Κατάλογος χωρών ανά μήκος ακτογραμμής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος χωρών κατά μήκος ακτογραμμής, σε χιλιόμετρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2005 από το World Factbook της CIA [1]. Αν δεν υπάρχει ένδειξη για ακτογραμμή σημαίνει ότι πρόκειται για ηπειρωτική χώρα.

Κατάταξη Χώρα Χερσαία έκταση (τ.χλμ²) Χερσαία σύνορα (χλμ) Ακτογραμμή (χλμ) Συνολική περίμετρος (χλμ) Λόγος Ακτογραμμής / Εμβαδού (μ/χλμ²) Ποσοστό Ακτογραμμής / Περιμέτρου (%)
1 Καναδάς Καναδάς 9.220.970 8.893 202.080 210.973 21,915 95,8%
2 Νορβηγία Νορβηγία 324.220 2.515 83.281 85.796 256,866 97,1%
3 Ινδονησία Ινδονησία 1.826.440 2.830 54.716 57.546 29,958 95,1%
4 Flag of Russia.svg Ρωσία 16.995.800 19.917 37.653 57.570 2,215 65,4%
5 Φιλιππίνες Φιλιππίνες 298.170 - 36.289 36.289 121,706 100,0%
6 Ιαπωνία Ιαπωνία 374.744 - 29.751 29.751 79,390 100,0%
7 Flag of Australia.svg Αυστραλία 7.617.930 - 25.760 25.760 3,381 100,0%
8 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 9.158.960 12.219 19.924 32.143 2,175 62,0%
9 Flag of Greece.svg Ελλάδα 130.800 1.160 15.147 16.040 113,761 100%
10 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 268.680 - 15.134 15.134 56,327 92%
11 Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα 9.326.410 22.147 14.500 36.647 1,555 39,6%
12 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 241.590 360 12.429 12.789 51,447 97,2%
13 Μεξικό Μεξικό 1.923.040 4.538 9.330 13.868 4,852 67,3%
14 Flag of Italy.svg Ιταλία 294.020 1.932 7.600 9.532 25,849 79,7%
15 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 8.456.510 15.735 7.367 23.102 0,871 31,9%
16 Flag of Denmark.svg Δανία 42.394 68 7.314 7.382 172,524 99,1%
17 Flag of Turkey.svg Τουρκία 770.760 2.627 7.200 9.827 9,341 73,3%
18 Ινδία Ινδία 2.973.190 14.103 7.000 21.103 2,354 33,2%
19 Χιλή Χιλή 748.800 6.171 6.435 12.606 8,594 51,0%
20 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία 702 - 6.112 6.112 8.706,553 100,0%
21 Κροατία Κροατία 56.414 2.197 6.104 8.032 103,432 72,6%
22 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 27.540 - 5.313 5.313 192,919 100,0%
23 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 452.860 820 5.152 5.972 11,377 86,3%
24 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 2.736.690 9.665 4.989 14.654 1,823 34,0%
25 Ισραήλ Ισλανδία 100.329 - 4.988 4.988 49,716 100,0%
26 Flag of Spain.svg Ισπανία 499.542 1.918 4.964 6.882 9,937 72,1%
27 Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη 581.540 - 4.828 4.828 8,302 100,0%
28 Μαλαισία Μαλαισία 328.550 2.669 4.675 7.344 14,229 63,7%
29 Εσθονία Εσθονία 43.211 633 3.794 4.427 87,802 85,7%
30 Κούβα Κούβα 110.860 29 3.735 3.764 33,691 99,2%
31 Μπαχάμες Μπαχάμες 10.070 - 3.542 3.542 351,738 100,0%
32 Βιετνάμ Βιετνάμ 325.360 4.639 3.444 8.083 10,585 42,6%
33 Flag of France.svg Γαλλία 545.630 2.889 3.427 6.316 6,281 54,3%
34 Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 511.770 4.863 3.219 8.082 6,290 39,8%
35 Flag of Sweden.svg Σουηδία 410.934 2.205 3.218 5.423 7,831 59,3%
36 Κολομβία Κολομβία 1.038.700 6.004 3.208 9.212 3,088 34,8%
37 Ιράν Ιράν 1.636.000 5.440 3.180 8.620 1,944 36,9%
38 Σομαλία Σομαλία 627.337 2.366 3.025 5.391 4,822 56,1%
39 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 2.669.800 12.012 2.964 1.976 1,110 19,8%
40 Βενεζουέλα Βενεζουέλα 882.050 4.993 2.800 7.793 3,174 35,9%
41 Νότια Αφρική Νότια Αφρική 1.219.912 4.750 2.798 7.548 2,294 37,1%
42 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 603.700 4.558 2.782 7.340 4,608 37,9%
