Βλαδίσλαος Α΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βλαδίσλαος Α΄
VladislavI.JPG
δούκας της Βοημίας
Περίοδος 1109 - 1117
Προκάτοχος Σβατοπλούκ
Διάδοχος Μποζιβόι Β΄
δούκας της Βοημίας
Περίοδος 1120 - 1125
Προκάτοχος Μποζιβόι Β΄
Διάδοχος Σομπιέσλαφ Α΄
Γέννηση π. 1065
Θάνατος 12 Απριλίου 1125
Σύζυγος Ριτσέζα του Μπεργκ
Επίγονοι Βλαδίσλαος Β΄
Ντιεπόλτ
Οίκος Πρεμυσλιδών
Πατέρας Βρατίσλαος Β΄
Μητέρα Σβιετοσλάβα Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βλαδίσλαος Α΄, τσεχ. Vladislav I (π. 1065 - 12 Απριλίου 1125) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1109-17, 1120-25).

Ήταν ο τρίτος γιος του Βρατίσλαου Β΄ βασιλιά της Βοημίας και της Σβιετοσλάβας (ή Σβατάβας) Πιάστ, κόρης του Καζιμίρ Α΄ της Πολωνίας.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Μποζιβόι Β΄ δούκας της Βοημίας από το 1101, εκτοπίστηκε από τον εξάδελφό του Σβατοπλούκ το 1107 με τη βοήθεια του Βλαδίσλαου Α΄. Το 1109 ο Σβατοπλούκ απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο Βλαδίσλαος Α΄. Το επόμενο έτος ο Μποριβόι Β΄, που ζούσε εξόριστος στην Πολωνία, επέστρεψε να διεκδικήσει τη Βοημία με τη βοήθεια του Μπολέσλαφ Γ΄ της Πολωνίας, αλλά σε μάχη που δόθηκε ηττήθηκε και φυλακίστηκε. Με παρέμβαση του Ερρίκου Ε΄ Σάλιου της Γερμανίας ο Μποριβόι εξορίστηκε πάλι. Παρά τη νίκη του ο Βλαδισλάβ Α΄ έμεινε υπό Πολωνική πίεση και πιέστηκε να αναγνωρίσει τον μικρότερο αδελφό του Σομπιέσλαφ Α΄ υποτελή κυβερνήτη της Μοραβίας στο Ζνόιμο το 1111. Το 1117 τυπικά παραιτήθηκε υπέρ του Μποζιβόι Β΄, αλλά ουσιαστικά κράτησε αρκετή εξουσία.

Το 1120 ο Μποριβόι καθαιρέθηκε και του παραχωρήθηκε το Ζνόιμο, ενώ ο Βλαδίσλαος Α΄ επέστρεψε στο θρόνο που τον κράτησε ως το 1125. Κυβέρνησε σε δύσκολη εποχή με επιτυχία. Αν και συνέχισε να αναγνωρίζει την επικυριαρχία της Γερμανίας, ωστόσο ξεπέρασε τις επεμβάσεις της Πολωνίας και τις αντιπαραθέσεις με τα αδέλφια του. Επιτέθηκε στην Πολωνία και στην Αυστρία. Το 1110-11 συνόδευσε τον Ερρίκο Ε¨ στην εκστρατεία του στην Ιταλία· ενθάρρυνε τη συνεχή αποίκιση των Γερμανών στις παραμεθόριες περιοχές.

Απεβίωσε το 1125 και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Σομπεσλάβ Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν το 1111 νυμφεύτηκε τη Ριτσέζα, κόρη του Ερρίκου Α΄ κόμη του Μπεργκ και είχε τέκνα:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. Thiele, Erzählende genealogische Stammtafeln zur europäischen Geschichte, Band I:1, Fischer, 1991.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vladislaus I, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).