Ιωάννης Β΄ του Αινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Β΄ του Αινώ
Jean Ier de Hainaut.png
Γέννηση
Θάνατος
Βαλανσιέν
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Philippa of Luxembourg
Τέκνα Γουλιέλμος Α΄ του Αινώ, Mary of Avesnes, John of Beaumont και Alice of Hainault
Γονείς Ιωάννης Α΄ του Αινώ και Adelaide of Holland
Αδέλφια Φλωρέντιος της Αχαΐας, Guy of Avesnes και Willem van Avesnes
Commons page Πολυμέσα

Ο Ιωάννης Β΄ του Αινώ (Jan II van Avesnes, 124722 Αυγούστου 1304) ήταν κόμης του Αινώ από το 1280 έως το 1304, επίσης της Ολλανδίας από το 1299 έως το 1304.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος γιος του Ιωάννη Α΄ του Αινώ, και της Αδελαΐδας της Ολλανδίας, διαδέχθηκε στο Αινώ τη γιαγιά του, Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας, ενώ συνέχισε τον πόλεμο κατά του οίκου της Δαμπιέρης, με τον Γκυ, ετεροθαλή αδελφό του πατέρα του. Έγινε κόμης της Ολλανδίας το 1299 με τον θάνατο του κόμη της Ολλανδίας Ιωάννη Α΄.

Ο ανιψιός του, κόμης Φλωρέντιος Ε΄ της Ολλανδίας, πολέμησε εναντίον της Φλάνδρας ζητώντας βοήθεια από το βασιλιά της Γαλλίας. Οι Γάλλοι νίκησαν τους Φλαμανδούς το 1300 και το 1301, καθώς και τους επαναστάτες στις Κάτω Χώρες. Ο αδελφός του Ιωάννη, Γκύ του Αινώ, έγινε επίσκοπος Ουτρέχτης.

Οι όροι άλλαξαν δραματικά μετά από μια Φλαμανδική εξέγερση και την ήττα του Γαλλικού στρατού στη μάχη με την Χρυσή Ορδή το 1302. Οι Φλαμανδοί πατριώτες επιτέθηκαν σε Αινώ και Κάτω Χώρες, υποστηριζόμενοι από δυσαρεστημένο πληθυσμό στην περιοχή. Ο Γκυ του Ναμούρ νίκησε το γιο του Ιωάννη σε μια μάχη στο Ντούιβενλαντ. Ο επίσκοπος Γκυ της Ουτρέχτης αιχμαλωτίστηκε. Ο Γκυ του Ναμούρ και ο Ιωάννης Β΄ της Βραβάντης κατέκτησαν την Ουτρέχτη και την Ολλανδία.

Αλλά λίγο πριν τον θάνατό του αποκαταστάθηκε το κύρος του Ιωάννη, αφού ο Γκυ του Ναμούρ ηττήθηκε από τα Γαλλοολλανδικά στρατεύματα στη μάχη του Ζιερικζέε, και επανέκτησε τις περισσότερες περιοχές του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του το 1270 με την Φιλίππη του Λουξεμβούργου, κόρη του Ερρίκου Ε΄, παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John II, Count of Holland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]