Κατάλογος χωρών ανά μέγεθος οδικού δικτύου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος χωρών με βάση το συνολικό μέγεθος του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλτοστρωμένων δρόμων και χωματόδρομων. 

Το μήκος των αυτοκινητόδρομων επίσης περιλαμβάνεται. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι μια εθνική οδός με ελεγχόμενη πρόσβαση, χωρίς σήματα και με διασταυρώσεις με άλλους δρόμους, σιδηροδρόμους ή μονοπάτια πολλαπλών χρήσεων εκτός από το τέρμα.

Κατάταξη Χώρα Μήκος των δρόμων (σε χιλιόμετρα) Μήκος των αυτοκινητόδρομων (σε χιλιόμετρα) Ημερομηνία της πληροφορίας
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 6.722,347 77.017 [1] 2017
2 Flag of India.svg Ινδία 5.472,144 1.324 2015
3 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 4.696,300 131.000 2017[2]
4 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 1.751,868 11.000 2013
5 Flag of Russia.svg Ρωσία 1.396,000 806 2016
6 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 1.215,000 8.050 2012
7 Flag of Canada.svg Καναδάς 1.042,300 17.000 [3] 2013
8 Flag of France.svg Γαλλία 1.028,446 11.882 2013
9 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 947.014 1.400 2014
10 Flag of Australia.svg Αυστραλία 823.217 3.132 2011
11 Flag of Spain.svg Ισπανία 683.175 16.583 2013
12 Flag of Germany.svg Γερμανία 644.480 12.917 2013
13 Flag of Sweden.svg Σουηδία 579.564 2.050 2014[4]
14 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 496.607 1.710 2014[5]
15 Flag of Italy.svg Ιταλία 487.700 6.758 2013
16 Flag of Finland.svg Φινλανδία 454.000[6] 863 2015
17 Flag of Turkey.svg Τουρκία 426.906 2.289 [7] 2010
18 Flag of Poland.svg Πολωνία 423.997 3.050 [8] 2016
19 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 422.310 3.764 2016[9][10]
20 Flag of Mexico.svg Μεξικό 389.345 15.283 2014[11]
21 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 262.256 708 2014[12]
22 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 231.374 734 2004
23 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 221.372 3.891 2006
24 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 217.456 417.6 2016
25 Flag of Iran.svg Ιράν 214.006 2.361 2013[13]
26 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 206.633 758 2013
27 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 199.567 1.477 2010
28 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 193.200 2009
29 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 183.496 2014[14]
30 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 180.053 450 2006
31 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 169.496 199 2010
32 Flag of Kenya.svg Κένυα 161.415 2014
33 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 154.012 1.756 2010
34 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 153.497 2004
35 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 144.403 1.821 2013
36 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 141.374 2.808 2010
37 Flag of Colombia.svg Κολομβία 140.672 2012
38 Flag of Peru (state).svg Περού 139.295 2.758 2012
39 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 137.430 1.034 2010[15]
40 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 130.671 1.213 2016
41 Flag of Austria.svg Αυστρία 124.508 1.719 2012
42 Flag of Greece.svg Ελλάδα 116.986 2.138 2017
43 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 114.093 165 2014
44 Flag of Algeria.svg Αλγερία 113.655 1.394 2014
45 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 110.414 84.7 2015[16]
46 Flag of Ghana.svg Γκάνα 109.515 2009
47 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 106.414 4.044 2012[17]
48 Flag of Libya.svg Λιβύη 100.024 2003
49 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 97.418 12 2012
50 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 97.267 2002
51 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 96.602 1.224 2013
52 Ιρλανδία Ιρλανδία 96.155 1017 2016
53 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 94.797 505 2014
54 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 94.160 199 2012
55 Flag of Norway.svg Νορβηγία 93.870 407 2014
56 Flag of Romania.svg Ρουμανία 86.472 746[18] 2017
57 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 86.060 2015
58 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 84.166 309 [19] 2014
59 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 82.900 2.992 2013
60 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 81.996 2007
61 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 80.488 2010
62 Flag of Chile.svg Χιλή 77.764 2.387 2010
63 Flag of Denmark.svg Δανία 77.732 2010
64 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 73.929 1.143 2012
65 Flag of Yemen.svg Υεμένη 72.440 2013
66 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 71.454 1.824 2014
67 Flag of Latvia.svg Λετονία 71.300 2005
68 Flag of Syria.svg Συρία 69.873 1.103 2010
69 Flag of Oman.svg Ομάν 60.240 1.943 2012
70 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 59.623 2012
71 Flag of Iraq.svg Ιράκ 58.592 2002
72 Flag of Estonia.svg Εσθονία 58.412 115 2011
73 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 58.395 1.800 2016
74 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 52.942 2006
75 Flag of Cuba.svg Κούβα 52.202[20] 654 2007
76 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 51.429 2001
77 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 51.350 2011
78 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 44.359 2007
79 Flag of Guinea.svg Γουινέα 44.348 2003
80 Flag of Serbia.svg Σερβία 44.248 620 2013
81 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 44.138 2010
82 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 43.916 2010
83 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 43.670 612 2007
84 Ισημερινός Ισημερινός 42.150 2006
85 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 41.475 988 2014[21]
86 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 40.454 2010
87 Flag of Chad.svg Τσαντ 40.231 2016
88 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 40.000 805 2011
89 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 55.000 2014[22]
90 Flag of Laos.svg Λάος 39.568 2009
