Κατάλογος χωρών ανά δείκτη προσδόκιμου ζωής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος χωρών που ακολουθεί, περιέχει στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, ένας μέσος αριθμός ετών που αναμένεται να ζήσει, ένας αριθμός ατόμων που γεννήθηκαν το ίδιο έτους, αν η θνησιμότητα σε κάθε ηλικία παραμείνει σταθερή στο μέλλον.

Προσδόκιμο ζωής για το 2018 (Έκθεση 2019)[1][2]
Θέση Χώρα Ολικό προσδόκιμο ζωής Προσδόκιμο ζωής γυναικών Προσδόκιμο ζωής ανδρών
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 84,7 87,6 81,8
1 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 84,5 87,5 81,3
2 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 83,6 85,5 81,7
3 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 83,5 85,6 81,3
4 Flag of Spain.svg Ισπανία 83,4 86,1 80,7
4 Flag of Italy.svg Ιταλία 83,4 85,4 81,1
6 Flag of Australia.svg Αυστραλία 83,3 85,3 81,3
7 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 82,9 84,4 81,3
8 Flag of Israel.svg Ισραήλ 82,8 84,4 81,1
8 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 82,8 85,8 79,7
10 Flag of Sweden.svg Σουηδία 82,7 84,4 80,9
11 Flag of France.svg Γαλλία 82,5 85,4 79,6
12 Flag of Malta.svg Μάλτα 82,4 84,1 80,5
13 Flag of Norway.svg Νορβηγία 82,3 84,3 80,3
13 Flag of Canada.svg Καναδάς 82,3 84,3 80,3
15 Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας 82,1 83,7 80,4
15 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 82,1 83,8 80,4
15 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 82,1 83,9 80,4
15 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 82,1 84,2 80,0
15 Flag of Greece.svg Ελλάδα 82,1 84,5 79,6
20 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 81,9 84,7 78,8
21 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 81,8
22 Flag of Finland.svg Φινλανδία 81,7 84,6 78,9
23 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 81,5 83,8 79,1
24 Flag of Austria.svg Αυστρία 81,4 83,8 79,0
25 Flag of Germany.svg Γερμανία 81,2 83,6 78,8
25 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 81,2 83,0 79,5
25 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 81,2 83,9 78,4
28 Flag of Denmark.svg Δανία 80,8 82,8 78,8
29 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 80,5 82,9 78,7
29 Flag of Liechtenstein.svg Λίχτενσταϊν 80,5
31 Flag of Qatar.svg Κατάρ 80,1 81,9 79,0
31 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 80,1 82,7 77,5
33 Flag of Chile.svg Χιλή 80,0 82,4 77,6
34 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 79,2 81,8 76,6
35 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 79,1 80,4 77,7
36 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 78,9 81,4 76,3
36 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 78,9 80,8 77,1
38 Flag of Cuba.svg Κούβα 78,7 80,7 76,8
39 Flag of Estonia.svg Εσθονία 78,6 82,6 74,1
39 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 78,6 80,5 77,2
41 Flag of Poland.svg Πολωνία 78,5 82,4 74,6
41 Flag of Albania.svg Αλβανία 78,5 80,2 76,8
43 Flag of Croatia.svg Κροατία 78,3 81,5 75,1
43 Flag of Panama.svg Παναμάς 78,3 81,6 75,2
45 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 78,1
46 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 77,8 79,2 77,1
46 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 77,8 81,4 74,0
48 Flag of Oman.svg Ομάν 77,6 80,1 75,9
49 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 77,4 80,8 73,8
49 Flag of Turkey.svg Τουρκία 77,4 80,3 74,4
51 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 77,3 79,7 74,8
52 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 77,2 78,3 76,3
53 Flag of Colombia.svg Κολομβία 77,1 79,9 74,3
54 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 76,9 78,0 75,7
54 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 76,9 80,7 73,2
56 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 76,8 79,2 74,3
56 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 76,8 80,1 73,4
56 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 76,8 79,6 74,1
59 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 76,7 80,1 73,1
59 Flag of Algeria.svg Αλγερία 76,7 77,9 75,5
59 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 76,7 79,1 74,5
62 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 76,5 79,9 73,1
62 Flag of Iran.svg Ιράν 76,5 77,7 75,4
62 Flag of Peru (state).svg Περού 76,5 79,3 73,8
62 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 76,5 78,5 74,5
62 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 76,5 77,7 75,2
67 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 76,1 77,4 74,7
68 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 76,0 78,2 74,1
69 Flag of Romania.svg Ρουμανία 75,9 79,4 72,5
70 Flag of Serbia.svg Σερβία 75,8 78,5 73,3
71 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 75,7 81,2 70,1
71 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 75,7 77,0 74,6
71 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 75,7 79,4 72,0
71 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 75,7 77,7 73,7
75 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 75,4 76,5 74,7
76 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 75,3 79,4 71,2
77 Flag of Latvia.svg Λετονία 75,2 79,9 70,1
78 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 75,1 77,4 72,8
79 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 75,0 76,6 73,8
79 Flag of Mexico.svg Μεξικό 75,0 77,8 72,1
81 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 74,9 78,5 71,4
81 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 74,9 78,4 71,5
81 Flag of Armenia.svg Αρμενία 74,9 78,4 71,2
84 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 74,6 79,4 69,4
84 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 74,6
86 Flag of Belize.svg Μπελίζ 74,5 77,7 71,6
87 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 74,4 76,0 72,8
87 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 74,4 76,2 72,7
89 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 74,3 77,8 70,7
90 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 74,1 76,3 72,2
90 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 74,1 76,9 71,1
92 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 73,9 77,2 70,8
92 Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 73,9
Flag of Palestine.svg Κράτος της Παλαιστίνης 73,9 75,6 72,3
94 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 73,8 75,9 71,5
95 Flag of Palau.svg Παλάου 73,7
96 Flag of Georgia.svg Γεωργία 73,6 78,0 69,2
97 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 73,4 76,1 70,8
