Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ροβέρτος Α΄ της Κάπουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροβέρτος Α΄ της Κάπουα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Καμπανία Ιταλίας
Θάνατος3  Ιουνίου 1120
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναCristiana of Capua
Ριχάρδος Γ΄ της Κάπουα
ΓονείςΙορδάνης Α΄ της Κάπουα και Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο
ΑδέλφιαΡιχάρδος Β΄ της Κάπουα
Ιορδάνης Β΄ της Κάπουα

Ο Ροβέρτος Α΄ (απεβ. το 1120), κόμης της Αβέρσας και πρίγκιπας της Κάπουα από το 1106, μετά το τέλος του μεγαλύτερου και διαδόχου αδελφού του Ριχάρδου Β΄, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος τού Ιορδάνη Α΄ πρίγκιπα της Κάπουα και της Γκαϊτελγκρίμα, κόρης του γκουάιμαρ Δ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσπάθησε να γίνει ο προστάτης του πάπα, όπως ήταν ο πατέρας και ο πάππος του και έστειλε τριακόσιους ιππότες, για να σώσουν τον πάπα Πασχάλη Β΄ και τους δεκαέξι καρδιναλίους του κατά τη φυλάκισή τους από τον βασιλιά Ερρίκο Ε΄ το 1111. Ωστόσο, τα στρατεύματά του γύρισαν πίσω από τον Πτολεμαίο Α΄ κόμη του Τούσκουλου και δεν έφτασαν ποτέ στον στόχο τους.

Το 1114 αυτός και ο Ιορδάνης του Aριάνo επιτέθηκαν στο παπικό Μπενεβέντο, αλλά ο αρχιεπίσκοπος Λάντουλφ Β΄ έκανε ειρήνη μαζί τους.

Το 1117 ο Πασχάλης Β΄ κατέφυγε κοντά του και φιλοξένησε τον διάδοχό του, Γελάσιο Β΄, αργότερα το 1118, συνοδεύοντάς τον μάλιστα πίσω στη Ρώμη με τον στρατό του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν αναγνώριζε την κυριαρχία της Απουλίας, που ο αδελφός του είχε αναγκαστεί να αναγνωρίσει, ήταν ωστόσο μία ασήμαντη και δευτερεύουσα δύναμη στη Νότια Ιταλία. Απεβίωσε το 1120, αφήνοντας γιο και διάδοχο τον νήπιο:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νόριτς, Τζον Τζούλιους . Οι Νορμανδοί στο Νότο 1016-1130 . Longmans: Λονδίνο, 1967.