Steady.svg Flag of Guinea.svg Γουινέα 0.344 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
179 Straight Line Steady.svg Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.343 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
180 Straight Line Steady.svg Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 0.336 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
181 Straight Line Steady.svg Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 0.331 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
182 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Liberia.svg Λιβερία 0.329 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
183 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Chad.svg Τσαντ 0.328 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
184 Straight Line Steady.svg Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 0.322 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
185 Straight Line Steady.svg Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 0.316 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
186 Straight Line Steady.svg Flag of Niger.svg Νίγηρας 0.295 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
187 Straight Line Steady.svg Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.286 Green Arrow Up Darker.svg 0.004

Κατάλογος χωρών ανά ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 0.910
2 Flag of Canada.svg Καναδάς 0.908
3 Flag of Chile.svg Χιλή 0.805
4 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 0.797
5 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 0.793
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
6 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0.783
7 Flag of Cuba.svg Κούβα 0.776
8 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 0.771
9 Flag of Mexico.svg Μεξικό 0.770
10 Flag of Panama.svg Παναμάς 0.768

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.454
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
2 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 0.574
3 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 0.589
4 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 0.625
5 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 0.633
6 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 0.663
7 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 0.665
8 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 0.674
9 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 0.680
10 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 0.689

Ασία και Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Australia.svg Αυστραλία 0.929
2 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 0.908
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 0.901
4 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.898
5 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 0.897
6 Flag of Israel.svg Ισραήλ 0.888
7 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 0.866
8 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.846
9 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0.840
10 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 0.838

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 0.398
2 Νεπάλ Νεπάλ 0.458
3 Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.462
4 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 0.466
5 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 0.483
6 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 0.495
7 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 0.500
8 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 0.504
9 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 0.510
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
10 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 0.522

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 0.773
2 Flag of Libya.svg Λιβύη 0.760
3 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 0.728
4 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.698
5 Flag of Algeria.svg Αλγερία 0.698
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
6 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 0.674
7 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.644
8 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 0.633
9 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 0.625
10 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 0.619

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
New 2011 estimates for 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.286
2 Flag of Niger.svg Νίγηρας 0.295
3 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 0.316
4 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 0.322
5 Flag of Chad.svg Τσαντ 0.328
6 Flag of Liberia.svg Λιβερία 0.329
7 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 0.331
8 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 0.336
9 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.343
10 Flag of Guinea.svg Γουινέα 0.344


Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Norway.svg Νορβηγία 0.943
2 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 0.910
3 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 0.908
4 Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 0.905
5 Flag of Germany.svg Γερμανία 0.905
6 Flag of Sweden.svg Σουηδία 0.904
7 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 0.903
8 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 0.898
9 Flag of Denmark.svg Δανία 0.895
10 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 0.886

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 0.649
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2 Flag of Turkey.svg Τουρκία 0.699
3 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 0.700
4 Flag of Armenia.svg Αρμενία 0.716
5 Flag of Macedonia.svg 0.728
6 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 0.729
7 Flag of Georgia.svg Γεωργία 0.733
8 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0.733
9 Flag of Albania.svg Αλβανία 0.739
10 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 0.745

Κατάλογος χωρών όχι κατά ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη του Αραβικού Συνδέσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.846
2 Flag of Qatar.svg Κατάρ 0.831
3 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 0.806
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
4 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 0.770
5 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 0.760
6 Flag of Libya.svg Λιβύη 0.760
7 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 0.739
8 Flag of Oman.svg Ομάν 0.705
9 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.698
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
10 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.698

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Sudan.svg Σουδάν 0.408
2 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 0.430
3 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 0.433
4 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 0.453
5 Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.462
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
6 Flag of Iraq.svg Ιράκ 0.573
7 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.582
8 Flag of Syria.svg Συρία 0.632
9 Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακά Εδάφη 0.641
10 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.644

Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 0.910
2 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 0.908
3 Flag of Germany.svg Γερμανία 0.905
4 Flag of Sweden.svg Σουηδία 0.904
5 Flag of Denmark.svg Δανία 0.895
6 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 0.886
7 Flag of Austria.svg Αυστρία 0.885
8 Flag of France.svg Γαλλία 0.884
9 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 0.884
10 Flag of Greece.svg Ελλάδα 0.882

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 0.771
2 Flag of Romania.svg Ρουμανία 0.781
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
3 Flag of Latvia.svg Λεττονία 0.805
4 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 0.809
5 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 0.810
6 Flag of Poland.svg Πολωνία 0.813
7 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 0.816
8 Flag of Malta.svg Μάλτα 0.832
9 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 0.834
10 Flag of Estonia.svg Εσθονία 0.835

Ανατολική Ασία και Ειρηνικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Australia.svg Αυστραλία 0.929
2 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 0.908
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 0.901
4 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.898
5 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 0.897
6 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 0.866
7 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 0.838
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
8 Flag of Palau.svg Παλάου 0.782
9 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 0.761
10 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 0.704

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.458
2 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 0.466
3 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 0.483
4 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 0.495
5 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 0.510
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
6 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 0.522
7 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 0.523
8 Flag of Laos.svg Λάος 0.524
9 Flag of India.svg Ινδία 0.547
10 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 0.617

Λατινική Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Chile.svg Χιλή 0.805
2 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 0.797
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
3 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0.783
4 Flag of Cuba.svg Κούβα 0.776
5 Flag of Mexico.svg Μεξικό 0.770
6 Flag of Panama.svg Παναμάς 0.768
7 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 0.744
8 Flag of Venezuela (state).svg Βενεζουέλα 0.735
9 Flag of Peru (state).svg Περού 0.725
10 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 0.720

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.454
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
2 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 0.574
3 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 0.589
4 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 0.625
5 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 0.663
6 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 0.665
7 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 0.674
8 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 0.689
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
9 Flag of Colombia.svg Κολομβία 0.710
10 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 0.718

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

10 υψηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Israel.svg Ισραήλ 0.888
2 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.846
3 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0.840
4 Flag of Qatar.svg Κατάρ 0.831
5 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 0.806
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
6 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 0.770
7 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 0.760
8 Flag of Libya.svg Λιβύη 0.760
9 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 0.739
10 Flag of Iran.svg Ιράν 0.707

10 χαμηλότεροι δείκτες

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις για το 2011
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Sudan.svg Σουδάν 0.408
2 Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.462
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
3 Flag of Iraq.svg Ιράκ 0.573
4 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.582
5 Flag of Syria.svg Συρία 0.632
6 Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακά Εδάφη 0.641
7 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.644
8 Flag of Algeria.svg Αλγερία 0.698
9 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.698
10 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.698

HDI ανά περιοχές και ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή ή ομάδα Εκτιμήσεις

για το 2011
HDI[2]
Εκτιμήσεις του 2011

για το 2010
HDI[2]
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη 0.889 Green Arrow Up Darker.svg 0.888
ΟΟΣΑ 0.873 Green Arrow Up Darker.svg 0.871
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
Ευρώπη και Κεντρική Ασία 0.751 Green Arrow Up Darker.svg 0.748
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη 0.741 Green Arrow Up Darker.svg 0.739
Λατινική Αμερική και Καραϊβική 0.731 Green Arrow Up Darker.svg 0.728
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
Γη 0.682 Green Arrow Up Darker.svg 0.679
Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 0.671 Green Arrow Up Darker.svg 0.666
Αραβικές χώρες 0.641 Green Arrow Up Darker.svg 0.639
Μικρά νησιωτικά ανπτυσσόμενα κράτη 0.640 Green Arrow Up Darker.svg 0.638
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη 0.630 Green Arrow Up Darker.svg 0.625
Νότια Ασία 0.548 Green Arrow Up Darker.svg 0.545
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
Υποσαχάρια Αφρική 0.463 Green Arrow Up Darker.svg 0.460
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη 0.456 Green Arrow Up Darker.svg 0.453
Υπανάπτυκτες χώρες 0.439 Green Arrow Up Darker.svg 0.435