98 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 73,3 77,3 69,8
99 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 73,2 77,3 68,8
99 Flag of Samoa.svg Σαμόα 73,2 75,3 71,2
101 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 73,1 77,6 68,2
102 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 72,9 75,3 70,3
103 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 72,8 76,0 69,3
103 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 72,8 74,7 71,2
105 Flag of Libya.svg Λιβύη 72,7 75,8 69,9
106 Flag of Russia.svg Ρωσία 72,4 77,6 66,9
106 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 72,4 74,9 70,1
106 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 72,4 75,0 70,2
109 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 72,3 74,3 70,6
110 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 72,1 76,1 68,4
111 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 72,0 76,7 67,0
111 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 72,0 75,5 68,4
113 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 71,8 76,1 67,5
113 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 71,8 74,2 69,6
113 Flag of Syria.svg Συρία 71,8 77,8 66,6
116 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 71,6 74,9 68,4
116 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 71,6 73,7 69,4
118 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 71,5 73,7 69,4
118 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 71,5 71,8 71,1
120 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 71,3 75,5 67,3
121 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 71,2 74,2 68,4
122 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 71,1 75,4 67,1
123 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 70,9 73,2 68,7
124 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 70,8 72,8 68,9
125 Flag of Iraq.svg Ιράκ 70,5 72,5 68,4
125 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 70,5 71,9 69,0
127 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 70,3 72,0 68,8
128 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 70,2 72,6 67,8
129 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 69,8 73,0 66,8
130 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 69,7 74,0 65,6
131 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 69,6 71,6 67,3
132 Flag of India.svg Ινδία 69,4 70,7 68,2
133 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 69,3 72,0 66,2
133 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 69,3 71,4 67,3
135 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 68,7 70,8 66,5
136 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 68,1 71,6 64,6
136 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 68,1 72,1 64,0
138 Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 67,8 69,5 66,1
139 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 67,7 69,6 65,5
140 Flag of Laos.svg Λάος 67,6 69,4 65,8
141 Flag of Fiji.svg Φίτζι 67,3 69,2 65,6
142 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 67,1 68,1 66,2
143 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 66,9 69,9 63,8
144 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 66,7 68,3 65,1
145 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 66,6 68,8 64,6
146 Flag of Kenya.svg Κένυα 66,3 68,7 64,0
147 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 66,2 68,3 64,2
147 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 66,2 68,2 64,4
149 Flag of Yemen.svg Υεμένη 66,1 67,8 64,4
150 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 65,9 68,2 63,8
151 Flag of Sudan.svg Σουδάν 65,1 66,9 63,3
152 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 65,0 66,8 63,2
153 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 64,7 66,3 63,1
154 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 64,5 66,0 63,0
155 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 64,3 65,7 62,8
155 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 64,3 65,6 63,0
157 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 64,1 65,9 62,4
158 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 63,9 67,4 60,5
159 Flag of Ghana.svg Γκάνα 63,8 64,9 62,7
159 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 63,8 66,9 60,7
161 Flag of Haiti.svg Αϊτή 63,7 65,8 61,5
161 Flag of Liberia.svg Λιβερία 63,7 65,1 62,3
163 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 63,5 66,4 60,5
164 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 63,4 66,2 60,4
165 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 63,0 65,2 60,7
166 Flag of Niger.svg Νίγηρας 62,0 63,2 60,9
167 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 61,7 63,2 60,4
168 Flag of Benin.svg Μπενίν 61,5 63,0 59,9
169 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 61,2 62,6 59,5
169 Flag of Guinea.svg Γουινέα 61,2 61,7 60,5
169 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 61,2 61,9 60,4
169 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 61,2 63,0 59,4
173 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 60,8 63,7 58,1
173 Flag of Togo.svg Τόγκο 60,8 61,6 59,9
175 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 60,4 61,9 58,9
176 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 60,2 63,0 57,1
177 Flag of Eswatini.svg Εσουατίνι 59,4 64,0 55,3
178 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 58,9 60,2 57,7
178 Flag of Mali.svg Μάλι 58,9 59,6 58,1
180 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 58,4 59,6 57,4
181 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 58,0 59,9 56,0
182 Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν 57,6 59,1 56,1
183 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 57,4 58,7 56,3
184 Flag of Somalia.svg Σομαλία 57,1 58,8 55,4
185 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 54,3 55,2 53,5
185 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 54,3 55,1 53,5
187 Flag of Chad.svg Τσαντ 54,0 55,4 52,6
188 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 53,7 57,0 50,6
189 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 52,8 55,0 50,6
Κόσμος 72,7 74,9 70,4
2016 Προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με το CIA World Factbook.
  > 80
  > 77.5
  > 75
  > 72.5
  > 70
  > 67.5
  > 65
  > 60
  > 55
  > 50

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Human Development Report 2019» (PDF) (στα Αγγλικά). United Nations Development Programme. 10 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2019. 
  2. http://hdr.undp.org/sites/default/files/hdr2019.pdf