Κατάλογος μοναρχών της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος περιλαμβάνει, εκτός των βασιλέων της Ουγγαρίας, τους πιο πριν μεγάλους πρίγκιπες της Ουγγαρίας. Όταν οι Ούγγροι κατέλαβαν τη λεκάνη των Καρπαθίων, ιδρύθηκε το πριγκιπάτο το 895/6. Ο άγιος Στέφανος Α΄ ίδρυσε το βασίλειο το 1000 (ή 1001;). Οι απόγονοί του, τού Οίκου των Άρπαντ, κυβέρνησαν ως το 1301. Ακολούθησαν οι Καπετίδες-Ανζού, Γιαγκιέλονες, Αψβούργοι και τέλος οι Αψβούργοι-Λωρραίνης ως το 1918.

Οίκος των Άρπαντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Στέφανος Α΄ Stephen I on the throne (Chronicon Pictum 040).jpg Γκέζα και Σάρολτ Γκίζελα της Ουγγαρίας Άγιος Εμέρικ της Ουγγαρίας
Πέτρος Peter of Hungary (Chronicon Pictum 047).jpg Οττόνε Ορσεόλο και Γκριμέλντα της Ουγγαρίας Ιουδήθ του Σβάινφουρτ (;) -
Σαμουήλ Samuel of Hungary (Chronicon Pictum 048).jpg (άγνωστος) και (κόρη του Γκέζα); (κόρη του Γκέζα); -
Ανδρέας Α΄ Andrew I (Chronica Hungarorum).jpg Βαζούλ και (από οικογένεια Τάτονυ) Αναστασία του Κιέβου Αδελαϊδα
Σολομών
Δαβίδ
Μπέλα Α΄ Béla elnyeri a koronát.jpg Βαζούλ και (από οικογένεια Τάτονυ) Ριχέτσα της Πολωνίας
Σολομών Solomon (Chronica Hungarorum).jpg Ανδρέας Α΄ και Αναστασία του Κιέβου Ιουδήθ της Σουαβίας Σοφία
Γκέζα Α΄ Géza I.jpg Μπέλα Α΄ και Ριχέτσα της Πολωνίας 1.Σοφία 2.Συναδηνή Κολομάν
Άλμος
Λαδίσλαος Α΄ Ladislaus I (Chronica Hungarorum).jpg Μπέλα Α΄ και Ριχέτσα της Πολωνίας 1.(άγνωστη) 2.Αδελαΐδα του Ράινφελντεν (ανώνυμη)
Ειρήνη
(σύζ. Ιωάννης Β΄ Κομνηνός)
Κολομάν Coloman (Chronica Hungarorum).jpg Γκέζα Α΄ και Σοφία 1.Φελίτσια 2.Ευφημία του Κιέβου Σοφία
Στέφανος Β΄
Στέφανος Β΄ Stefan II węgierski.jpg Κολομάν και Φελίτσια της Σικελίας (κόρη του Ροβέρτου Α΄ πρίγκιπα της Κάπουας) -
Μπέλα Β΄ Béla II (Chronica Hungarorum).jpg Άλμος και Πρεντσλάβα του Κιέβου Ελένη της Σερβίας Γκέζα Β΄
Λαδίσλαος Β΄
Στέφανος Δ΄
Σοφία
Ελισάβετ
Γκέζα Β΄ Géza II (Chronica Hungarorum).jpg Μπέλα Β΄ και Ελένη της Σερβίας Ευφροσύνη του Κιέβου Στεφανος Γ΄
Μπέλα Γ΄
Ελισάβετ της Ουγγαρίας
Γκέζα
Ελένα της Ουγγαρίας
Στέφανος Γ΄ III István.jpg Γκέζα Β΄ και Ευφροσύνη του Κιέβου Αγνή της Αυστρίας (1154-1182) Μπέλα
Λαδίσλαος Β΄ Chronicon Pictum P121 A korona elrablása.JPG Μπέλα Β΄ και Ελένη της Σερβίας (άγνωστο όνομα) Μαρία
Στέφανος Δ΄
1163-1165
2
Stephen IV of Hungary.jpg π.1133 - 1165
32
