Ιωάννης Α΄ του Αινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Α'
Armoiries Avesnes.png
Κόμης του Αινώ
Προκάτοχος Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας
Διάδοχος Ιωάννης Β΄ του Αινώ
Σύζυγος Αδελαΐδα της Ολλανδίας
Πατέρας Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν
Μητέρα Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας
Γέννηση 1 Μαΐου 1218
Ουφαλίζ, Βέλγιο
Θάνατος 24 Δεκεμβρίου 1257 (39 ετών)
Βαλενσιέν, Γαλλία
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Iωάννης Α΄ (Jean Ier d'Avesnes, 1 Μαΐου 1218 - 24 Δεκεμβρίου 1257) ήταν κόμης του Αινώ από το 1246 έως το θάνατό του. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του κόμητος του Αινώ και της Φλάνδρας Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν και της Μαργαρίτας Β΄ της Φλάνδρας. Καθώς οι γονείς του εξαναγκάστηκαν να χωρίσουν θεωρήθηκε εξώγαμος. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε τον Γουλιέλμο Β΄ της Δαμπιέρης, αποκτώντας περισσότερα παιδιά με δικαιώματα διαδοχής. Τότε ο Ιωάννης και ο μικρός του αδελφός Βαλδουίνος του Αβέν ήθελαν να αποκτήσουν αυτοκρατορική αναγνώριση των κτήσεων τους μέσω του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄ (1243). Τον Δεκέμβριο του 1244, η μητέρα του κληρονόμησε τις περιοχές της Φλάνδρας και του Αινώ καθορίζοντας ως διάδοχο της τον Γουλιέλμο Β΄, κόμη της Φλάνδρας, γιο από τον δεύτερο γάμο της. Αμέσως ο Ιωάννης αναζήτησε τα δίκαια του και ξεκίνησε πόλεμο κατά του Γουλιέλμου.

Μετά από δύο χρόνια συνεχών πολέμων επενέβη ως διαιτητής (1246) ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο Άγιος παραχωρώντας την Φλάνδρα στον Γουλιέλμο, και το Αινώ στον Ιωάννη. Ωστόσο νέες μάχες ξεκίνησαν (1250) και η Μαργαρίτα πιέστηκε να αφήσει την αποκλειστική διακυβέρνηση του Αινώ στον Ιωάννη. Ο Γουλιέλμος δολοφονήθηκε (1251) και η Μαργαρίτα με τον Γκυ, κόμης της Φλάνδρας, δεύτερο γιο από τον δεύτερο γάμο της, ηττήθηκαν (1253). Ο Γκύ συνελήφθη αιχμάλωτος και η Μαργαρίτα πούλησε τα δικαιώματα της στο Αινώ στον Κάρολο τον Ανδεγαυό. Ο Γουλιέλμος Β΄ της Ολλανδίας, γαμπρός του Ιωάννη, εξελέγη αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πείστηκε να δώσει το Αινώ που βρισκόταν μέσα στην επικράτεια του στον Ιωάννη. Ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας επιστρέφοντας τότε από την Ζ΄ Σταυροφορία ζήτησε από τον αδελφό του, Κάρολο, να μην παραβιάσει την υπόσχεσή του, το 1246. Τον Νοέμβριο 1257 ο Γκυ εγκατέλειψε το Αινώ, αλλά ο Ιωάννης πέθανε τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Αδελαΐδα της Ολλανδίας (1246) παιδιά του ήταν: [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. M. A. Pollock, Scotland, England and France After the Loss of Normandy, 1204-1296, (The Boydell Press, 2015), xv.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Obreen (1911) (in Dutch). Avesnes (Jan van). In: P.C. Molhuysen and P.J. Blok (eds.): Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek. Deel 1. Leiden: A.W. Sijthoff. Page 200.
  • Alphonse Wauters (in French). "Jean d'Avesnes" in: Biographie nationale. Académie royale de Belgique. Vol. 10, pp. 280–292.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Μαργαρίτα Β΄
Blason fr Hainaut ancien.svgΚόμης του Αινώ
12531257
Διάδοχος:
Μαργαρίτα Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John I, Count of Hainaut της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).