Δαβίδ πρίγκιπας της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δαβίδ της Ουγγαρίας)


Δαβίδ πρίγκιπας της Ουγγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1053 ή 1055
Τόπος ταφήςTihany Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρέας Α΄ της Ουγγαρίας και Αναστασία του Κιέβου
ΟικογένειαΟίκος των Άρπαντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δαβίδ, ουγγρ. Dávid (π. 1054 - μετά το 1094) από τον Οίκο των Αρπάντ ήταν αδελφός τού Σολομών της Ουγγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Ανδρέα Α΄ της Ουγγαρίας και της Αναστασίας των Ρουρικιδών, κόρης τού Γιαροσλάβ Α΄ τού Σοφού, μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σολομών γεννήθηκε το 1053 και το καταστατικό ίδρυσης της μονής τού Τιχάνυ τού 1055 αναφέρει, ότι ο Ανδρέας Α΄ είχε γιους, άρα ο Δαβίδ θα γεννήθηκε ανάμεσα στα δύο αυτά έτη. Κατά την εμφύλια διαμάχη που είχε ο Ανδρέας Α΄ με τον αδελφό του Μπέλα Α΄, η Αναστασία κατέφυγε με τους γιους της στην Αυστρία. Έμεινε ως το 1063, οπότε ο Μπέλα Α΄ απεβίωσε από ατύχημα. Ο Δαβίδ δεν συμμετείχε στη διαμάχη μεταξύ τού Σολομών και των εξαδέλφων τους Γκέζα Α΄ και Λαδισλάου Α΄ (γιων τού Μπέλα Α΄)· δεν ενεπλάκη με την πολιτική.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Μορ Βέρτνερ ο Δαβίδ ήταν μέλος τού κλήρου το 1094. Το ίδιο έτος δώρησε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στη μονή τού Τιχάνυ, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του. Πιθανόν απεβίωσε σύντομα μετά, καθώς το ύφος τού καταστατικού της δωρεάς έχει τη μορφή διαθήκης. Το 1095 ο Λαδίσλαος Α΄ της Ουγγαρίας απεβίωσε και οι πηγές της εποχής αναφέρουν, ότι από τους πρίγκιπες επιζούσαν αυτού μόνο ο αδελφός του Λάμπερτ και οι ανιψιοί του Κολομάν και Άλμος (γιοί τού Γκέζα Α΄). Άρα ο Δαβίδ είχε αποβιώσει.

Τάφηκε στη μονή Τιχάνυ δίπλα στον πατέρα του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wertner, Mór: "Dávid herczeg". In: W. M.: Az Árpádok családi története, Nagy-Becskerek, Pleitz Ferencz Pál Könyvnyomdája, 1892, 134–136.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]



CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα David of Hungary της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).