Γκέζα (γιος του Γκέζα Β΄ της Ουγγαρίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκέζα (γιος του Γκέζα Β΄ της Ουγγαρίας)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1151[1]
Θάνατος1210
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ουγγαρίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπρίγκιπας διάδοχος
Οικογένεια
ΓονείςΓκέζα Β΄ της Ουγγαρίας και Ευφροσύνη του Κιέβου
ΑδέλφιαΈλενα της Ουγγαρίας
Ελισάβετ της Ουγγαρίας, δούκισσα της Βοημίας
Μπέλα Γ' της Ουγγαρίας
Στέφανος Γ΄ της Ουγγαρίας
ΟικογένειαΟίκος των Άρπαντ

Γκέζα, ουγγρ.: Géza (π. 1150 - 1210) από τον Οίκο των Άρπαντ ήταν πρίγκιπας της Ουγγαρίας. Ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια της Γ΄ Σταυροφορία με έναν στρατό 2.000 Ούγγρων πολεμιστών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1150 [2] και ήταν ο τρίτος γιος του Γκέζα Β΄ της Ουγγαρίας και της Ευφροσύνης του Κιέβου, κόρης του Μστισλάβ Α΄ μεγάλου πρίγκιπα του Κιέβου. Μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν ο Στέφανος Γ΄ της Ουγγαρίας και ο Μπέλα Γ΄ της Ουγγαρίας.

Όταν απεβίωσε ο Γκέζα Β΄ τον διαδέχθηκε ο Στέφανος Γ΄, όμως υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις για τη βασιλική διαδοχή. Τα δύο μικρότερα αδέλφια του Γκέζα Β΄ διεκδίκησαν και ανέλαβαν για λίγο το στέμμα, βασιλεύοντας ως Λαδίσλαος Β΄ και Στέφανος Δ΄. Έπειτα ο Στέφανος Γ΄, αφού νίκησε τον θείο του στη μάχη, επέστρεψε και στέφθηκε ως βασιλιάς.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Στεφάνου Γ΄, οι πόλεμοι ενάντια στη Ρωμανία συνεχίστηκαν: ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός Αυτοκράτορας των Ρωμαίων είχε προηγουμένως αντιπαρατεθεί με τον Γκέζα Β΄ πολλές φορές, καθώς ήταν αποφασισμένος να ανακτήσει τα εδάφη που είχε χάσει από την Ουγγαρία. Μητέρα τού Μανουήλ Α΄ ήταν η Αγία Ειρήνη της Ουγγαρίας, κόρη του Αγίου Λαδισλάου Α΄ της Ουγγαρίας (έτσι ο Μανουήλ Α΄ ήταν 2ος εξάδελφος του Μπέλα Β΄, πατέρα του Γκέζα Β΄), και πάντα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας, προκειμένου να αποτρέψει νέες επιθέσεις εναντίον του. Ο Μανουήλ Α΄ και ο Στέφανος Γ΄ έκαναν τελικά μέσω μία ειρηνευτική συμφωνία, που υπογράφηκε το 1163, στην οποία ο μεσαίος αδελφός Μπέλα, έπρεπε να σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Στεφάνου Γ΄, αυτός κράτησε τη μητέρα του Ευφροσύνη και τον μικρότερο αδελφό του πρίγκιπα Γκέζα, στην Αυλή.

Μετά το τέλος του Στεφάνου Γ΄ το 1172, ο επόμενος αδελφός του, ο πρίγκιπας Μπέλα, ανακλήθηκε από την Κωνσταντινούπολη για να ανέβει στο θρόνο και να προλάβει οποιαδήποτε απόπειρα διαδοχής από τον μικρότερο αδελφό του πρίγκιπα Γκέζα.

