Μαρία Λουίζα της Ισπανίας (1745 - 1792)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Λουίζα της Ισπανίας (1745 - 1792)

Ινφάντη Μαρία Λουίζα της Ισπανίας (24 Νοεμβρίου 1745 - 15 Μαΐου 1792) Γερμανίδα αυτοκράτειρα, βασίλισσα της Βοημίας και της Ουγγαρίας ως σύζυγος του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄. Κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄ ο οποίος όταν γεννήθηκε η ίδια ήταν βασιλιάς της Νάπολης και της Σικελίας και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας, όταν ο πατέρας της έγινε βασιλιάς της Ισπανίας (1759) με τον θάνατο του θείου της Φερδινάνδου ΣΤ΄ μετακινήθηκε εκεί με ολόκληρη την οικογένεια της.

Στις 5 Αυγούστου 1765 παντρεύτηκε στο Ίνσμπρουκ τον Λεοπόλδο δεύτερο γιο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ και της Μαρίας Θηρεσίας διάδοχο του δουκάτου της Τοσκάνης. Λίγες μέρες αργότερα πέθανε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α΄ και το ζεύγος κληρονόμησε το δουκάτο της Τοσκάνης και εγκαταστάθηκε στην Φλωρεντία για τα επόμενα 25 χρόνια. Με τον θάνατο του κουνιάδου της Ιωσήφ Β΄ μετακόμισε με τον σύζυγο της στη Βιέννη όπου εξελέγη αυτοκράτορας με το όνομα Λεοπόλδος Β΄, ενώ η ίδια κατείχε τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Ο σύζυγος της πέθανε αιφνίδια δύο χρόνια αργότερα σε λίγους μήνες μέσα στον ίδιο χρόνο πέθανε και η ίδια,

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της αυτοκράτορα Λεοπόλδο έκανε 16 παιδιά τα οποία επέζησαν σχεδόν όλα, αφού μόνο τα δύο πέθαναν σε νηπιακή ηλικία:

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Luisa of Spain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).