Όθων Γ΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων Γ΄ της Βαυαρίας
Ota3 Thurocsi.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 11  Φεβρουαρίου 1261[1]
Burghausen
Θάνατος 9  Νοεμβρίου 1312
Λάντσχουτ[2]
Τόπος ταφής Seligenthal abbey
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Βασίλειο της Ουγγαρίας
Θρησκεία Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Γερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Catherine of Habsburg (1305–1308)
Agnes of Glogau
Τέκνα Ερρίκος ΙΕ΄ της Βαυαρίας
Γονείς Ερρίκος ΙΓ΄ της Βαυαρίας και Ελισάβετ της Ουγγαρίας
Αδέλφια Στέφανος Α΄ της Βαυαρίας
Λουδοβίκος Γ΄ δούκας της Βαυαρίας
Οικογένεια Οίκος του Βίττελσμπαχ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Ουγγαρίας (1305–1307)
δούκας της Βαυαρίας
βασιλιάς της Ουγγαρίας (1312)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων Γ΄, γερμ. Otto III (11 Φεβρουαρίου 1261 - 9 Νοεμβρίου 1312) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν δούκας της Άνω Βαυαρίας (1290-1312) και Α΄ ως βασιλιάς της Ουγγαρίας (1305-08) σε αντιπαράθεση με τον Κάρολο Α΄ των Καπέτων-Ανζού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπούργκχαουζεν και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκου ΙΓ΄ και της Ελισάβετ των Άρπαντ, κόρης του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας.

Το 1290 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε. Οι δύο μικρότεροι αδελφοί του Λουδοβίκος Γ΄ και Στέφανος Α΄ έγιναν συγκυβερνήτες στο δουκάτο. Το 1180 η Βαυαρία έχασε τη Στυρία στους Αψβούργους και ο Όθων Γ΄ προσπάθησε να την ανακτήσει. Έτσι συμμάχησε με τον Αδόλφο των Νασσάου της Γερμανίας εναντίον των Αψβούργων και πολέμησε στη μάχη του Γκέλλχαϊμ. Το 1301 του προσφέρθηκε το στέμμα της Ουγγαρίας, ως εγγονού του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας. Ο Βεγκέλσαος Γ΄ των Πρεμυσλιδών της Βοημίας, που ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας από το 1301, παραιτήθηκε το 1305 της αξίωσής του στο θρόνο υπέρ του Όθωνα Γ΄.

Αυτός αποδέχθηκε τη θέση, αλλά ο Αλβέρτος Α΄ των Αψβούργων της Γερμανίας είχε αποκλείσει το δρόμο. Ο Όθων Γ΄ μεταμφιέστηκε σε έμπορο, πήγε στη Βούδα και στέφθηκε με το στέμμα της Ουγγαρίας στο Σβέκεσφεχερβαρ από δύο επισκόπους, λαμβάνοντας το όνομα Μπέλα Ε΄. Δεν μπορούσε να ισχυροποιήσει τη θέση του: ο άλλος διεκδικητής Λουδοβίκος Α΄ των Καπέτων-Ανζού κατέλαβε φρούρια της βόρειας Ουγγαρίας (1306) και τη Βούδα (1307). Τότε ο Όθων Γ΄ επισκέφθηκε τον ισχυρό Λαδίσλοαο Γ΄ Καν βοεβόδα της Τρανσυλβανίας, που τον έπιασε και τον φυλάκισε. Στη Συνέλευση στο Ράκος οι μεγιστάνες ανακήρυξαν τον Κάρολο Α΄ βασιλιά· ο Λαδίσλαος Γ΄ ελευθέρωσε τον Όθωνα Γ΄ (1307), που εγκατέλειψε τη χώρα και παραιτήθηκε το 1308.

Η ενασχόλησή του με την Ουγγαρία εξασθένησε τη θέση του στη Βαυαρία και προκάλεσε οικονομικά προβλήματα. Κατά την απουσία του 1305-08 την Κάτω Βαυαρία διοικούσε ο αδελφός του Στέφανος Α΄.

Το 1310 ένας νέος πόλεμος με τους Αψβούργους κατέστρεψε το Μπούργκχαουζεν. Απεβίωσε το 1312 και τον διαδέχθηκε ο μόνος γιος του Ερρίκος ΙΕ΄ με συγκυβερνήτες του δύο εξαδέλφους του Ερρίκο ΙΔ΄ και Όθωνα Δ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1279 την Αικατερίνη των Αψβούργων, κόρη του Ροδόλφου Α΄ της Γερμανίας και έκαναν δύο τέκνα που απεβίωσαν το ίδιο έτος.

Ο Όθων Γ΄ έκανε δεύτερο γάμο το 1282, με την Αγνή των Πιάστ, κόρη του Ερρίκου Γ΄ δούκα του Γκλογκάου[3] και είχε τέκνα:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto III, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).