Μαρία της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία της Ουγγαρίας
MarieUhry.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Νάπολη
Υπηκοότητα Αλβανία
Σύζυγος Κάρολος Β΄ της Νάπολης
Τέκνα Κάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας, Άγιος Λουδοβίκος της Τουλούζης, Ροβέρτος της Νάπολης, Φίλιππος Α΄ του Τάραντα, Ραϋμόνδος Βερεγκάριος της Άντρια, Πιέτρο Τεμπέστα, Ιωάννης της Γραβίνας, Μαργαρίτα του Ανζού, Λευκή του Ανζού, Ελεονώρα του Ανζού, Μαρία του Ανζού και Béatrice d'Anjou
Γονείς Στέφανος Ε΄ της Ουγγαρίας και Ελισάβετ η Κουμάνα
Αδέλφια Λαδίσλαος Δ΄ της Ουγγαρίας, Άννα της Ουγγαρίας, Ελίζαμπεθ Αρπάντ και Καταλίνα Αρπάντ

Η Μαρία της Ουγγαρίας (12571323) από την δυναστεία των Αρπάντ ήταν κόρη του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου Ε΄ και της Ελισάβετ των Κουμάνων, κόρης ενός αρχηγού μιας φυλής Κουμάνων, που ήταν ειδωλολάτρισσα πριν τον γάμο της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Ανδεγαυό κληρονόμο του βασιλείου της Σικελίας και της Νάπολης, και μετέπειτα βασιλιά, Κάρολο Β΄, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικού χαρακτήρα που είχε συνάψει το 1270 ο πατέρας του τελευταίου, βασιλιάς Κάρολος Α' της Σικελίας, με το βασιλιά Στέφανο της Ουγγαρίας.[1]

H βασίλισσα Μαρία και ο Κάρολος απέκτησαν έντεκα παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nitschke, August. «Carlo II d'Angiò, re di Sicilia» (στα ιταλικά). Dizionario biografico. Treccani. La cultura italiana. http://www.treccani.it/enciclopedia/carlo-ii-d-angio-re-di-sicilia_%28Dizionario-Biografico%29/. Ανακτήθηκε στις 31.05.2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria of Hungary (1257–1323) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]