Λαδίσλαος Γ΄ της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαδίσλαος Γ'
o θυρεός των Αρπάντ της Ουγγαρίας
Βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας
Περίοδος1204 - 1205
ΠροκάτοχοςΊμρε
ΔιάδοχοςΑνδρέας Β΄
Γέννηση1200
Θάνατος7 Μαΐου 1205
ΟίκοςΑρπάντ
ΠατέραςΊμρε
ΜητέραΚωνσταντία της Αραγωνίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λαδίσλαος Γ΄ (π.1200 - 1205) από τον Οίκο των Άρπαντ ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας (1204-1205). Ήταν υιός του Ίμρε βασιλιά της Ουγγαρίας και της Κωνσταντίας της Αραγωνίας.

Ο πατέρας του ήταν υιός του Μπέλα Γ΄ και της Αγνής των Σατιγιόν πριγκίπισσας της Αντιοχείας, ενώ η μητέρα του ήταν κόρη του Αλφόνσου Β΄ βασιλιά της Αραγωνίας και της Σάντσας των Ιβρέα-Βουργουνδίας, πριγκίπισσας της Καστίλλης.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίμρε είχε φυλακίσει τον προκλητικό, νεότερο αδελφό του δούκα Ανδρέα. Όταν ο Λαδίσλαος ήταν τεσσάρων ετών, ο πατέρας του ασθένησε βαριά. Ο Ίμρε, για να τον διαδεχθεί ο υιός του, ελευθέρωσε τον αδελφό του, τον έθεσε αντιβασιλιά ως την ενηλικίωση του Λαδισλάου και έστεψε τον υιό του ως βασιλιά στις 26 Αυγούστου 1204. Στις 30 Νοεμβρίου απεβίωσε ο Ίμρε και τότε ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ έστειλε επιστολή στο δούκα Ανδρέα, προειδοποιώντας τον να σεβαστεί τα συμφέροντα τού παιδιού. Όμως ο Ανδρέας κατάσχεσε τα χρήματα που είχε ο Ίμρε εναποθέσει στο αββαείο Πίλις (Pilis) για τον Λαδίσλαο. Η μητέρα του παιδιού, που κατάλαβε ότι η θέση του ήταν ανασφαλής, διέφυγε στον Λεοπόλδο ΣΤ΄ δούκα της Αυστρίας. Αν και ο δούκας Ανδρέας προσπάθησε να τους συλλάβει, αυτοί έφθασαν στη Βιέννη. Ο Λεοπόλδος ΣΤ΄, που ήταν εξάδελφος του Ίμρε και του Ανδρέα, πρόσφερε πρόθυμα την προστασία του, αν και ο Ανδρέας τον απείλησε με εισβολή. Ξαφνικά όμως ο Λαδίσλαος Γ΄ απεβίωσε στις 7 Μαΐου 1205 και τον διαδέχθηκε ο θείος του ως Ανδρέας Β΄ της Ουγγαρίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Archdeacon Thomas of Split: History of the Bishops of Salona and Split (ch. 23.), p. 143
  • The Hungarian Illuminated Chronicle (ch. 173.123), p. 139.