Μπέλα Β΄ και Ελένη της Σερβίας Μαρία Κομνηνή -
Μπέλα Γ΄
1172-1196
24
Bela3.jpg π.1148 - 1196
48
Γκέζα Β΄ και Ευφροσύνη του Κιέβου 1.Αγνή της Αντιόχειας 2.Μαργαρίτα της Γαλλίας Ίμρε
Μαργαρίτα (σύζ. Ισαακίου Β΄)
Ανδρέας Β΄
Κωνσταντία
Ίμρε
1196-1204
8
Imre király.jpg 1174 - 1204
30
Μπέλα Γ΄ και Αγνή της Αντιόχειας Κωνσταντία της Αραγωνίας Λαδίσλαος Γ΄
Λαδίσλαος Γ΄
1204-1205
1
III.László.jpg π.1200 - 1205
5
Ίμρε και Κωνσταντία της Αραγωνίας - -
Ανδρέας Β΄
1205-1235
30
Ondrej.jpg π.1177 - 1235 Μπέλα Γ΄ και Αγνή της Αντιόχειας 1.Γερτρούδη της Μερανίας 2.Γιολάντα του Κουρτεναί 3.Βεατρίκη των Έστε Άννα-Μαρία
Μπέλα Δ΄
Αγία Ελισάβετ
Κολομάν
Ανδρέας
Βιολάντ
Στέφανος
Μπέλα Δ΄
1235-1270
35
Béla IV (Chronica Hungarorum).jpg 1206 - 1270
64
Ανδρέας Β΄ και Γερτρούδη της Μερανίας Μαρία Λασκαρίνα Αγία Κίνγκα
Άννα
Ελισάβετ της Ουγγαρίας
Γιολάντα
Στέφανος Ε΄
Αγία Μαργαρίτα
Μπέλα
Στέφανος Ε΄
1270-1272
2
Stephan V (Chronica Hungarorum).jpg 1239 - 1272
33
Μπέλα Δ΄ και Μαρία Λασκαρίνα Ελισάβετ η Κουμάνα Αικατερίνη
Μαρία
Ελισάβετ
Άννα (σύζ. Ανδρονίκου Β΄)
Λαδίσλαος Δ΄
Ανδρέας
Λαδίσλαος Δ΄
1272-1290
18
Ladislaus IV (Chronica Hungarorum).jpg 1262 - 1290
28
Στέφανος Ε΄ και Ελισάβετ η Κουμάνα Ελισάβετ της Σικελίας -
Ανδρέας Γ΄
1290-1301
11
Andrew III (Chronica Hungarorum).jpg π.1265 - 1301
36
Στέφανος και Τομαζίνα Μοροζίνι 1.Φενέννα της Κουγιάβια 2.Αγνή της Αυστρίας (1281-1364) Ελισάβετ
Βεγκέσλαος Γ΄
1301-1305
4
Wenceslaus (Chronica Hungarorum).jpg 1289 - 1306
17
ΟΙΚΟΣ ΠΡΕΜΥΣΛΙΔΩΝ
Βεγκέσλαος Β΄ και Ιουδήθ των Αψβούργων
Βιόλα του Τέσεν Ελισάβετ
Όθων
1305-1307
2
Otto (Chronica Hungarorum).jpg 1261 - 1312
51
ΟΙΚΟΣ ΒΙΤΤΕΛΣΜΠΑΧ
Ερρίκος ΙΓ΄ της Βαυαρίας και Ελισάβετ της Ουγγαρίας
1.Αικατερίνη των Αψβούργων 2.Αγνή του Γκλόγκαου Αγνή
Ερρίκος ΙΕ΄

Οίκος των Καπετιδών-Ανζού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Κάρολος Α΄
1301/08-1342
41/34
Charles I (Chronica Hungarorum).jpg 1288 - 1342
54
Κάρολος-Μαρτέλος και Κλημεντία της Αυστρίας Μαρία της Γαλικίας (;) 1.Μαρία του Μπύτομ 2.Βεατρίκη του Λουξεμβούργου 3.Ελισάβετ της Πολωνίας Αικατερίνη
Λουδοβίκος Α΄
Ανδρέας
Στέφανος
Λουδοβίκος Α΄
1342-1382
40
Louis I (Chronica Hungarorum).jpg 1326 - 1382
56
Κάρολος Α΄ και Ελισάβετ της Πολωνίας 1.Μαργαρίτα της Βοημίας 2.Ελισάβετ της Βοσνίας Αικατερίνη
Μαρία
Γιαντβίγκα
Μαρία
1382-85, 86-95
12
Marie Uhry neapol.jpg 1371 - 1395
24