43 Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία 2.217.949 4.415 2.640 7.055 1,190 37,4%
44 Βανουάτου Βανουάτου 14.760 - 2.528 2.528 171,274 100,0%
45 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 120.410 1.673 2.495 4.168 20,721 59,9%
46 Παναμάς Παναμάς 75.990 555 2.490 3.045 32,767 81,8%
47 Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη 784.090 4.571 2.470 7.041 3,150 35,1%
48 Αίγυπτος Αίγυπτος 995.450 2.689 2.450 5.139 2,461 47,7%
49 Flag of Peru.svg Περού 1.280.000 5.536 2.414 7.950 1,886 30,4%
50 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 98.190 238 2.413 2.651 24,575 91,0%
51 Γερμανία Γερμανία 349.223 3.621 2.389 6.010 6,841 39,8%
52 Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός 276.840 2.010 2.237 4.247 8,080 52,7%
53 Ερυθραία Ερυθραία 121.320 1.630 2.234 3.864 18,414 57,8%
54 Ομάν Ομάν 309.500 1.374 2.092 3.466 6,759 60,4%
55 Μυανμάρ Μιανμάρ 657.740 5.876 1.930 7.806 2,934 24,7%
56 Υεμένη Υεμένη 527.970 1.746 1.906 3.652 3,610 52,2%
57 Μαρόκο Μαρόκο 446.300 2.018 1.835 3.853 4,112 47,6%
58 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 91.951 1.214 1.793 3.007 19,500 59,6%
59 Αϊτή Αϊτή 27.560 360 1.771 2.131 64,260 83,1%
60 Λιβύη Λιβύη 1.759.540 4.383 1.770 6.153 1,006 28,8%
61 Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν 488.100 3.736 1.768 5.504 3,622 32,1%
62 Ανγκόλα Ανγκόλα 1.246.700 5.198 1.600 6.798 1,283 23,5%
63 Ναμίμπια Ναμίμπια 825.418 3.824 1.572 5.396 1,904 29,1%
64 Ταϊβάν Ταϊβάν 32.260 - 1.566 1.566 48,552 100,0%
65 Παλάου Παλάου 458 - 1.519 1.519 3.316,594 100,0%
66 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 68.890 360 1.448 1.808 21,019 80,1%
67 Τανζανία Τανζανία 886.037 3.402 1.424 4.826 1,607 29,5%
68 Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα 64.740 - 1.340 1.340 20,698 100,0%
69 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 82.880 867 1.318 2.185 15,903 60,3%
70 Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 50.660 639 1.290 1.929 25,464 66,9%
71 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία 48.380 275 1.288 1.563 26,623 82,4%
72 Τυνησία Τυνησία 155.360 1.424 1.148 2.572 7,389 44,6%
73 Κιριμπάτι Κιριμπάτι 717 - 1.143 1.143 1.594,142 100,0%
74 Φίτζι Φίτζι 18.270 - 1.129 1.129 61,795 100,0%
75 Flag of Finland.svg Φινλανδία 305.470 2.628 1.126 3.754 3,686 30,0%
76 Δυτική Σαχάρα Δυτική Σαχάρα 266.000 2.046 1.110 3.156 4,173 35,2%
77 Πακιστάν Πακιστάν 778.720 6.774 1.046 7.820 1,343 13,4%
78 Τζαμάικα Τζαμάικα 10.830 - 1.022 1.022 94,367 100.0%
79 Αλγερία Αλγερία 2.381.740 6.343 998 7.341 0,419 13,6%
80 Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο 4.033 - 965 965 239,276 100,0%
81 Νικαράγουα Νικαράγουα 120.254 1.231 910 2.141 7,567 42,5%
82 Γκαμπόν Γκαμπόν 257.667 2.551 885 3.436 3,435 25,8%
83 Νιγηρία Νιγηρία 910.768 4.047 853 4.900 0,937 17,4%
84 Σουδάν Σουδάν 2.376.000 7.687 853 8.540 0,359 10,0%
85 Ονδούρα Ονδούρα 111.890 1.520 820 2.340 7,329 35,0%
86 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 86.100 2.013 800 2.813 9,292 28,4%
87 Μαυριτανία Μαυριτανία 1.030.400 5.074 754 5.828 0,732 12,9%
88 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 15.007 228 706 934 47,045 75,6%
89 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 173.620 1.564 660 2.224 3,801 29,7%
90 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 9.240 - 648 648 70,130 100,0%
91 Μαλδίβες Μαλδίβες 300 - 644 644 2.146,667 100,0%
