Κάρολος Γ΄ της Νεαπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάρολος Γ΄ της Νάπολης)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κάρολος (αποσαφήνιση).
Κάρολος Γ'
Charles III of Naples (head).jpg
Περίοδος 12 Μαΐου 1382 - 24 Φεβρουαρίου 1386
Προκάτοχος Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Διάδοχος Λαδίσλαος Α΄ της Νάπολης
Γέννηση 1345
Κοριλιάνο Καλάμπρο, Ιταλία
Θάνατος 24 Φεβρουαρίου 1386
Βίσεγκραντ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Τόπος ταφής Βελιγράδι, Σερβία
Σύζυγος Μαργαρίτα του Δυρραχίου
Επίγονοι Μαρία του Δυρραχίου
Ιωάννα Β' της Νάπολης
Λαδίσλαος Α΄ της Νεαπόλεως
Πατέρας Λουδοβίκος του Δυρραχίου
Μητέρα Μαργαρίτα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ σε ουγγρική μινιατούρα

Ο Κάρολος Γ΄ (Carlo III di Napoli, 1345 - 24 Φεβρουαρίου 1386) από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού ήταν βασιλιάς της Νεαπόλεως (1382-1386) και της Ουγγαρίας ως Κάρολος Β΄ (1385-1386), τιτουλάριος βασιλιάς των Ιεροσολύμων (1382-1386) και πρίγκιπας της Αχαΐας (1383-1386).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Λουδοβίκου δούκα του Δυρραχίου και της Μαργαρίτας του Σανσεβερίνο.

Ως δισέγγονος του Καρόλου Β΄ του Χωλού της Νεαπόλεως, ήταν δεύτερος εξάδελφος της Ιωάννας Α΄ της Νεαπόλεως και το μόνο άρρεν μέλος του Οίκου των Καπέτων-Ανζού, που ζούσε τότε. Η Ιωάννα Α΄ ήταν ξεμυαλισμένη μαζί του, αλλά λόγω του δυσάρεστου χαρακτήρα της, τα ρομαντικά ενδιαφέροντά της προς αυτόν δεν ανταποδόθηκαν από τον Κάρολο Γ΄.

Νυμφεύτηκε το 1369 την Μαργαρίτα του Δυρραχίου, κόρη της Μαρίας, νεότερης αδελφής της Ιωάννας Α΄. Η σύγκρουση της Ιωάννας Α΄ με τον πάπα Ουρβανό ΣΤ΄ στάθηκε αιτία να την εκθρονίσει ο πάπας και να δώσει το βασίλειο στον Κάρολο Γ΄, ως εξής: στάλθηκε Ουγγρικός στρατός από τον ηλικιωμένο και άρρωστο 2ο εξάδελφό του Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας, προκειμένου αυτός να τιμωρήσει τον προ πολλών ετών θάνατο με δηλητηριασμό από την Ιωάννα Α΄ του νεότερου αδελφού του, Ανδρέα.

Κατάληψη της Νεαπόλεως, αποτυχία και φόνος του στην Ουγγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάρολος Γ΄ στραγγάλισε την Ιωάννα Α΄ στην φυλακή το 1382 και κατέλαβε τον θρόνο της Νάπολης. Ο σύζυγος της Ιωάννας, Λουδοβίκος Α΄ των Καπέτων-Ανζού πρίγκιπας του Τάραντα, που είχε καταφύγει στην κομητεία της Προβηγκίας της Ιωάννας Α΄, επιτέθηκε με στρατό εναντίον της Νάπολης, αλλά ηττήθηκε από τον Κάρολο Γ΄. Αυτός διαδέχθηκε το 1383 τον 2ο εξάδελφό του Ιάκωβο των Μπω στο πριγκιπάτο της Αχαΐας και όταν απεβίωσε ο επίσης 2ος εξάδελφός του Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας, απαίτησε και το Ουγγρικό στέμμα ως εξ αρρενογονίας διάδοχος στον Οίκο των Καπέτων-Ανζού, διώχνοντας την Μαρία της Ουγγαρίας, κόρη του Λουδοβίκου Α'.

Τότε η Ελισάβετ της Βοσνίας, χήρα του Λουδοβίκου Α΄ και μητέρα της Μαρίας, οργάνωσε την δολοφονία του στο Βίσεγκραντ. Ο Κάρολος Γ΄ τάφηκε στο Βελιγράδι και τον διαδέχθηκαν στο βασίλειο της Νάπολης τα παιδιά του, πρώτα ο Λαδίσλαος Α΄ και μετά η Ιωάννα Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1369 τη Μαργαρίτα των Καπέτων-Ανζού, κόρη του Καρόλου δούκα του Δυρραχίου και είχε τέκνα:

  • Λαδίσλαος Α΄ 1377-1414, βασιλιάς της Νεαπόλεως (1386-1414). Νυμφεύτηκε πρώτα της Κονστάνς του Κλερμόντ, έπειτα της Μαρίας των Πουατιέ-Λουζινιάν της Κύπρου και τέλος της Μαρίας ντ' Εγκιέν.
  • Ιωάννα Β΄ 1373-1435, βασίλισσα της Νεαπόλεως (1414-1435). Παντρεύτηκε πρώτα τον Γουλιέλμο των Αψβούργων και έπειτα τον Ιάκωβο Β΄ κόμη του Λα Μαρς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάρολος Γ΄ της Νεαπόλεως
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Καπέτων
Γέννηση: 1345 Θάνατος: 24 Φεβρουαρίου 1386
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Βασιλιάς της Νεαπόλεως
Arms of Andre of Hungary and Naples.svg

1382 - 1386
Διάδοχος
Λαδίσλαος ο Μεγαλόψυχος
Προκάτοχος
Ιάκωβος των Μπω
Πρίγκιπας της Αχαΐας
Armoiries Achaïe.svg

1383 - 1396
Διάδοχος
Λαδίσλαος Α΄ της Νεαπόλεως
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles III of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).