Βαζούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βαζούλ
Vazul da Hungria.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Θάνατος 1037
Χώρα πολιτογράφησης Ουγγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος d:Q61578041
Τέκνα Ανδρέας Α΄ της Ουγγαρίας
Μπέλα Α΄ της Ουγγαρίας
Λεβέντε
Γονείς Μιχαήλ της Ουγγαρίας
Αδέλφια Λαδίσλαος ο Φαλακρός
Οικογένεια Δυναστεία των Άρπαντ

Ο Βαζούλ (Vazul, 990 - 1037) από τον Οίκο των Αρπαδιδών ήταν δούκας της Νίτρας (πριν το 1030-1031).

Ήταν γιος του Μιχαήλ δούκα της Νίτρα. Η μητέρα του μάλλον ήταν Βουλγάρα, ίσως από τον Οίκο των Κομητοπούλων. Το όνομά του προέρχεται από το "Βασίλειος" και από αυτό συμπεραίνουμε ότι βαπτίσθηκε Ορθόδοξος.

Τα χρονικά δεν τον αναφέρουν κύριο εδαφών της συζύγου του, άρα μάλλον κληρονόμησε το πατρικό δουκάτο της Νίτρας. Εκεί πρέπει να διαδέχθηκε τον αδελφό του Λαδίσλαο. Σύμφωνα με το Μικρογραφημένο Χρονικό, επειδή ήταν επιπόλαιος και είχε νεανική τρέλα, ο εξάδελφός του Στέφανος Α΄ της Ουγγαρίας τον φυλάκισε και τον τύφλωσε στο φρούριο Νίτρα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με το Πολωνο-Ουγγρικό Χρονικό, όταν ο Βαζούλ δέχθηκε να είναι υποτελής του Μιέσκο Β΄ της Πολωνίας, ο βασιλιάς κατέλαβε το δουκάτο του το 1031.

Το 1031/32 απεβίωσε σε ηλικία 35 ή μεγαλύτερος. Τον εξάδελφό του διαδέχθηκαν οι δικοί του γιοί Ανδρέας Α΄ και Μπέλα Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τα εξής τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Simon of Kéza: The Deeds of the Hungarians (Edited and translated by László Veszprémy and Frank Schaer with a study by Jenő Szűcs) (1999). CEU Press. ISBN 963-9116-31-9.
  • The Hungarian Illuminated Chronicle: Chronica de Gestis Hungarorum (Edited by Dezső Dercsényi) (1970). Corvina, Taplinger Publishing. ISBN 0-8008-4015-1.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vazul της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).