Φρειδερίκος Β΄ της Σουαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρειδερίκος Β΄ της Σουαβίας
Frederick II, Duke of Swabia.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Alzey
Σύζυγος Ιουδίθ της Βαυαρίας
Τέκνα Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα, Κορράδος των Χοενστάουφεν, Μπέρθα των Χόχενστάουφεν, Ιουδήθ των Χοενστάουφεν και Λιουτγάρδος της Σουαβίας
Γονείς Φρειδερίκος Α΄ της Σουηβίας και Αγνή της Γερμανίας
Αδέλφια Αγνή του Μπάμπενμπεργκ, Γερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ, Ιουδήθ της Βαβεμβέργης, Ριχίλδη του Στάουφεν, Μπέρτα φον Μπολλ, Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας, Ερρίκος Β΄, Δούκας της Αυστρίας, Λεοπόλδος δούκας της Βαυαρίας και Όθων του Φρέισινγκ
Αξίωμα Duke of Swabia
Commons page Πολυμέσα

Ο Φρειδερίκος ο Β΄ της Σουαβίας (Friedrich II., der Einäugige, 10904 Απριλίου 1147) ήταν ο δεύτερος δούκας της Σουαβίας από την δυναστεία των Χοενστάουφεν (1105 - 1147), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του δούκα της Σουαβίας Φρειδερίκου Α΄ και της Αγνής. Το 1121 παντρεύτηκε την Ιουδήθ της Βαυαρίας μέλος του ισχυρού οίκου των Ουέλφων.

Με τον θάνατο του θείου του, αυτοκράτορα Ερρίκου Ε΄, ο Φρειδερίκος προσπάθησε, με την υποστήριξη και του μικρότερου αδελφού του Κορράδου, να εκλεγεί βασιλιάς των Ρωμαίων, ωστόσο έχασε την εκλογή (1125) από τον Λοθάριο Γ΄ που στέφθηκε αργότερα αυτοκράτορας (1133).

Αργότερα ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στον Φρειδερίκο και τον Λοθάριο. Ο Λοθάριος πολιόρκησε την Νυρεμβέργη (1127), αλλά την ίδια χρονιά εξαναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία, μετά από επέμβαση του Φρειδερίκου, ο οποίος κατέλαβε επίσης το Σπέγιερ (1128). Η απόπειρα του Ερρίκου δούκα της Βαυαρίας να συλλάβει τον Φρειδερίκο απέτυχε (1129). Ωστόσο υποστηρικτές του Λοθάριου κέρδισαν μια σειρά από μάχες στην Γερμανία και στην Ιταλία κυριεύοντας Σπέγιερ (1129), Νυρεμβέργη (1130) και Ουλμ (1134), κάτι που έκανε τον Φρειδερίκο να δηλώσει υποταγή στον αυτοκράτορα το 1134.

Την επόμενη χρονιά ο Φρειδερίκος και ο αδελφός του Κορράδος συμφιλιώθηκαν με τον Λοθάριο, ενώ με τον θάνατο του Λοθάριου (1137) στην θέση του αυτοκράτορα εξελέγη ο Κορράδος. Ο Κορράδος είχε πάντα την υποστήριξη του μεγαλύτερου αδελφού του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Ιουδήθ της Βαυαρίας (πέθανε το 1130) κόρη του δούκα Ερρίκου Θ΄ της Βαυαρίας παιδιά του ήταν :

Με την δεύτερη σύζυγο του Αγνή παιδιά του ήταν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick II, Duke of Swabia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).