Κολομάν της Γαλικίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Κολομάν της Γαλικίας
Kálmán herceg lovas szobra (05), Gödöllő.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1208
Βασίλειο της Ουγγαρίας
Θάνατος1241
Ζάγκρεμπ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣαλομέα της Πολωνίας
ΓονείςΑνδρέας Β΄ της Ουγγαρίας και Γερτρούδη της Μερανίας
ΑδέλφιαΓιολάντα της Ουγγαρίας
Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας
Άννα Μαρία της Ουγγαρίας
Στέφανος ο υστερότοκος
Ανδρέας της Γαλικίας
Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Άρπαντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κολομάν, ουγγρ. Kálmán (1208 - 1241) από τον Οίκο των Αρπάντ ήταν πρίγκιπας (1214-15), μετά βασιλιάς (1216-21) της Γαλικίας και δούκας της Σλαβονίας (1226-41).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Ανδρέα Β΄ της Ουγγαρίας και της Γερτρούδης των Άντεχς, κόρης τού Μπέρτολτ δούκα της Μερανίας.

Ο πατέρας του και ο Λεσζέκ ο Λευκός της Πολωνίας συμφώνησαν να διαιρέσουν τη Γαλικία: ο Λεσζέκ θα λάμβανε το δυτικό μέρος και ο Ανδρέας Β΄ το υπόλοιπο. Συμφώνησαν να παντρέψουν τα παιδιά τους, τον Καλομάν και τη Σαλωμέα. Έτσι στα τέλη τού 1214 εισέβαλε στη Γαλικία ο Ουγγρικός και ο Πολωνικός στρατός. Ο Ανδρέας Β΄ όρισε έναν Ούγγρο ευγενή, τον Βενέδικτο τον φαλακρό να διοικήσει το μερίδιό του στο όνομα τού Κολομάν, ο οποίος στέφθηκε πρώτος βασιλιάς της Γαλικίας με την εξουσιοδότηση τού πάπα στις αρχές τού 1216.

Όταν όμως ο Ουγγρικός στρατός κατέλαβε και το δυτικό μέρος, ο Λεσζέκ συμμάχησε με τον Μστισλάβ τον τολμηρό πρίγκιπα τού Νόβγκοροντ, ο οποίος εισέβαλε στη Γαλικία και ανάγκασε τον Κολομάν και τους υποστηρικτές του να φύγουν στην Ουγγαρία, μάλλον στις αρχές τού 1219. Αλλά ο Μστισλάβ υποστήριξε τον σύζυγο της κόρης του Άννας, τον Ντανίλο, που διεκδικούσε τη Γαλικία από το 1205 να εισβάλει στο Πολωνικό μέρος. Αυτό έκανε τον Λεσζέκ να συμφιλιωθεί κάπως με τον Ανδρέα Β΄. Οι Ούγγροι και οι Πολωνοί πάλι κατέλαβαν τη Γαλικία και την απέδωσαν στον Κολομάν το φθινόπωρο τού 1219. Τότε ο Μστισλάβ και οι σύμμαχοί του Κουμάνοι νίκησαν τους Ούγγρους και συνέλαβαν τον Κολομάν και τη Σαλομέα τον Αύγουστο τού 1221. Για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ο Ανδρέας Β΄ αποκήρυξε τη Γαλικία και κανόνισε να παντρέψει τον γιο του Ανδρέα με την κόρη τού Μστισλάβ.

Ο Κολομάν επέστρεψε στην Ουγγαρία τον χειμώνα τού 1221-22. Εγκαταστάθηκε στο Σζέπες (νυν Σπις της Σλοβακίας), όπου είχε εκτεταμένες γαίες από τις αρχές της δεκαετίας τού 1210. Ο πατέρας του τον έκανε δούκα της Σλαβονίας, με δικαιοδοσία στην Κροατία και τη Δαλματία, το 1226. Συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο αδελφό του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας στην αναθεώρηση των δωρεών τού πατέρα τους, ήδη ενώ ακόμη ζούσε ο Ανδρέας Β΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Coloman of Galicia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).