Γουλιέλμος Α΄ του Αινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Α΄, κόμης του Αινώ

Ο Γουλιέλμος Α΄ του Αινώ (12871337) ήταν κόμης του Αινώ, της Ολλανδίας και των Κάτω Χωρών από το 1304 έως το 1337. Υιός και διάδοχος του κόμητος του Ιωάννη Β΄ του Αινώ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν γίνει κόμης είχε ηττηθεί από τον Γκυ του Ναμούρ σε μάχη το 1304. Ο Γκυ και ο Ιωάννης Β΄ της Βραβάντης είχαν κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των Κάτω Χωρών σε εκείνη την μάχη. Αλλά αυτές οι περιοχές ανακτήθηκαν όταν έγινε δούκας ο Γουλιέλμος. Οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι την ειρήνη του Παρισιού (1323) οπότε και ο κόμης της Φλάνδρας αποκήρυξε όλα τα δικαιώματα του στις Κάτω χώρες.

Οι περισσότερες θυγατέρες του παντρεύτηκαν μεγάλους Ευρωπαίους ηγεμόνες σε βαθμό που απεκλήθη "ο πεθερός της Ευρώπης". Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο βασιλιάς της Αγγλίας ήταν μερικοί από αυτούς, ενώ ο ίδιος παντρεύτηκε την αδελφή του βασιλιά της Γαλλίας, Φίλιππου ΣΤ΄.

Είναι ο δημιουργός και νέων ιδρυμάτων όπως το θησαυροφυλάκιο και η καγκελαρία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Ιωάννα του Βαλουά (1305), παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William I, Count of Hainaut της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]