91 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 39.018 77 2010
92 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 38.985 769 2012
93 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 34.476 2010
94 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 34.377 358 2010
95 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 34.000 2007
96 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 32.059 2010
97 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 30.331 2009
98 Flag of Croatia.svg Κροατία 29.410 1.254 2011
99 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 27.767 2000
100 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 26.862 454 2012
101 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 25.554 2006
102 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 23.897 2012
103 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 22.926 130 2015
104 Flag of Mali.svg Μάλι 22.474 2009
105 Flag of Somalia.svg Σομαλία 22.121 2011
106 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 22.100 2000
107 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 21.269 714 2014
108 Flag of Georgia.svg Γεωργία 20.424 129 2011[23]
109 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 20.278 2010
110 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 20.006 249 2011
111 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 20.000 2011
112 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 19.705 2002
113 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 19.418 357 2008
114 Flag of Niger.svg Νίγηρας 18.949 2008
115 Flag of Israel.svg Ισραήλ 18.566 449 2011
116 Flag of Albania.svg Αλβανία 18.000 2002
117 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 17.916 2011
118 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 17.289 2004
119 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 17.282 2007
120 Flag of Benin.svg Μπενίν 16.000 2006
121 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 15.450 2011
122 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 15.272 2010
123 Flag of Panama.svg Παναμάς 15.137 149 2010
124 Flag of Macedonia.svg πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 14.742 2012
125 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 14.038 259 2012
126 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 14.008 10 2006
127 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 12.890 2012
128 Flag of Sudan.svg Σουδάν 12.322 2004
129 Flag of Togo.svg Τόγκο 11.900 2000
130 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 11.652 2007
131 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 11.501 127 2010
132 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 11.300 2002
133 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 10.886 10 2012
134 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 10.628 2010
135 Flag of Liberia.svg Λιβερία 10.600 2000
136 Flag of Qatar.svg Κατάρ 10.578 2013
137 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 9.830 454 2010
138 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 9.352 2012
139 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 9.349 2011
140 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 9.170 2004
141 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 8.320 95 2001
142 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 7.970 2001
143 Flag of Armenia.svg Αρμενία 7.792 2013
144 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 7.763 2010
145 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 7.203 2011
146 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 6.970 170 2005
147 Flag of Kosovo.svg Κόσοβο 6.955 98 2016
148 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 6.608 2010
149 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 6.040 2005
150 Flag of FLNKS.svg Νέα Καληδονία 5.940 2011
151 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 5.622 2006
152 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 4.700 2012
153 Flag of Palestine.svg Δυτική Όχθη 4.686 2006
154 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 4.304 2003
155 Flag of Haiti.svg Αϊτή 4.266 2009
156 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 4.122 2010
157 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4.080 253 2008
158 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 4.010 2000
159 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 3.740 2011
160 Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 3.594 2002
161 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 3.455 2002
162 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 3.440 2011
163 Flag of Malta.svg Μάλτα 3.425 163 2012
164 Flag of Fiji.svg Φίτζι 3.096 2008
165 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 3.065 2000
166 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 3.029 2010
167 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2.899 152 2011
168 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 2.880 2000
169 Flag of Belize.svg Μπελίζ 2.870 2011
170 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 2.717 2002
171 Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 2.590 2000
172 Flag of Samoa.svg Σαμόα 2.337 2001
173 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 2.149 2012
174 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 2.090 232 2008
175 Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 2.028 2007
176 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 1.600 2011
177 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 1.512 2010
178 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 1.390 2011
179 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 1.350 2013
180 Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 1.260 2008
181 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 1.210 2011
182 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 1.170 2011
183 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 1.127 2001
184 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 1.070 2000
185 Flag of Guam.svg Γκουάμ 1.045 2008
186 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 880 2002
187 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 829 2003