Λουδοβίκος Α΄ και Ελισάβετ της Βοσνίας Σιγισμόνδος της Γερμανίας -
Κάρολος Β΄
1382-1386
4
Charles III of Naples (head).jpg 1345 - 1386
41
Λουδοβίκος της Γκραβίνα και Μαργαρίτα του Σανσεβερίνο Μαργαρίτα του Δυρραχίου Ιωάννα Β΄
Λαδίσλαος
Σιγισμούνδος 1387/95-1437
42
Pisanello 024b.jpg 1368 - 1437
69
ΟΙΚΟΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Κάρολος Δ΄ της Γερμανίας και Ελισάβετ της Πομερανίας
1.Μαρία της Ουγγαρίας 2.Μπάρμπαρα του Τσέλιε Ελισάβετ
Αλβέρτος
1437-1439
2
Albrecht II. von Habsburg.jpg 1397 - 1439
42
ΟΙΚΟΣ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ
Αλβέρτος Δ΄ της Αυστρίας και Ιωάννα Σοφία της Βαυαρίας
Ελισάβετ του Λουξεμβούργου Άννα
Ελισάβετ
Λαδίσλαος Ε΄
Λαδίσλαος
1440-1457
17
Anonymous - Ladislaus the Postumous.jpg 1440 - 1457
17
ΟΙΚΟΣ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ
Αλβέρτος Β΄ της Γερμανίας και Ελισάβετ του Λουξεμβούργου
- -

Οίκος των Γιαγκελλόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Βλαδίσλαος Α΄
1440-1444
40
Bacciarelli - Władysław III.jpeg 1424 - 1444
20
Λαδίσλαος Β΄ Γιαγκελόν και Σοφία του Χαλσάνυ - -
Ματθίας Α΄
1458-1490
32
Matthias Corvinus.jpg 1443 - 1490
47
ΟΙΚΟΣ ΟΥΝΥΑΔΗ
Ιωάννης Ουνιάδης και Ελισάβετ Σιλάτζυ
1.Αικατερίνη του Πόντεμπραντυ 2.Βεατρίκη της Νάπολης (νόθος) Ιωάννης Κορβίνος
Βλαδίσλαος Β΄
1490-1516
26
Vladislaus II of Bohemia and Hungary.jpg 1456 - 1516
60
Καζιμίρ Δ΄ της Πολωνίας και Ελισάβετ της Αυστρίας (1436-1505) 1.Άννα της Φουά-Καντάλ Άννα
Λουδοβίκος Β΄
Λουδοβίκος Β΄
1516-1526
10
Lajos II.jpg 1506 - 1526
20
Βλαδίσλαος Β΄ και Άννα της Φουά-Καντάλ Μαρία της Ουγγαρίας (νόθος) Γιάνος Βας
Ιωάννης Α΄
1526-1540
14
Szapolyai János fametszet.jpg 1487 - 1540
53
ΟΙΚΟΣ ΖΑΠΟΛΥΑ
Στέφανος Ζαπόλυα και Χέντβιχ του Τσέσυν
Ισαβέλλα Γιαγκελλόνων Ιωάννης Β΄
Ιωάννης Β΄
1540-1570
30
Jan Zygmunt Zapolya.jpg 1540 - 1571
31
ΟΙΚΟΣ ΖΑΠΟΛΥΑ
Ιωάννης Ζαπόλυα και Ισαβέλλα Γιαγκελλόνων
- -

Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Štefan Holčík; Korunovačné slávnosti, Bratislava 1563–1830, Tatran, 1986
  • Jenő Vértesy; Kölcsey Ferencz, Nyomatott a Magyar királyi Egyetemi könyvnyomdában, 1885
  • Slovenská akadémia vied; Historický časopis, Vydatelʹstvo Slovenskej akadémie vied, 1985
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Hungarian monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).