Ελευθερία του Τύπου (αναφορά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταξινομήσεις Ελευθερίας του Τύπου 2015 [1]
  
Μη Ελεύθερη
  
Μερικά Ελεύθερη
  
Ελεύθερη
  
Χωρίς Στοιχεία

Η Ελευθερία του Τύπου (αγγλικά: Freedom of the Press) είναι μια ετήσια έκθεση από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House, με την μέτρηση του επιπέδου της ελευθερίας και συντακτικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνει ο Τύπος σε χώρες και σημαντικά αμφισβητούμενα εδάφη σε όλο τον κόσμο.

Αλλαγές στις κατατάξεις Ελευθερίας του Τύπου 1989-2015[2]
Ποσοστό χωρών σε κάθε κατάταξη κατά έτος
  
Μη Ελεύθερη
  
Μερικά Ελεύθερη
  
Ελεύθερη

Μεθοδολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία βαθμολόγησης εμπλέκει δεκάδες αναλυτές (προσωπικό του Freedom House και συμβούλους) που καταρτίζουν σχέδια αξιολογήσεων χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις επαγγελματικές επαφές σε διάφορες χώρες, ταξίδια του προσωπικού και συμβούλων, διεθνείς επισκέπτες, τα πορίσματα των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του τύπου, ειδικούς σε γεωγραφικούς και γεωπολιτικούς τομείς, μέλη του δικτύου International Freedom of Expression Exchange (IFEX), και μια ποικιλία από εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στις χώρες δίνεται μια συνολική βαθμολογία από 0 (περισσότερο ελεύθερη) έως 100 (λιγότερο ελεύθερη) με βάση μια σειρά από 23 μεθοδολογικές ερωτήσεις και 109 δείκτες που χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες που καλύπτουν το νομικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Με βάση τα αποτελέσματα, οι χώρες ταξινομούνται κατόπιν ως "Ελεύθερες" (0-30), «Εν μέρει ελεύθερες" (31 έως 60), ή «Μη Ελεύθερες" (61-100). Τα σχέδια αξιολογήσεων επιθεωρούνται σε ανεξάρτητη και σε συγκριτική βάση, σε σύγκριση με τις διαπιστώσεις του προηγούμενου έτους, τυχόν προτεινόμενες σημαντικές αριθμητικές αλλαγές ή αλλαγές κατηγορίας υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο, και αξιολογήσεις γίνονται για να εξασφαλιστεί η συγκρισιμότητα και η συνέπεια στα ευρήματα από χώρα σε χώρα, από περιοχή σε περιοχή, και από ένα έτος στο άλλο. Ενώ υπάρχει ένα στοιχείο υποκειμενικότητας που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης, τονίζει την πνευματική αυστηρότητα, αναγνωρίζει τις πολιτιστικές διαφορές, διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, και διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, και προσπαθεί να παράγει ισορροπημένες και αμερόληπτες εκτιμήσεις. [3]

Αναφορά 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναφορά Ελευθερία του Τύπου 2015 καλύπτει γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2014 και 31 Δεκεμβρίου 2014.[3]

  Υπόμνημα:
  Μη Ελεύθερη
  Μερικά Ελεύθερη
  Ελεύθερη


Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία-Ειρηνικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πρώην Σοβιετική Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσαχάρια Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυτική Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Scores and Status Data 1980-2015». Freedom of the Press 2015. Freedom House. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015. 
  2. «Freedom of the Press 2015». Freedom of the Press Category Breakdown Data: Global Category Breakdown 1989-2015. Freedom House. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |work= (βοήθεια)
  3. «Freedom of the Press 2015». Freedom House. 28 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015.