92 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 133.910 4.246 580 4.826 4,331 12,0%
93 Λιβερία Λιβερία 96.320 1.585 579 2.164 6,011 26,8%
94 Flag of Qatar.svg Κατάρ 11.437 60 563 623 49,226 90,4%
95 Γκάνα Γκάνα 230.020 2.093 539 2.632 2,343 20,5%
96 Κένυα Κένυα 569.250 3.446 536 3.982 0,942 13,5%
97 Flag of Latvia.svg Λετονία 64.589 1.150 531 1.681 8,221 31,6%
98 Σενεγάλη Σενεγάλη 192.000 2.640 531 3.171 2,766 16,7%
99 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 318.000 3.110 515 3.625 1,619 14,2%
100 Κουβέιτ Κουβέιτ 17.820 462 499 961 28,002 51,9%
101 Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες 455 - 491 491 1.079,121 100,0%
102 Flag of Poland.svg Πολωνία 304.465 2.888 491 3.379 1,613 14,5%
103 Γουιάνα Γουιάνα 196.850 2.462 459 2.921 2,332 15,7%
104 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 33.883 1.027 451 1.478 13,311 30,5%
105 Καμπότζη Καμπότζη 176.520 2.572 443 3.015 2,510 14,7%
106 Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν 425.400 6.221 420 6.641 0,987 6,3%
107 Τόνγκα Τόνγκα 718 - 419 419 583,565 100,0%
108 Σαμόα Σαμόα 2.850 - 403 403 141,404 100,0%
109 Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε 71.620 958 402 1.360 5,613 29,6%
110 Καμερούν Καμερούν 469.440 4.591 402 4.993 0,856 8,1%
111 Γουατεμάλα Γουατεμάλα 108.430 1.687 400 2.087 3,689 19,2%
112 Μπελίζ Μπελίζ 22.800 516 386 902 16,930 42,8%
113 Σουρινάμ Σουρινάμ 161.470 1.707 386 2.093 2,391 18,4%
114 Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ 181 - 370 370 2.043,023 100,0%
115 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 5.128 - 362 362 70,593 100,0%
116 Αλβανία Αλβανία 27.398 720 362 1.082 13,213 33,5%
117 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 110.550 1.808 354 2.162 3,202 16,4%
118 Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου 28.000 724 350 1.074 12,500 32,6%
119 Κομόρες Κομόρες 2.170 - 340 340 156,682 100,0%
120 Γουινέα Γουινέα 245.857 3.399 320 3.719 1,302 8,6%
121 Τζιμπουτί Τζιμπουτί 21.980 506 314 820 14,286 38,3%
122 Flag of Georgia.svg Γεωργία 69.700 1.461 310 1.771 4,448 17,5%
123 Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ 20.720 545 307 852 14,817 36,0%
124 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα 28.051 539 296 835 10,552 35,4%
125 Flag of Israel.svg Ισραήλ 20.330 1.017 273 1.290 13,428 21,2%
126 Λίβανος Λίβανος 10.280 454 225 679 21,887 33,1%
127 Ρουμανία Ρουμανία 230.340 2.508 225 2.733 0,977 8,2%
128 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 1.001 - 209 209 208,791 100,0%
129 Σερβία και Μαυροβούνιο Σερβία και Μαυροβούνιο 102.136 2.246 199 2.445 1,948 8,1%
130 Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 638 - 193 193 302,745 100,0%
131 Συρία Συρία 184.050 2.253 193 2.446 1,049 7,9%
132 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 2.030 - 177 177 87,192 100,0%
133 Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 341.500 5.504 169 5.673 0,495 3,0%
134 Μπαχρέιν Μπαχρέιν 620 - 161 161 259,677 100,0%
135 Μπρουνέι Μπρουνέι 5.270 381 161 542 30,550 29,7%
136 Αγία Λουκία Αγία Λουκία 610 - 158 158 259,016 100,0%
137 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 442 - 153 153 346,154 100,0%
138 Ντομίνικα Δομινίκα 754 - 148 148 196,286 100,0%
139 Flag of Malta.svg Μάλτα 316 - 140 140 443,038 100,0%
140 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 261 - 135 135 517,241 100,0%
141 Γρενάδα Γρενάδα 340 - 121 121 355,882 100,0%
142 Μπενίν Μπενίν 110.620 1.989 121 2.110 1,094 5,7%
Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ 240 - 120 120 500,000 100,0%
143 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 65.200 1.273 99 1.372 1,518 7,2%
144 Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος 430 - 97 97 225,581 100,0%
145 Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 389 - 84 84 215,938 100,0%
146 Γκάμπια Γκάμπια 10.000 740 80 820 8,000 9,8%
147 Βέλγιο Βέλγιο 30.278 1.379 66 1.446 2,196 4,6%
Νιούε Νιούε 260 - 64 64 246,154 100,0%
148 Ιράκ Ιράκ 432.162 3.631 58 3,689 0,134 1,6%
149 Τόγκο Τόγκο 54.385 1.647 56 1.703 1,030 3,3%
150 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 20.253 1.334 47 1.381 2,301 3,4%
151 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2.267.600 10.744 37 10.781 0,016 0,3%
152 Flag of Nauru.svg Ναουρού 21 - 30 30 1.428,571 100,0%
153 Ιορδανία Ιορδανία 88.884 1.619 26 1.645 0,293 1,6%
154 Τουβαλού Τουβαλού 26 - 24 24 923,077 100,0%
155 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.129 1.459 20 1.479 0,391 1,4%
156 Μονακό Μονακό 2 4 4 9 2.102,564 48,2%
157 Αφγανιστάν Αφγανιστάν 647.500 5.529 - 5.529 - 0,0%
158 Ανδόρρα Ανδόρρα 468 120 - 120 - 0,0%
159 Flag of Armenia.svg Αρμενία 28.400 1.254 - 1.254 - 0,0%
160 Flag of Austria.svg Αυστρία 82.738 2.562 - 2.562 - 0,0%
161 Μπουρούντι Μπουρούντι 25.650 974 - 974 - 0,0%
162 Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο 273.800 3.192 - 3.192 - 0,0%
163 Μπουτάν Μπουτάν 47.000 1.075 - 1.075 - 0,0%
164 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 207.600 3.098 - 3.098 - 0,0%
165 Βολιβία Βολιβία 1.084.390 6.743 - 6.743 - 0,0%
166 Μποτσουάνα Μποτσουάνα 585.370 4.013 - 4.013 - 0,0%
167 Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 622.984 5.203 - 5.203 - 0,0%
168 Τσαντ Τσαντ 1.259.200 5.968 - 5.968 - 0,0%
169 Τσεχία Τσεχία 77.276 1.881 - 1.881 - 0,0%
170 Αιθιοπία Αιθιοπία 1.119.683 5.311 - 5.311 - 0,0%
171 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 92.340 2.009 - 2.009 - 0,0%
172 Κιργιζιστάν Κιργιζία 191.300 3.878 - 3.878 - 0,0%
173 Λάος Λάος 230.800 5.083 - 5.083 - 0,0%
174 Λεσότο Λεσότο 30.355 909 - 909 - 0,0%
175 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν 160 76 - 76 - 0,0%
176 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2.586 359 - 359 - 0,0%
177 Μαλάουι Μαλάουι 94.080 2.881 - 2.881 - 0,0%
178 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 33.371 1.389 - 1.389 - 0,0%
179 Μογγολία Μογγολία 1.565.000 8.114 - 8.114 - 0,0%
180 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 24.856 748 - 748 - 0,0%
181 Flag of Mali.svg Μάλι 1.220.000 7.243 - 7.243 - 0,0%
182 Νεπάλ Νεπάλ 136.800 2.926 - 2.926 - 0,0%
183 Νίγηρας Νίγηρας 1.266.700 5.697 - 5.697 - 0,0%
184 Παραγουάη Παραγουάη 397.300 3.920 - 3.920 - 0,0%
185 Ρουάντα Ρουάντα 24.948 893 - 893 - 0,0%
186 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 61 39 - 39 - 0,0%
187 Ελβετία Ελβετία 39.770 1.852 - 1.852 - 0,0%
188 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 48.800 1.355 - 1.355 - 0,0%
189 Εσουατίνι Εσουατίνι 17.203 535 - 535 - 0,0%
190 Τατζικιστάν Τατζικιστάν 142.700 3.651 - 3.651 - 0,0%
191 Ουγκάντα Ουγκάντα 199.710 2.698 - 2.698 - 0,0%
192 Ζάμπια Ζάμπια 740.724 5.664 - 5.664 - 0,0%
193 Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε 386.670 3.066 - 3.066 - 0,0%
194 Βατικανό Βατικανό 1 3 - 3 - 0.0%

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of countries by length of coastline της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).