Χώρες που λείπουν από την τελευταία έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες μέλη του ΟΗΕ (πιο πρόσφατα στοιχεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα HDI Θέση Πηγή
Έκδοση Δεδομένα
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1997 N/A Flag of Monaco.svg Μονακό 0.946 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
1997 N/A Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 0.944 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
1998 1995 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 0.766 75 [3]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Nauru.svg Ναουρού 0.663 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 0.583 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 0.563 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2001 2001 Flag of Somalia.svg Σομαλία 0.284 161 [4]Η τελευταία φορά που η Σομαλία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο (HDI) ήταν στην έκθεση του 1996 (δεδομένα για το 1993). </ref>

Κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ (δεν αναφέρονται στην έκθεση και δεν υπολογίζονται από το UNDP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα ή έδαφος HDI Θέση Πηγή
Δημοσίευση Δεδομένα
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 0.942 Δεν υπάρχουν στοιχεία [5]
2008 2005 Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα 0.929 24 [6]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Greenland.svg Γροιλανδία 0.927 Δεν υπάρχουν στοιχεία [7]
2008 2005 20px Γουαδελούπη 0.912 28 [6]
2010 2007 Flag of Macau.svg Μακάου 0.944 23 [8]
2011 2011 Ταϊβάν Ταϊβάν 0.882 22 [9]
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2010 2010 Flag of Kosovo.svg Κόσοβο (υπολογίζεται από το UNDP) 0.700 N/A [10]
2008 2005 20px Νέα Καληδονία 0.878 34 [6]
2007 2004 20px Ρεϊνιόν 0.870 35 [6][11]
2008 2005 Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 0.864 42 [6]
2008 2005 20px Γαλλική Γουιάνα 0.862 43 [6]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 «Human Development Report 2011 - Human development statistical annex». HDRO (Human Development Report Office) - Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. σσ. 127–130. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Tables.pdf. Ανακτήθηκε στις 2-11-2011. 
  2. 2,0 2,1 «2011 Human Development Report». United Nations Development Programme. σ. 151. http://hdr.undp.org/en/data/trends/. Ανακτήθηκε στις 2-11-2011. 
  3. «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. http://hdr.undp.org/en/media/hdr_1998_en_chap1.pdf. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. 
  4. «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. σ. 198. http://hdr.undp.org/en/reports/nationalreports/africa/somalia/Somalia_2001_en.pdf. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. 
  5. «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2-3- 1998. http://islands.unep.ch/CSV.htm. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. .
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (στα γαλλικά) (PDF). CEROM - INSEE. http://www.cerom-outremer.org/jahia/webdav/site/cerom/users/admin_cerom/public/Pdf/BilanmacroNC2008.pdf. Ανακτήθηκε στις 10-12-2008. 
  7. «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2-3-1998. http://islands.unep.ch/CTP.htm. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. 
  8. «Macao in Figures 2010». Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. http://www.dsec.gov.mo/getAttachment/6ba9054b-39ed-4a06-95fa-be5fdc961af1/E_MN_PUB_2010_Y.aspx. Ανακτήθηκε στις 1-7-2010. 
  9. «2010中華民國人類發展指數 (HDI)» (στα κινέζικα) (pdf). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. 2010. http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/11715541971.pdf. Ανακτήθηκε στις 2-7-2010. 
  10. «Human Development Report - Kosovo 2010». UNDP. 2010. σ. 100. http://www.ks.undp.org/repository/docs/HDR_2010_English.pdf. Ανακτήθηκε στις 26-11-2011. 
  11. «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (στα γαλλικά) (PDF). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. http://www.regionetdeveloppement.u-3mrs.fr/pdf/R27/Goujon.pdf. Ανακτήθηκε στις 2008-12-10. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]