188 Flag of the Cayman Islands.svg Κέιμαν Νήσοι 785 2007
189 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 680 2011
190 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 670 2011
191 Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ 576 2010
192 Flag of Curaçao.svg Κουρασάο 550 2000
193 Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 536 2008
194 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 508 2010
195 Flag of the Isle of Man.svg Νήσος του Μαν 500 2008
196 Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες 463 2006
197 Flag of Bermuda.svg Βερμούδες 447 2010
198 Flag of the Falkland Islands.svg Νήσοι Φώκλαντ 440 2008
199 Flag of Macau.svg Μακάου 413 2009
200 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 383 2002
201 Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 380 2012
202 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 320 2008
203 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 320 2000
204 Flag of the Cook Islands.svg Νήσοι Κουκ 320 2003
205 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 292 2006
206 Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα 241 2008
207 Flag of the Federated States of Micronesia.svg Μικρονησία 240 2000
208 Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 200 2007
209 Flag of Saint Helena.svg Αγία Ελένη 198 2002
210 Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα 175 2004
211 Flag of Christmas Island.svg Νήσος Χριστουγέννων 140 2011
212 Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Νήσοι Τερκς και Κέικος 121 2003
213 Flag of Niue.svg Νιούε 120 2011
214 Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Σαιν Πιερ και Μικελόν 117 2009
215 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 88 2013
216 Flag of Norfolk Island.svg Νήσος Νόρφολκ 80 2008
217 Flag of Monaco.svg Μονακό 77 2010
218 Flag of Sint Maarten.svg Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) 53 2000
219 Flag of Nauru.svg Ναουρού 30 2002
220 Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ 29 2007
221 Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Νήσοι Κόκος 22 2007
222 Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 8 2011

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:CIA World Factbookpublic domain materialΠρότυπο:CIA World Factbook

  1. «Table 1-5: U.S. Public Road and Street Mileage by Functional System(a)». US Bureau of Transportation Statistics. 2016-07-01. https://www.rita.dot.gov/bts/sites/rita.dot.gov.bts/files/publications/national_transportation_statistics/html/table_01_05.html. Ανακτήθηκε στις 2017-04-12. 
  2. As on May, 2017, http://www.moc.gov.cn/jiaotongyaowen/201704/t20170417_2191037.html
  3. «The World Factbook». https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2085.html. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  4. Trafikverket. «Sveriges vägnät». http://www.trafikverket.se/Privat/Vagar-och-jarnvagar/Sveriges-vagnat/. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  5. PKPS, Admin. «Panjang Jalan Tol Bertambah Jadi 1.710 km». http://pkps.bappenas.go.id/index.php/berita/143-berita-internal/964-panjang-jalan-tol-bertambah-jadi-1710-km. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  6. «Tieverkko - Liikennevirasto». http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/liikenneverkko/tiet. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  7. http://www.dailysabah.com/money/2016/08/15/istanbuls-yavuz-sultan-selim-bridge-toll-set-to-be-3-plus-vat
  8. «Autostrady :: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad - Serwis informacyjny». www.gddkia.gov.pl. https://www.gddkia.gov.pl/pl/926/autostrady. Ανακτήθηκε στις 2016-06-05. 
  9. https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/610542/road-lengths-in-great-britain-2016.zip
  10. https://www.infrastructure-ni.gov.uk/system/files/publications/infrastructure/northern-ireland-transport-statistics-2015-2016-road-network.xlsx
  11. http://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/48042/Anuario_Estadistico_Sector_Comunicaciones_y_Transportes_2014.pdf
  12. «The World Factbook». https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/10000rank.html?countryname=Pakistan&countrycode=pk&regionCode=sas&rank=20#pk. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  13. «آشنایی با انواع راه‌ها و آزادراه‌ها». 28 October 2014. http://news.mrud.ir/news/1273/%D8%A2%D8%B4%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%A7. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  14. Азии, InoZpress-мировая пресса о Кыргызстане и Ценральной. «Узбекистан строит новые дороги». http://inozpress.kg/news/view/id/42288. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  15. «The World Factbook». https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2085rank.html. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  16. walta. «Ethiopia's Road expansion underpins the multidimensional socio-economic stride» (στα αγγλικά). Walta Information Center. http://www.waltainfo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=24372:ethiopias-road-expansion-underpins-the-multidimensional-socio-economic-stride&catid=82:articles-and-features-&Itemid=402. Ανακτήθηκε στις 2016-06-08. 
  17. «영남권 도로 길이 3만2천여㎞…전국의 31%». http://news.naver.com/main/read.nhn?mode=LSD&mid=sec&sid1=103&oid=001&aid=0006913738. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  18. Template:Cite Informatii autostrazi romanesti
  19. www.gaumina.lt, e-solution: Gaumina. «Lithuanian Road Administration under the Ministry of Transport and Communications». http://www.lra.lt/en.php/lithuanian_roads/general_data/1840. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016. 
  20. http://www.unaicc.cu/biblioteca/revistas/obras/04/Obras/Obras15.htm
  21. Only include Freeways of National highways Systems
  22. Overview on Transport Infrastructure Sectors in the Kingdom of Cambodia, 5th edition, by IRITWG supported by JICA http://www.mpwt.gov.kh/wp-content/uploads/2015/07/Overview-on-Transport-Infrastructure-Sectors-in-Cambodia-2015.pdf.
  23. «მთავარი». http://www.georoad.ge/index.php?que=eng/statistics/roads. Ανακτήθηκε στις 21 July 2016.