Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας

Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας (6 Ιουνίου 1772 - 13 Απριλίου 1807) μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φερδινάνδου Α΄ των Δύο Σικελιών και της Μαρίας Καρολίνας της Αυστρίας, σύζυγος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Β΄ τελευταία αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και πρώτη αυτοκράτειρα της Αυστρίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1790 παντρεύτηκε τον δις πρώτο της ξάδελφο[1] Φραγκίσκο, ο οποίος σε δύο χρόνια έγινε αυτοκράτορας ως Φραγκίσκος Β΄, ενώ ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Αυστρίας ως Φραγκίσκος Α΄. Ήταν επιρρεπής στις γιορτές μασκέ και τα καρναβάλια, στα οποία συμμετείχε έντονα ακόμα και όταν ήταν έγκυος και ήταν λάτρης της Βιεννέζικης μουσικής με αμέτρητες συλλογές.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της αυτοκράτορα Φραγκίσκο παιδιά τους ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. Δις πρώτα ξαδέλφια προκύπτουν οταν δύο αδέλφια έρχονται σε γάμο και τεκνοποιούν με δύο άλλα αδέλφια. Τα τέκνα που προκύπτουν από τις δύο οικογένειες μοιράζονται τους ίδιους παππούδες και γιαγιάδες και ούτως θεωρούνται δις πρώτα ξαδέλφια (π.χ. Τάκης και Μαρία (αδέλφια) παντρεύονται τους Δήμητρα και Μάρκο (επίσης αδέλφια)· τα τέκνα των πρώτων είναι δις πρώτα ξαδέλφια με τα τέκνα των δευτέρων).Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Theresa of Naples and Sicily της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).