Μέσα σε λίγους μήνες, στέφθηκε ως Μπέλα Γ΄ της Ουγγαρίας, αλλά αντιμετώπισε αντιπολίτευση από τη μητέρα του, τη χήρα βασίλισσα και τον αδελφό του πρίγκιπα Γκέζα, που άρχισαν να συνωμοτούν εναντίον του για να αποκτήσουν το στέμμα της Ουγγαρίας. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειές τους, ο Μπέλα Γ΄ τους συνέλαβε. Φυλάκισε τη μητέρα του, αλλά ο πρίγκιπας Γκέζα διέφυγε στον Ερρίκο Β΄ δούκα της Αυστρίας το 1174 ή το 1175 για να ζητήσει προστασία. [3] Όταν ο Ερρίκος Β΄ αρνήθηκε να εκδώσει τον Γκέζα, ο Μπέλα Γ΄ ξεκίνησε επιδρομές λεηλασίας στην Αυστρία, μαζί με τον Σομπιέσλαφ Β΄ δούκα της Βοημίας. [4] Ένα χρόνο αργότερα, ο πρίγκιπας Γκέζα προσπάθησε να πείσει τον Σομπιέσλαφ Β΄ να τον βοηθήσει, για να συναντήσει τον Φρειδερίκο Α΄ της Γερμανίας, αλλά ο Σομπιέσλαφ Β΄ συνέλαβε τον Γκέζα και τον παρέδωσε στον Μπέλα Γ΄ το 1177. [4]

Ο Μπέλα Γ΄ φυλάκισε για άλλη μία φορά τον αδελφό του και έβαλε επίσης τη μητέρα τους Ευφροσύνη σε περιορισμό. [5] [4] Ο πρίγκιπας Γκέζα έμεινε στη φυλακή από το 1177 έως το 1189. Η ελευθερία ήλθε σε αυτόν το 1189 λόγω των προετοιμασιών για τη Γ΄ Σταυροφορία. Εκείνη τη χρονιά ο Φρειδερίκος Α΄ Χοενστάουφεν, έφτασε στην Ουγγαρία και τον υποδέχτηκε ο Μπέλα Γ΄. Μαθαίνοντας την κατάσταση του πρίγκιπα Γκέζα, ο βασιλιάς της Γερμανίας ζήτησε από τον Μπέλα Γ΄ να επιτρέψει στον φυλακισμένο Γκέζα να οδηγήσει έναν μικρό Ουγγρικό στρατό στην Σταυροφορία ως συνοδός. [6] [7] Ο Μπέλα Γ΄ το επέτρεψε και 2.000 Ούγγροι στρατιώτες έφυγαν για τους Αγίους Τόπους υπό την ηγεσία του Γκέζα και του αρχιεπισκόπου Ουγκρίν Τσακ.

Μετά τη Γ΄ Σταυροφορία και το τέλος του Φρειδερίκου Α΄, ο Μπέλα Γ΄ διέταξε τον Γκέζα και τους άνδρες του να επιστρέψουν στην Ουγγαρία, αλλά ο πρίγκιπας και η φρουρά του αποφάσισαν να παραμείνουν στους Αγίους Τόπους. Είναι γνωστό ότι ο Γκέζα πήρε μία ευγενή γυναίκα από την Κωνσταντινούπολη ως σύζυγο μεταξύ του 1190 και του 1191. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο Γκέζα απεβίωσε περίπου το 1210, επειδή ήταν η τελευταία φορά που αναφέρεται από τα μεσαιωνικά χρονικά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία ευγενή από την Κωνσταντινούπολη.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Magyar életrajzi lexikon». (Ουγγρικά) Magyar életrajzi lexikon. Akadémiai Kiadó. Βουδαπέστη. 1967. ABC04834/05226. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2021.
  2. Kristó & Makk 1996, σελ. 190, Appendix 3.
  3. Makk 1989, σελ. 109.
  4. 4,0 4,1 4,2 Makk 1989, σελ. 111.
  5. Kristó & Makk 1996, σελ. 213.
  6. Makk 1989, σελ. 122.
  7. Engel 2001, σελ. 54.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Engel, Pál (2001). The Realm of St Stephen: A History of Medieval Hungary, 895–1526. I.B. Tauris Publishers. ISBN 1-86064-061-3.
  • Kristó, Gyula; Makk, Ferenc (1996). Az Árpád-ház uralkodói [Rulers of the House of Árpád] (in Hungarian). I.P.C. Könyvek. ISBN 963-7930-97-3.
  • Makk, Ferenc (1989). The Árpáds and the Comneni: Political Relations between Hungary and Byzantium in the 12th century (Translated by György Novák). Akadémiai Kiadó. ISBN 963-05-5268-X.