Κατάλογος χωρών ανά ονομαστικό ΑΕΠ (CIA World Factbook 2008)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζει το μέγεθος του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του World Factbook για το 2007.

Ακολουθεί κατάλογος των παγκόσμιων οικονομιών που ταξινομούνται κατά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοράς ή κυβέρνησης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την κατάταξη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του World Factbook της CIA για το 2008.


Θέση Χώρα ΑΕΠ (σε εκατομ. δολάρια ΗΠΑ)
Κόσμος 62.250.000
Ευρωπαϊκή Ένωση 18.850.000
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 14.330.000
2 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 4.844.000
3 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 4.222.000
4 Flag of Germany.svg Γερμανία 3.818.000
5 Flag of France.svg Γαλλία 2.978.000
6 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 2.787.000
7 Flag of Italy.svg Ιταλία 2.399.000
8 Flag of Russia.svg Ρωσία 1.757.000
9 Flag of Spain.svg Ισπανία 1.683.000
10 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 1.665.000
11 Flag of Canada.svg Καναδάς 1.564.000
12 Flag of India.svg Ινδία 1.237.000
13 Flag of Mexico.svg Μεξικό 1.143.000
14 Flag of Australia.svg Αυστραλία 1.069.000
15 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 909.500
16 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 857.500
17 Flag of Turkey.svg Τουρκία 798.900
18 Flag of Poland.svg Πολωνία 567.400
19 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 530.600
20 Flag of Sweden.svg Σουηδία 512.900
21 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 510.800
22 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 492.600
23 Flag of Norway.svg Νορβηγία 481.100
24 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 467.700
25 Flag of Austria.svg Αυστρία 432.400
26 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 401.600
27 Flag of Iran.svg Ιράν 382.300
28 Flag of Greece.svg Ελλάδα 373.500
29 Flag of Denmark.svg Δανία 369.600
30 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 338.700
31 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 331.800
32 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 300.400
33 Flag of Finland.svg Φινλανδία 287.600
34 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 285.000
35 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 272.100
36 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 270.000
37 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 255.500
38 Flag of Colombia.svg Κολομβία 249.800
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 223.800
39 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 220.300
40 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 217.200
41 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 214.700
42 Flag of Romania.svg Ρουμανία 213.900
43 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 198.000
44 Flag of Israel.svg Ισραήλ 188.700
45 Flag of Chile.svg Χιλή 181.500
46 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 172.300
47 Flag of Algeria.svg Αλγερία 171.300
48 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 164.300
49 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 160.900
50 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 159.700
51 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 158.300
52 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 154.500
53 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 141.200
54 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 135.700
55 Flag of Peru (state).svg Περού 131.400
56 Flag of Qatar.svg Κατάρ 116.900
57 Flag of Libya.svg Λιβύη 108.500
58 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 100.600
59 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 95.950
60 Flag of Iraq.svg Ιράκ 93.800
61 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 90.880
62 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 90.497
63 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 83.040
64 Flag of Croatia.svg Κροατία 63.950
65 Flag of Sudan.svg Σουδάν 62.190
66 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 57.680
67 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 57.610
68 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 57.010
69 Flag of Oman.svg Ομάν 56.320
70 Flag of Cuba.svg Κούβα 55.180
71 Ισημερινός Ισημερινός 54.670
72 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 53.260
73 Flag of Serbia.svg Σερβία 52.180
74 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 51.930
75 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 48.750
76 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 45.690
77 Flag of Syria.svg Συρία 44.490
78 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 42.160
79 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 41.770
80 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 36.280
81 Flag of Latvia.svg Λετονία 33.900
82 Flag of Kenya.svg Κένυα 31.420
83 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 30.380
84 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 28.820
85 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 28.350
86 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 28.020
87 Flag of Yemen.svg Υεμένη 27.560
88 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 26.620
89 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 26.200
90 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 25.590
91 Flag of Estonia.svg Εσθονία 25.210
92 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 25.080
93 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 25.000
94 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 24.610
95 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 23.780
96 Flag of Panama.svg Παναμάς 23.420
97 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 22.280
98 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 20.630
99 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 20.160
100 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 19.680
101 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 19.360
Flag of Macau.svg Μακάου 19.200
102 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 19.120
103 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 19.020
104 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 18.940
105 Flag of Ghana.svg Γκάνα 17.720
106 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 17.180
107 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 16.360
108 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 15.910
109 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 15.230
110 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 15.040
111 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 13.900
112 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 13.810
113 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 13.780
114 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 13.700
115 Flag of Albania.svg Αλβανία 13.520
116 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 13.470
117 Flag of the Republic of the Congo.svg 13.350
118 Flag of Georgia.svg Γεωργία 13.280
119 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg 12.960
120 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 12.850
121 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 12.640
122 Flag of Armenia.svg Αρμενία 12.070
123 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 10.820
124 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 9.788
125 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 9.729
126 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 9.624
127 Flag of Chad.svg Τσαντ 9.106
128 Flag of Mali.svg Μάλι 8.776
129 Flag of Malta.svg Μάλτα 8.584
130 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 8.242
131 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 8.128
132 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 7.781
133 Flag of Haiti.svg Αϊτή 6.966
134 Flag of Benin.svg Μπενίν 6.940
135 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 6.935
Flag of Palestine.svg Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας 6.641
136 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 6.561
137 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 6.363
138 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 6.197
139 Flag of Niger.svg Νίγηρας 5.322
140 Flag of Laos.svg Λάος 5.187
Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ 5.100
141 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 5.050
142 Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 4.993
143 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 4.991
144 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 4.788
Flag of Aruba.svg Αρούμπα 4.548
145 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 4.548f
146 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 4.515
147 Flag of Guinea.svg Γουινέα 4.454
148 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 4.082
149 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 4.027
Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 3.800
150 Flag of Fiji.svg Φίτζι 3.783
151 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 3.777
152 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 3.625
Flag of FLNKS.svg Νέα Καληδονία 3.300
Flag of Kosovo.svg Κόσοβο 3.237
153 Flag of Togo.svg Τόγκο 3.009
154 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 2.984
155 Flag of Eswatini.svg Σουαζιλάνδη 2.968
Flag of Guam.svg Γκουάμ 2.773
Flag of Guernsey.svg Γκέρνσεϊ 2.742
Flag of the Isle of Man.svg Νήσος του Μαν 2.719
156 Flag of Somalia.svg Σομαλία 2.600
157 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 2.087
158 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 1.971
159 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 1.845
Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες 1.700
Flag of Greenland.svg Γροιλανδία 1.700
160 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 1.652
161 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 1.479
162 Flag of Belize.svg Μπελίζ 1.383
163 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 1.368
164 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 1.296
165 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 1.134
166 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 1.126
Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ 1.066
167 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 1.048
168 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 1.031
169 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 973
170 Flag of Liberia.svg Λιβερία 926
171 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 903
Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 839.7
172 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 779
173 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 779
174 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 657
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 633.4
175 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 597
176 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 560
177 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 559
179 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 557
180 Flag of Samoa.svg Σαμόα 537
181 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 489
182 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 460
182 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 442
183 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 365
Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα 333,8
184 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 258
185 Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 232
Flag of the Cook Islands.svg Νήσοι Κουκ 183
186 Flag of Palau.svg Παλάου 164
187 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 160
188 Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 144
Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα 108,9
189 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 71
190 Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 14,94
191 Flag of Niue.svg Νιούε 10,01


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

f: Ο υπερπληθωρισμός της χώρας και η αξία του δολαρίου της Ζιμπάμπουε καθιστά το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας ανακριβές στατιστικό μέγεθος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]