Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας
Biblioteka Kombetare[1]
Είδοςεθνική βιβλιοθήκη
ΔιεύθυνσηVia Sheshi Skënderbej
Διοικητική υπαγωγήΤίρανα[2]
ΤοποθεσίαΤίρανα
ΧώραΑλβανία
Έναρξη κατασκευής1920
ΑρχιτέκτοναςQemal Butka
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας (αλβανικά: Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë‎‎) είναι αλβανική εθνική βιβλιοθήκη με έδρα την πρωτεύουσα, τα Τίρανα.[3] Ιδρύθηκε το 1920[4] και εγκαινιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1922.[4][5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας είναι ο πρωταρχικός εθνικός πολιτιστικός θεσμός και ο παλαιότερος στο αλβανικό κράτος. Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει δύο κτίρια, είναι οργανωμένη και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού. Η βιβλιοθήκη, που εδρεύει στα Τίρανα, είναι υπεύθυνη για τη συλλογή, επεξεργασία, αποκατάσταση, διατήρηση και διάθεση στο κοινό της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς του αλβανικού λαού. Σε εθνικό επίπεδο οργανώνει τη βιβλιοθήκη και τη συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση και είναι το ερευνητικό κέντρο έρευνας στον τομέα της βιβλιοθηκονομίας, το καταλογογραφικό κέντρο, τον εθνικό οργανισμό ISBN και το μοναδικό κέντρο συντήρησης και αποκατάστασης ειδικών συλλογών.

Το αρχείο της περιλαμβάνει συνολικά 1.169.767 βιβλία, περιοδικά, χάρτες, ατάλες, μικροφίλμ και άλλα υλικά βιβλιοθήκης. Οι ειδικές συλλογές είναι πολύτιμες για τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή 72 ώρες την εβδομάδα σε άτομα άνω των 16 ετών. Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν υλικά βιβλιοθήκης ή να τα χρησιμοποιήσουν στις αίθουσες ανάγνωσης. Ο ιστότοπος της βιβλιοθήκης επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν έναν κατάλογο καθώς και υπηρεσίες, όπως τον OPAC, ψηφιοποιημένους καταλόγους και ψηφιακές συλλογές. Η βιβλιοθήκη επίσης διοργανώνει εκθέσεις, προσφορές βιβλίων, συνέδρια και ούτω καθεξής. Ως νόμιμος οργανισμός κατάθεσης, η βιβλιοθήκη δημοσιεύει την Εθνική Βιβλιογραφία. Για το εθνικό δίκτυο βιβλιοθηκών δημοσιεύει την επιστημονική-πολιτιστική αναθεώρηση Bibliothecae, εγχειρίδια, επαγγελματίες οδηγούς και εγχειρίδια. Είναι μέλος της Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων, της Ομάδας Ευρωπαϊκών Βιβλιοθηκών Έρευνας, της Διάσκεψη των Ευρωπαίων Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων, του Συνεδρίου των Διευθυντών των Εθνικών Βιβλιοθηκών, της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης και έχει προσκληθεί επίσημα να γίνει εταίρος στην Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εθνικά αρχεία της Αλβανίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 web.archive.org/web/20221226144622/https://www.cenl.org/member-libraries/.
  2. www.tirana.al/tirana-kulture/institucione-kulturore/biblioteka-2/.
  3. «National Library of the Republic of Albania». LibDex. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2008. 
  4. 4,0 4,1 Etleva Domi (23 Ιουνίου 2003). National Library of Albania. Encyclopedia of Library and Information Science. doi:10.1081/E-ELIS-120008530. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2008. 
  5. «Albanian National Bibliography». University of Illinois at Urbana-Champaign. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2008. 
  6. DOMI, E. (2011). The National Library of Albania: Tradition and Modern Vision. Alexandria, 21(3), 15-24.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]