Ιωάννα της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα της Κωνσταντινούπολης
Johannavanconstantinopel.jpg
Blason comte-des-Flandres.svg Κόμισσα της Φλάνδρας
Κόμισσα της Ζηλανδίας
Hainaut Modern Arms.svg Κόμισσα του Αινώ
Περίοδος 1205 - 1244
Προκάτοχος Βαλδουίνος Α΄ της Κωνσταντινούπολης
Διάδοχος Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας
Σύζυγος Φερδινάνδος, κόμης της Φλάνδρας
Θωμάς Β' Σαβοΐας,
Πατέρας Βαλδουίνος Α΄ της Κωνσταντινούπολης
Μητέρα Μαρία της Καμπανίας
Γέννηση 1194
Θάνατος 5 Δεκεμβρίου 1244
Μαρκέτ-λε-Λιλ, Γαλλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Ιωάννα της Κωνσταντινούπολης (Johanna van Constantinopel, 1194 - 5 Δεκεμβρίου 1244) ήταν κόμισσα της Φλάνδρας και του Αινώ. Μεγαλύτερη κόρη του Βαλδουίνου Θ' της Φλάνδρας, που ήταν επίσης και κόμης του Αινώ και πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας της Κων/πολης, και της Μαρίας της Καμπανίας.

Ο πατέρας της αναχώρησε για την Δ' Σταυροφορία το 1202 και μετά από δύο χρόνια πήγε να τον συναντήσει και η μητέρα της, αφήνοντας την Ιωάννα και την νεογέννητη αδελφή της Μαργαρίτα υπό τις φροντίδες του Φιλίππου του Ναμούρ.

Η μητέρα τους πέθανε το 1204 και ο πατέρας τους το 1205. Συνέχιζε να είναι αντιβασίλισσα και ο Φίλιππος σύντομα έβαλε τις δύο μικρές αδελφές σε δύσκολη θέση, αφού αρραβωνιάστηκε την κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Β' Καπέτου Αυγούστου δίνοντάς τις υπό την επιτήρησή του. Ο Φίλιππος Β' σχεδίαζε όσο το δυνατό συντομότερα να παντρέψει την Ιωάννα με τον Ενγκεράνδο του Κουσί, αλλά τελικά αυτή παντρεύτηκε τον Πορτογάλο πρίγκιπα Φερδινάνδο.

Στην διαδρομή προς τη Φλάνδρα, οι νεόνυμφοι συνελήφθησαν από τον Γάλλο πρίγκιπα Λουδοβίκο (μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκο Η'), που ήταν μεγαλύτερος γιος του Φίλιππου Β' και της Ελισάβετ της Φλάνδρας, θείας της Ιωάννας. Ο Λουδοβίκος ήθελε να αποκτήσει την περιουσία της μητέρας του, που μετά τον θάνατό της ο αδελφός της Βαλδουίνος και πατέρας της Ιωάννας την ανακατέλαβε βίαια.

Μόλις ελευθερώθηκε, ενώθηκε με τους παλιούς συμμάχους του πατέρα της, τον Άγγλο βασιλιά Ιωάννη Ανζού τον ακτήμονα και τον Γερμανό βασιλιά Όθωνα Δ' κατά της Γαλλίας. Ηττήθηκαν στην μάχη του Μπουβίν (1214) και ο Φερδινάνδος συνελήφθη αιχμάλωτος.

Ο Φερδινάνδος έμεινε αιχμάλωτος των Γάλλων για 12 χρόνια, ενώ η Ιωάννα περιπλέχθηκε σε κληρονομικούς πολέμους με την αδελφή της Μαργαρίτα που έφεραν μεγάλη παρακμή στην οικογένεια.

Το 1225 εμφανίστηκε ένας άντρας που ισχυριζόταν ότι ήταν ο πατέρας της Βαλδουίνος και έγινε αρχηγός μιας λαϊκής ανταρσίας, κάτι που ο βασιλιάς Λουδοβίκος κατέστειλε εύκολα. Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο (1237) τον Θωμά Β' Σαβοΐας κόμη του Πεδεμοντίου, χωρίς να αποκτήσει παιδιά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jeanne, Countess of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).