Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν
Armoiries Avesnes.png
Γέννηση
Θάνατος
Κλαιρφονταίν
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας
Τέκνα Ιωάννης Α΄ του Αινώ και Βαλδουίνος του Αβέν
Γονείς James of Avesnes
Αδέλφια Walter of Avenses
Commons page Πολυμέσα
Οικόσημο του οίκου των Αβέν.

Ο Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν (Γαλλικά: Bouchard d' Avesnes, 1182 - 1244),[1][2][3] ήταν υιός του Ιακώβου του Αβέν και της Αδέλας του Γκιζ.[4]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως δευτερότοκος υιός μιας οικογένειας ηγεμόνων, περιοριζόταν ώστε στη ζωή του να γίνει κληρικός,[εκκρεμεί παραπομπή] σε αντίθεση με τον πρωτότοκο υιό του ηγεμόνα, Γκωτιέ Β΄ του Αβέν (Gautier II d' Avesnes), που ήταν ο διάδοχος του θρόνου.[5] Ξεκίνησε σαν υποδιάκονος στην εκκλησία της Λυών, επιστάτης του Αινώ (1212), όπου διορίστηκε παιδαγωγός και φύλακας της μικρής Μαργαρίτας της Φλάνδρας και του Αινώ. Σύντομα, όταν η Μαργαρίτα έφτασε μόλις 10 ετών, την παντρεύτηκε, αλλά ο γάμος δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί. Ούτε ο κόμης Φερδινάνδος, ούτε η μεγάλη της αδελφή Ιωάννα έδωσαν την συγκατάθεση τους.

Ο Μπουσάρ ζούσε συνεχώς πολεμική ζωή. Επιτέθηκε στις περιοχές του αδελφού του, που είχε σφετεριστεί το μεγαλύτερο μέρος της πατρικής κληρονομιάς. Επιτέθηκε στην Φλάνδρα, προκειμένου να πιέσει τον Φερδινάνδο και την Ιωάννα να αναγνωρίσουν τον γάμο του με την Μαργαρίτα. Στην μάχη του Μπουβίν (1214) ηττήθηκε από τις δυνάμεις του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Β΄ Αύγουστου, που πίεσε τον πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ να βγάλει τον γάμο παράνομο.[6] Ο Πάπας αφόρισε το ζευγάρι το 1216, με αποτέλεσμα να καταφύγει στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε και προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του δέχτηκε την διάλυση του γάμου του με την Μαργαρίτα. Πήγε να πολεμήσει στους Αγίους τόπους και επιστρέφοντας αποκεφαλίστηκε από την Ιωάννα.[7] Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι έζησε μέχρι το 1244, ενώ η γυναίκα του Μαργαρίτα, δευτεροπαντρεύτηκε το 1223 με τον Γουλιέλμο Β΄ του Νταμπιέρ (Guillaume II de Dampierre), λαμβάνοντας από τον Βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΚ'[ασαφές], κομητείες ώστε να αποκατασταθούν τα παιδιά της από δύο γάμους.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπουσάρ και η Μαργαρίτα απέκτησαν δυο γιους, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην διαδοχή των κομητειών του Αινώ και της Φλάνδρας:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alphonse Wauters, « Jean d'Avesnes », Académie royale de Belgique, Biographie nationale, vol. 10 [détail des éditions], p. 280-292
  • Suzanne Martinet, Montloon, reflet fidèle de la montagne de Laon et des environs de 1100 à 1300, juin 1972.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bouchard d'Avesnes (1170-1244) της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).